Rauhanjärjestöt kritisoivat asevientiä Lähi-idän konfliktimaihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhanjärjestöt kritisoivat asevientiä Lähi-idän konfliktimaihin

Valtioneuvosto myönsi Patrialle luvan viedä panssariajoneuvoja Arabiemiirikuntiin.

Suomen Rauhanliitto ja Suomen Sadankomitea vaativat, että aseiden vientiluvat Arabiemiirikuntiin ja muihin Lähi-idän sotaa käyviin, ihmisoikeuksia loukkaaviin ja autoritaarisiin maihin perutaan eikä niihin myönnettäisi enää uusia vientilupia.

Järjestöt kritisoivat kannanotossaan erityisesti puolustusteollisuusyhtiö Patriaa, jolle valtioneuvosto myönsi marraskuun lopulla vientiluvan Arabiemiirikuntiin. Yhtiö sai luvan toimittaa 40 panssaroitua pyöröajoneuvoa maan armeijalle.

Asevientilupia myöntävät Suomessa tapauskohtaisesti muun muassa puolustusministeriö, ulkoministeriö, sisäministeriön poliisiosasto ja valtioneuvosto. Järjestöt muistuttavat, että Suomea sitoo sen omien lakien lisäksi myös EU:n neuvoston sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskeva yhteinen kanta ja YK:n kansainvälinen asekauppasopimus.

EU:n kannan mukaan vientilupa on evättävä, mikäli on olemassa riski konfliktista. Lupa on evättävä myös silloin, jos tuotteita saatetaan käyttää kansallisiin sortotoimiin tai aseita viedään sellaisiin maihin, joissa EU, YK tai Euroopan neuvosto on todennut vakavia ihmisoikeusloukkauksia, järjestöt muistuttavat.

Arabiemiirikunnat on ollut mukana Saudi-Arabian johtamassa sotilasliittoumassa maaliskuusta 2015 alkaen. Liittouma pommittaa Jemenin huthikapinallisia, ja sen epäillään syyllistyneen kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomuksiin. Myös muut maat myyvät koalition maille aseita: etenkin Iso-Britannian ja Saudi-Arabian välisiä kauppoja on viime aikoina kritisoitu.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan myös Arabiemiirikuntien omassa ihmisoikeustilanteessa on parannettavaa. Human Rights Watchin vuosiraportin mukaan maassa pidätetään mielivaltaisesti viranomaisten kriitikkoja, ja turvallisuusjoukkoja on syytetty pidätettyjen kidutuksesta.

Arabiemiirikunnat oli vuonna 2014 Suomen kolmanneksi suurin asekauppakumppani viime syksynä ilmestyneen Safer Global Finlandin raportin mukaan. Sinne vietiin tuotteita yhteensä 22,1 miljoonalla eurolla. Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRIn viimevuotisen raportin mukaan Arabiemiirikunnat on maailman neljänneksi suurin aseiden tuoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia