Rauhantila heikentynyt kansainvälisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhantila heikentynyt kansainvälisesti

Syyrian sisällissota, länsimaiden lähtö Afganistanista ja talouskriisi ovat murentaneet maailmanlaajuista turvallisuutta, sanotaan rauhantutkimuslaitoksen uudessa selvityksessä.

Syyriassa jatkuva sisällissota alueellisine vaikutuksineen, länsimaiden vetäytyminen Afganistanista sekä edelleen jatkuva talouskriisi ovat murentaneet maailmanlaajuista rauhantilaa, sanoo australialainen rauhantutkimuslaitos IEP vuosiraportissaan.

Raportin mukaan Eurooppa on edelleen maailman rauhanomaisin ja Etelä-Aasia vähiten rauhanomainen alue. Suomi sijoittuu vertailussa seitsemänneksi turvalliseksi maaksi maailmassa.

Vertailun hännänpäätä pitävät Afganistan, Somalia, Syyria, Irak, Sudan, Pakistan, Kongon demokraattinen tasavalta, Venäjä ja Pohjois-Korea.

Yksittäisistä maista Libyan sijoitus on raportin mukaan kohonnut eniten. Muutokseen ovat vaikuttaneet sisällissodan päättymisen jälkeen pidetyt vaalit, uusi hallitus ja valtiollisten instituutioiden muodostaminen.

Eniten tilanne on heikentynyt Syyriassa, jossa turvallisuustilanne on murentunut nopeammin kuin yhdenkään toisen nyt seitsemättä kertaa tehdyn vertailun aikana. Turvallisuuden heikkenemisestä ovat vuoden aikana kärsineet myös muun muassa Norsunluurannikko ja Burkina Faso.

IEP arvioi maailmanlaajuisesti väkivallan kustannusten olevan noin 9,5 triljoonaa dollaria vuodessa, mikä vastaa 11 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Mikäli väkivallan kustannuksia kyettäisiin vähentämään puoleen nykyisestä, säästöillä voitaisiin maksaa kehitysmaiden kaikki velat, rahoittaa Euroopan vakausmekanismi, minkä jälkeen olisi vielä varaa vuosituhattavoitteiden saavuttamisen rahoitukseen, laitos laskeeP.

Rauhanindeksi perustuu 22 muuttujaan, jotka mittaavat meneillään olevia konflikteja, yhteiskunnallista turvallisuutta ja vakautta sekä militarisoitumista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia