Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Reilun kaupan vaatteet tulossa markkinoille – uusi standardi herättää myös kritiikkiä

Kolme saksalaista vaatebrändiä on ottamassa käyttöön uutta reilujen vaatteiden standardia. Clean Clothes -kampanja kuitenkin kritisoi konseptia.
(Kuva: Quinn Dombrowski / CC BY-SA 2.0)

Eettisistä tuotanto-olosuhteista kertova Reilun kaupan merkki on laajenemassa myös tekstiileihin. Tänä vuonna lanseerattu uusi sertifikaatti takaa, että sen saaneen vaatteen tai muun tekstiilin tuotanto on tapahtunut eettisesti aina puuvillansiemenen istuttajasta ompelijaan asti.

Aiemmin markkinoilla on ollut vain reilusta puuvillasta valmistettuja tekstiilejä, mikä ei ole kuitenkaan taannut lopputuotteen valmistusolosuhteiden eettisyyttä.

Kolme saksalaista vaatevalmistajaa, 3Freunde, Shirt for Life ja Melawear, on jo ilmoittanut ottavansa sertifikaatin käyttöön.

"Reilun kaupan kriteereihin mukaan lähteminen tarjoaa meille käytännön työkalun tarttua tuotanto-olosuhteiden parantamiseen, mikä on meille todella tärkeää. Tavoitteemme on myös tehdä muutos siinä, että kuluttajat tiedostavat tuotteiden alkuperän", sanoi Shirt for Lifen toimitusjohtaja Ulrich Hofmann Suomen Reilu kauppa ry:n sivuilla kesäkuussa.

Uusi aloite on herättänyt innostuksen lisäksi myös kritiikkiä. Vaatealan vastuullisuuden puolesta kampanjoivan eurooppalaisjärjestöjen yhteenliittymän Clean Clothesin mukaan sertifikaatti ehtoineen ei hyödytä riittävästi vaatetyöläisiä eikä ole muutenkaan paras tapa lisätä alan vastuullisuutta. Kampanja pitää harhaanjohtavana sitä, että vaikka ehtoihin kuuluu elämiseen riittävän palkan maksaminen, siirtymäaika on kuusi vuotta.

Suomessa kampanjaa edustavan Eettisen kaupan puolesta ry:n mukaan parhaassa tapauksessa sertifikaatit voivat nosta työntekijöitä köyhyydestä ja toimia esimerkkeinä parannusaskeleista sekä lisätä kansalaispainetta. Sen mukaan sertifikaatit yleisesti kuitenkin siirtävät vastuuta liikaa kuluttajille.

Reilun kaupan tekstiilisertifikaatin julkaissut Fairtrade International on vastannut kritiikkiin muistuttamalla, että siihen kuuluu myös yhtiöiden koulutusta sekä suositusten antamista brändeille. Tekstiilisertifikaatti on myös ensimmäinen, joka ylipäätään asettaa aikatavoitteen elämiseen riittävän palkan maksamiselle, se muistuttaa.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyökauppakuluttaminen Eettisen kaupan puolesta ry

Lue myös

Macin näppäimistö ja otus

Suomalaisjärjestö selvittää, miten rakennetaan eettinen läppäri – ”Apple pystyisi nyt jo muuttamaan ison osan tuotannostaan eettiseksi”

Kannettavien tietokoneiden tuotantoon liittyy ongelmia, joita on mahdotonta välttää merkkiä vaihtamalla. Eettisen kaupan puolesta -järjestössä kyllästyttiin perinteiseen kampanjointiin ja päätettiin selvittää, voisiko reilun kaupan läppärin rakentaa itse.
Kasvillisuutta Tesso Nilon kansallispuistossa Indonesiassa

Raportti paljasti Indonesian suojelualueiden palmuöljykaupan – Neste kertoo lopettaneensa ostot laittomasti toimivista tehtaista

Uuden tutkimuksen mukaan Neste ja monet muut länsimaiset brändit käyttävät palmuöljyä, jonka raaka-aine kasvatetaan laittomasti Indonesian suojelu- ja metsäalueilla. Neste kertoo lopettaneensa ostot tehtaista tänä vuonna. WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan kuluttajan kannattaa suhtautua palmuöljyyn varovaisesti.
Ilmakuva palmuöljyplantaasilta

Raportti: Neste ja muut suuryritykset käyttävät laittomasti tuotettua palmuöljyä

Indonesiassa raivataan suojeltuja sademetsiä palmuöljyplantaaseiksi. Laittomilla plantaaseilla tuotetuista öljypalmun hedelmistä valmistettua öljyä käyttävät monet tunnetut elintarvikejätit ja öljyfirmat, kertoo ympäristöjärjestöjen julkaisema tuore tutkimusraportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ihmisiä torilla Ugandan Kampalassa

Uusi tapa luoda työpaikkoja kehitysmaihin: Ulkoministeriö lainaa 16 miljoonaa euroa Kirkon Ulkomaanavun sijoitusyhtiölle

Kirkon Ulkomaanapu ryhtyy rahoittamaan pienyrityksiä hauraissa kehitysmaissa perustamansa yhtiön kautta. Yksityisen sektorin kautta tehtävä kehitysyhteistyö on myös tulevaisuuden trendi, uskoo järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Tietokoneen näppäimistö

Vuoden kotoutumisteko -tunnustus maahanmuuttajia ja työnantajia yhdistävälle sovellukselle

Suomen Pakolaisapu halusi tänä vuonna antaa tunnustusta etenkin teknologisille innovaatioille, jotka edistävät kotoutumista.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.