Rauhanjärjestöt toiveikkaina Syyrian neuvotteluista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanjärjestöt toiveikkaina Syyrian neuvotteluista

Sadankomitean ja Suomen Rauhanpuolustajien mukaan sotilaallista ratkaisua Syyrian ongelmiin ei ole.

Venäjän ja Yhdysvaltojen ulkoministerien neuvottelema sopimus Syyrian kemiallisten aseiden valvonnasta ja tuhoamisesta sekä Syyrian oma ilmoitus liittymisestä kemialliset aseet kieltävään sopimukseen saavat varovaisen myönteisen vastaanoton suomalaisissa rauhanjärjestöissä. Järjestöt haluavat myös syylliset vastuuseen teoistaan sekä pikaista humanitaarisen kriisin ratkaisua.

"Kemiallisista aseista saavutettu ratkaisu on oikean suuntainen. On kuitenkin vaikea sanoa, mikä sen todellinen vaikutus lopultakin on ja kuinka merkittävästi se auttaa kriisin ratkaisemisessa", toteaa Suomen Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa maailma.netille.

Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro toivoo, että sopimus tarkoittaisi todellista sysäystä Syyrian kriisin ratkaisemiseksi.

"Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat ovat kuitenkin avainasemassa, jotta YK:n turvallisuusneuvosto voisi toimia yhtenäisesti Syyrian kriisin ratkaisemiseksi", hän korostaa sekä toivoo, että myös Turkki ja Persianlahden maat saataisiin mukaan.

Syyrian humanitaarinen kriisi tulisi myös kyetä ratkaisemaan nopeasti, painottavat rauhanjärjestöt. Aromaan mukaan sekä Syyriassa yhä asuvat että sieltä paenneet tarvitsevat suojelua. Matinpuron mukaan avustusjärjestöjen resurssipulaan tulisi kyetä vastaamaan pikaisesti.

Lisäksi Syyrian, samoin kuin muidenkin, kriisien ratkaisemisessa tulisi pitää huoli siitä, että syylliset joutuvat vastaamaan teoistaan, lisää Aromaa.

"Rankaisemattomuudesta on päästävä eroon. Ei voi olla oikein, että konfliktin jälkeen samat vallanpitäjät jatkaisivat. Kyse on myös kansainvälisen oikeusjärjestelmän vahvistamisesta."

Syyrian kriisin sotilaalliseen ratkaisuun rauhanjärjestöt eivät usko.

Matinpuron mukaan esimerkiksi YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin aikoinaan esittämä rauhansuunnitelma uudistettuna olisi yksi käytettävissä oleva mahdollisuus kriisin poliittiselle ratkaisulle.

Sotilaallinen ratkaisu ei myöskään saa kannatusta eurooppalaisilta ja yhdysvaltalaisilta kansalaisilta. Viime viikolla julkaistun Transatlantic Trends -mielipidetutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista ja keskimäärin yli 70 prosenttia eurooppalaisista ei kannata sotilasiskua Syyriaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia