Uutiset Syyrian konflikti

Rauhanjärjestöt: Syyriaan tehdyt ohjusiskut uhkaavat kiihdyttää sotaa

Rauhanpuolustajat ja Rauhanliitto toivovat Suomelta diplomatiaa Syyrian tilanteen ratkomisessa.
YK:n turvallisuusneuvosto Syyria-istunnossa huhtikuussa 2018
YK:n turvallisuusneuvosto äänesti lauantaina Ranskan, Ison-Britannian ja Yhdysvaltain tekemien ilmaiskujen tuomitsemisesta. Päätöslauselmaa ei hyväksytty. (Kuva: Manuel Elias / UN Photo)

Suomalaiset rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Rauhanpuolustajat kritisoivat Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Ranskan viime viikonloppuna Syyriaan tekemiä ohjusiskuja. Niiden mukaan iskut uhkaavat pahentaa konfliktia.

Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Ranskan lauantaina tekemä isku oli vastaus siviileihin kohdistuneeseen kemialliseen iskuun, jonka Syyrian hallinnon epäillään tehneen.

”Ohjusiskut eivät edistä rauhan edellytyksiä Syyriassa. Kansainvälisen yhteisön tulee pohtia, millaisin keinoin syylliset saadaan teoistaan vastuuseen ilman, että Syyrian ennestäänkin kärsivä siviiliväestö joutuu jälleen kantamaan seuraukset muiden teoista”, sanoo Rauhanpuolustajat tiedotteessaan.

Rauhanliiton mukaan iskut uhkaavat myös kylmentää ydinasevaltojen suhteita ja pahentaa maiden välistä uhkailukierrettä.

Järjestöt toivovatkin etenkin Suomelta diplomaattisia keinoja Syyrian kriisin ratkomisessa.

”Suomen ulkopoliittisten päättäjien pitäisi aktiivisesti edistää rauhaa ja dialogia, puhua rauhan puolesta, eikä vain myötäillä suurvaltoja”, Rauhanliitto vaatii kannanotossaan.

Rauhanliitto vaatii myös, että kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat päästetään tekemään Syyriaan tarvittavat tarkastukset, jotta kemiallisen iskun tekijät saadaan selville.

”Kemiallisten aseiden käyttö on sotarikos, johon syyllistyneet on saatettava vastuuseen teoistaan. --- Myös Suomella olisi annettavaa muun muassa kemiallisten aseiden käytön todentamisessa, jotta faktat saataisiin selville ja syylliset tilille”, se toteaa.

Syyrian konflikti aseet & armeijakonfliktiydinaseet Syyria Suomen RauhanliittoSuomen Rauhanpuolustajat

Lue myös

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.