Rauhanpuolustajat huolissaan Iranin kriisin kärjistymisestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanpuolustajat huolissaan Iranin kriisin kärjistymisestä

Iranin uhkailu ei palvele tavoitteitaan, kritisoi Suomen Rauhanpuolustajat.

Suomen Rauhanpuolustajat on huolissaan uusista Iranin vastaisista pakotteista ja Lähi-idän poliittisen tilanteen kiristymisestä.

"Iraniin kohdistuvalla uhkailulla ja kiristyksellä ei ole pitäviä perusteita, eivätkä ne myöskään palvele niille asetettuja tavoitteita. Ne vain lisäävät välitöntä sodanuhkaa", järjestön kannanotossa todetaan.

EU ja Yhdysvallat asettivat Irania vastaan uusia pakotteita tammikuussa tavoitteenaan painostaa Irania neuvotteluihin sen ydinohjelmasta. Iran on jatkuvasti kiistänyt, että se kehittäisi ydinasetta.

Israelin presidentti Shimo Peres sanoi marraskuussa, että Israelin isku Iraniin on yhä lähempänä. Israelilaismedian mukaan myös pääministeri Benjamin Netanjahu ja puolustusministeri Ehud Barak ovat hakemassa hallitukselta tukea hyökätä Iraniin. Iran on sittemmin toppuutellut huhuja.

Rauhanpuolustajien mukaan väite Iranin muodostamasta sotilaallisesta uhasta on perusteeton. Se muistuttaa, ettei Iranin ydinohjelmaa ole todettu sotilaalliseksi ja että Iran on mukana ydinsulkusopimuksessa.

Lähi-idän ainoa ydinasevaltio Israel sen sijaan ei ole mukaan ydinsulkusopimuksessa. Rauhanpuolustajien mukaan olisikin tärkeä saada Israel mukaan sopimukseen. Jos Iran päättää jättäytyä sopimuksen ulkopuolella, senkään ei tarvitsisi enää sitoutua ydinaseettomuuteen. Lisäksi Israelin ydinase antaa myös sen vihollisinaan pitämille maille syyn asevarusteluun, kannanotossa todetaan.

Järjestö kritisoi myös Iranin ydinohjelmaan viime aikoina kohdistuneita salamurhia sekä kyberhyökkäyksiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia