Rikkaille maille kritiikkiä ilmastorahoitustilastojen paisuttelusta –”Yhdysvalloissa ihmiset käyttävät kissojensa ja koiriensa ruokkimiseen enemmän rahaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikkaille maille kritiikkiä ilmastorahoitustilastojen paisuttelusta –”Yhdysvalloissa ihmiset käyttävät kissojensa ja koiriensa ruokkimiseen enemmän rahaa”

Oxfam-järjestön mukaan rikkaat maat ovat ohjanneet todellista ilmastorahoitusta köyhille maille alle kolmanneksen siitä, mitä ne itse ovat väittäneet. Tällä viikolla järjestettävässä Bonnin ilmastokokouksessa on määrä keskustella ilmastorahoituksesta, mutta sopuun on vaikea päästä.

Nainen ojentaa leikkisetelinippuja.

Ilmastorahoituksesta on kiistelty vuosia. Oxfamin kampanjakuva. Kuva: Ainhoa Goma / CC BY-NC-ND 2.0.

Rikkaat maat liioittelevat summaa, jonka ne ovat ohjanneet matalan tulotason ja keskitulotason maille ilmastorahoituksena, kritisoi brittiläistaustainen Oxfam-järjestö.

Sen tuoreen raportin mukaan vuonna 2020 todellista ilmastorahoitusta annettiin korkeintaan 24,5 miljardia dollaria, kun taas esimerkiksi OECD on puhunut 83,3 miljardista dollarista.

Rikkaat maat lupasivat jo vuonna 2009, että vuonna 2020 ne antavat köyhemmille maille 100 miljardia dollaria ilmastorahoitusta. Vuodesta 2025 alkaen rahoitusta on tarkoitus antaa enemmän. Rahoitustaso on kuitenkin jäänyt tavoitteesta, ja summaa on pidetty joka tapauksessa liian pienenä, sillä todennäköisesti ilmastonmuutoksen kulut köyhille maille tullaan laskemaan pikemminkin biljoonissa kuin miljardeissa.

100 miljardin dollarin tavoite saatetaan joidenkin arvioiden mukaan saavuttaa tänä vuonna, mutta Oxfamin mukaan se on liioittelua. Sen mukaan rikkaat maat ovat laskeneet jopa kolmannekseen kehitysavustaan ilmastorahoitukseksi uuden rahan kanavoimisen sijasta tai määritelleet ilmastorahoitukseksi sellaisetkin hankkeet, joiden päätavoite on jokin muu kuin ilmastonmuutoksen tai sen vaikutusten torjunta. 

Oxfam kritisoi myös ilmastorahoituksena annettuja lainoja, koska ne pahentavat köyhien maiden velkaantumista. Sen laskelmien mukaan yli puolet köyhimmille maille annettavasta ilmastorahoituksesta on lainaa. Pahin velkaannuttaja on Ranska, jonka ilmastorahoituksesta yli 90 prosenttia on lainaa. 

Järjestö on huolissaan myös siitä, että ilmastorahoituksesta vain 11,5 miljardia dollaria ohjattiin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen.

”Älkää erehtykö uskomaan, että 11,5 miljardia on läheskään tarpeeksi auttamaan matalan tulotason ja keskitulotason maita selviämään pahemmista ja yhä yleisemmistä tulvista, hurrikaaneista, tulimyrskyistä, kuivuuksista ja muista ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista. Yhdysvaltalaiset käyttävät vuosittain neljä kertaa enemmän rahaa kissojensa ja koiriensa ruokkimiseen”, sanoo Oxfamin ilmastopolitiikan johtaja Nafkote Dabi tiedotteessa.

Ilmastorahoituksesta on tullut yhä suurempi kiistakapula köyhien ja rikkaiden välillä YK:n ilmastoneuvotteluissa. Viime vuonna Sharm el-Sheikhin ilmastokokouksessa sovittiin, että rikkaat maat perustavat rahaston ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamiseen köyhille maille, sillä ne ovat enemmän syypäitä ilmastonmuutokseen ja ilmastorahoitus käytetään yleensä sopeutumis- tai ehkäisytoimiin.

Rahasto on määrä saada valmiiksi ensi marraskuun Dubain ilmastokokoukseen mennessä, ja siitä on määrä keskustella myös tällä viikolla järjestettävässä esikokouksessa Bonnissa. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia