Rasisminvastainen viikko lähestyy – ”vastuu rasistiseen käytökseen puuttumisesta on jokaisella” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rasisminvastainen viikko lähestyy – ”vastuu rasistiseen käytökseen puuttumisesta on jokaisella”

Ensi viikolla järjestettävällä rasisminvastaisella viikolla muistutetaan muun muassa, että kotoutuminen on kaksisuuntaista.

Erivärisiä karkkeja, mustat erillään

Jokaisella on vastuu puuttua rasistiseen käytökseen, muistuttaa Punainen Risti. Kuva: BookMama / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Ensi viikolla vietetään rasisminvastaista viikkoa. Suomen Punainen Risti (SPR) muistuttaa viikon alla, että vastuu rasistiseen käytökseen puuttumisesta on jokaisella.

”Ihmiset ovat erilaisia ja jokainen toimii omalla tavallaan, mutta viime kädessä jokainen tietää, mikä on oikea tapa toimia rasistisissa tilanteissa”, sanoo järjestön hankekoordinaattori Janette Grönfors tiedotteessa.

Esimerkiksi julkisissa kuluvälineissä rasistiseen ja kaikkeen syrjivään käytökseen voi puuttua niin, että menee syrjityn viereen ja osoittaa tukensa hänelle. Myös poliisin tai vartijan voi kutsua tarvittaessa paikalle, järjestö ohjeistaa.

Rasismin vastainen viikko järjestetään vuosittain 21.3. vietettävän YK:n rotusyrjinnän vastaisen päivän yhteydessä. Samana päivänä vuonna 1960 poliisi tappoi 69 rauhanomaista mielenosoittajaa Sharpevillessä Etelä-Afrikassa. Mielenosoittajat olivat protestoineet rotulakeja vastaan.

Viikon tarkoituksena on puolustaa yhdenvertaisuutta ja vastustaa syrjintää. Suomessa SPR:n koordinoiman viikon aikana ihmiset, järjestöt, viranomaiset, koulut ja esimerkiksi urheiluseurat järjestävät rasisminvastaisia tapahtumia ja SPR jakaa erilaisia tunnustuksia toimijoille, jotka vähentävät ennakkoluuloja ja edistävät yhdenvertaisuutta.

Tänä vuonna tarkoituksena on myös herättää keskustelua esimerkiksi kaksisuuntaisesta kotoutumisesta.

”Parasta kotoutumista on yhteinen arki, jossa kaikki osapuolet saavat ja oppivat jotain uutta. Kukaan ei pärjää yksin, vaan kaikki tarvitsevat lähelleen ihmisen, joka on läsnä ja tukee arjessa. Jokainen voi olla tällainen tukija”, toteaa Grönfors.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia