Reilut hedelmät menestyvät Kamerunissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Reilut hedelmät menestyvät Kamerunissa

Kamerunissa maat viljelijöiltä vienyt yhtiö taipui maksamaan korvauksia vasta kovan painostuksen jälkeen, kirjoittaa Monde Kingsley Nfor.

(IPS) -- Reiluus vei lopulta voiton kamerunilaisessa pikkukaupungissa, jossa hedelmänkasvattajat olivat joutua puille paljaille.

Njomben kaupungissa länsiafrikkalaisessa Kamerunissa 34 hedelmäviljelijää menetti 70 hehtaaria maata valtiolle vuonna 1998. Valtio vuokrasi yhteensä 4 500 hehtaarin alan, mukaan lukien hedelmäviljelijöiden palstat, ranskalaisen Compagnie Fruitière -yrityksen tytäryhtiölle Plantation de Haut Penjalle (PHP).

Viljelijöiden avuksi tuli paikallinen Nälän vastaisen taistelun järjestö (Relufa), joka lainasi heille rahaa uuden maan, lannoitteiden ja kemikaalien ostoon. Järjestö myös auttoi viljelijöitä perustamaan osuuskunnan, jonka nimeksi tuli Yhteisaloiteryhmä toivo.

Lisäksi viljelijät haastoivat maat valtiolta vuokranneen PHP-yrityksen oikeuteen. Yritys ja viljelijät sopivat korvauksista, mutta vain noin neljäsosa sovitusta yli 90 000 euron summasta maksettiin viljelijöille.

Kiinteät ja reilut hinnat

Relufan avulla Njombeen rakennettiin pieni kuivahedelmätehdas vuonna 2009. Reilu hedelmä -projekti myy uunissa kuivattua ananasta, mangoa, banaania ja papaijaa.

"Myymme tuotteemme projektiin kiintein hinnoin. Kilo tuoretta papaijaa myydään torilla alle 15 sentillä, mutta kuivahedelmätehdas ostaa sen 24 sentillä", hankkeeseen osallistuva viljelijä Bika Sadi kertoo.

Projektia johtaa paikallinen viljelijä Daniel Mahatma. Hänen alaisuudessaan pienellä tehtaalla työskentelee kymmenen työntekijää.

"Työntekijät saavat kaksi euroa päivältä viiden tunnin työstä. Se on vaatimaton tulo nuorille, joilla on loppupäivä käytössään muille toiminnoille", Mahatma sanoo.

Kuivahedelmät pakataan ja toimitetaan kauppoihin, hotelleihin ja lentokentille.

Viljelijöiden voitto

Njombelaiset saivat lopulta myös oikeutta, kun PHP-yritys taipui tammikuussa maksamaan loput sovituista korvauksista viljelijöille. Syytä tähän voi vain arvailla, mutta sillä saattaa olla tekemistä kuivahedelmäpakkausten kanssa.

Pakkaus kertoo, että hedelmät viljellään ja korjataan oikeudenmukaisella ja ympäristöystävällisellä tavalla ja kauppaa käydään reiluilla säännöillä. Lisäksi ilmoitetaan, että Reilu hedelmä -projektin loivat kamerunilaiset maanviljelijät, jotka ylikansallinen yritys ajoi pois viljelymailtaan.

"Ehtona korvausten maksuille yritys vaatii, että meidän on poistettava viesti pakkauksista. Viljelijät ovat suostuneet tähän", Jaff Bamenjo Relufasta sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia