Rauhanpuolustajat kritisoi Islanti-operaatiota | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanpuolustajat kritisoi Islanti-operaatiota

Rauhanjärjestön mukaan osallistuminen Islannin ilmatilan valvontaan sitoisi Suomen osaksi Naton sotilasstrategiaa.

Suomen osallistuminen yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa Islannin ilmatilan valvontaan merkitsisi suurta muutosta maamme sotilaalliseen liittoutumattomuuteen perustuvassa turvallisuuspolitiikassa, Suomen Rauhanpuolustajat sanoo.

Suomessa on viime viikkoina keskusteltu mahdollisuudesta osallistua Islannin ilmatilan valvontaan yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Islanti on Nato-maa, mutta sillä ei ole omia puolustusvoimia. Aiemmin maan ilmatilaa valvoi Yhdysvallat.

Rauhanpuolustajien mukaan Islannin ilmatilan valvonnan ja ilmapuolustuksen ohella operaatioon osallistuminen sitoisi Suomen Naton sotilasstrategiaan Pohjois-Atlantilla ja lähentäisi Suomea entistä tiiviimmin osaksi sotilasliittoa.

Järjestön mukaan on oletettavaa, että suomalaiset Hornet-hävittäjät joutuisivat vastaamaan myös Islannin ilmatilan loukkausten torjumisesta.

Suunniteltuun yhteistyöhön sisältyy myös riski siitä, että Suomi joutuisi tahtomattaan osapuoleksi esimerkiksi Naton ja Venäjän välisessä kiistassa Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmästä, Rauhanpuolustajat huomauttaa.

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan on määrä käsitellä asiaa tällä viikolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia