Rauhanjärjestöt: Nato-jossittelu ei edistä Ukrainan kriisin ratkaisua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanjärjestöt: Nato-jossittelu ei edistä Ukrainan kriisin ratkaisua

Viikonloppuisten tapahtumien herättämä turvallisuuspoliittinen keskustelu Natosta on ennenaikaista, sanovat Rauhanliitto ja Sadankomitea.

Suomalaiset rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Sadankomitea ovat seuranneet Ukrainan kriisin kärjistymistä huolestuneena ja vaativat aktiivisia toimia poliittisen ja diplomaattisen ratkaisun aikaansaamiseksi.

Ukrainan tilanne on ollut kansainvälisen mediahuomion alla koko viikonlopun sen jälkeen, kun Venäjän armeija otti hallintaansa useita tärkeitä kohteita Krimin niemimaalla ja siirsi alueelle tuhansia sotilaita.

Rauhanjärjestöt tahtovat, että kriisin selvittämisessä edettäisiin ripeätahtisesti pahemman voimankäytön, voimannäytön ja väkivallan kierteen välttämiseksi.

Suomen osalta jälleen herätelty Nato-keskustelu on järjestöjen mukaan vain häiriötekijä, sillä Ukrainan tapahtumat eivät ole muuttaneet turvallisuuspoliittista tilannetta.

"Yksi kriisin eskaloitumisen syistä on Venäjän huoli Krimin tukikohdasta, johon Venäjällä on oikeus Ukrainan kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan. Venäjän tulee kunnioittaa kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan suvereenisuutta ja vähentää sotilaallista läsnäoloaan", järjestöt sanovat tiedotteessaan.

Kansainvälisen yhteisön tulisikin ensisijaisesti edistää rauhanomaisen ratkaisun etsimistä neuvottelemalla. Neuvottelujen lähtökohtana tulee olla ukrainalaisten itsemääräämisoikeus, johon kuuluu myös maan merkittävän venäläisvähemmistön oikeuksien tunnustaminen.

"Sen sijaan sen spekulointi, voisiko Suomesta löytyä pätevää rauhanvälittäjää tässä tilanteeseen ja miten Suomi voisi muuten auttaa kriisin ratkaisemisessa olisi viisasta", järjestöt sanovat.

Myös Suomen Rauhanpuolustajat on tuominnut Krimin tapahtumat räikeänä kansainvälisen oikeuden loukkauksena.

"Maidan-aukion traagisten tapahtumien jälkeensä jättämän surun keskellä tämäkin onnettomuus kohdistuu Ukrainan kansaan ja synnyttää suurta pelkoa", sanoo Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.

Rauhanpuolustajien mukaan presidentti Sauli Niinistön tulisi myös tarvittaessa pyrkiä ottamaan keskusteluyhteys presidentti Putiniin tilanteen laukaisemiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia