Rohingyojen pakolaisleireillä pelätään nyt tauteja - ”täydellinen kasvualusta suurelle terveyskriisille” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rohingyojen pakolaisleireillä pelätään nyt tauteja - ”täydellinen kasvualusta suurelle terveyskriisille”

Suurin osa Bangladeshiin paenneista Myanmarin rohingya-pakolaisista elää ilman puhdasta vettä tai kunnon suojaa. Avustusjärjestöt varoittavat, että se voi johtaa tuhoisaan tautiepidemiaan.

YK:n pääsihteeri António Guterres

YK:n pääsihteeri António Guterres puhui Myanmarin tilanteesta turvallisuusneuvostolle torstaina. Kuva: Evan Schneider / UN Photo.

Yli puoli miljoonaa Myanmarin rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä on paennut väkivaltaa Bangladeshiin elokuun lopun jälkeen. Avustusjärjestöt varoittavat, että seuraavaksi heitä uhkaavat likaisen veden välityksellä tarttuvat taudit.

”Suurelle terveyskriisille on täydellinen kasvualusta. Kymmenet tuhannet ihmiset nukkuvat yhä ulkosalla tai itse tehtyjen suojien alla. Likaista, saastunutta vettä on kaikkialla, ja ravitsemustilanne sekä hygieniataso ovat huonot”, kertoo Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa oleva Pelastakaa Lasten hätäterveysyksikön johtaja, tohtori Unni Krishnan tiedotteessa.

Järjestö on jakanut avustustarvikkeita ja on lähettämässä terveystiimejä Cox's Bazarin alueelle, jonne rohingyat ovat paenneet. Myös esimerkiksi Suomen Punainen Risti on lähettänyt terveystyöntekijöitä alueelle.

Tarve on kuitenkin valtava, sillä alue kärsii monsuunitulvista ja -sateista. Terveyspalveluita, puhdasta vettä, kunnollisia vessoja ja asumuksia ei riitä kaikille. Avustusjärjestö Oxfamin mukaan suurin osa paenneista onkin ilman puhdasta juomavettä tai kunnollista suojaa.

”Jos ihmiset ovat onnekkaita, heillä on muovilakanoita, joiden alla olla. Mutta suurimman osan ajasta perheet värjöttelevät sarongien alla. Nämä ihmiset tarvitsevat välittömästi apua”, sanoo Paolo Lubrano, Oxfamin humanitaarinen koordinaattori.

Pelastakaa Lasten mukaan yli 4 500 Cox' Bazariin saapunutta rohingyaa on jo saanut jo hoitoa ripuliin ja ainakin 14 000 lasta kärsii aliravitsemuksesta. Se lisää tautiriskiä entisestään. Myös Maailman terveysjärjestö on varoittanut, että pakolaisleireillä voi alkaa koleraepidemia.

Myanmarissa syrjittyjen rohingyojen pako alkoi elokuun 25. päivän jälkeen, jolloin väkivalta leimahti rohingyojen aseellisen järjestön ja Myanmarin turvallisuusjoukkojen välillä. Turvallisuusjoukot ovat aloittaneet massiivisen puhdistuskampanjan, jonka seurauksena rohingyojen kyliä on poltettu ja heitä on tapettu ja raiskattu.

Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että alueella on tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan, ja YK:n pääsihteeri António Guterres kuvaili viimeksi eilen tilannetta ”ihmisoikeuksien painajaiseksi”.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia