Uutiset

Rasismin lisääntyminen huolestuttaa Punaista Ristiä

SPR:n mukaan kansalaisjärjestöjen vapaaehtoistoiminta on tehokas tapa lisätä suvaitsevaisuutta.
Kuva: polytikus / Flickr.com / cc 2.0)

Suomen Punainen Risti on huolissaan selvästi rasististen mielipiteiden ja tekojen lisääntymisestä. Kielteinen asenneilmapiiri ja kasvava suvaitsemattomuus uhkaavat muuttaa Suomea, sanoo järjestö yleiskokouksessaan hyväksytyssä lausunnossa.

Järjestön mukaan maahanmuuttokeskustelua käydään usein ilman riittävää tietoa ja erityisesti internetissä siihen liitetään helposti värittyneitä ja kielteisiä asenteita ja ennakkoluuloja.

Punaisen Ristin mielestä on tärkeää, että päätöksentekijät ja viranomaiset sekä viestintävälineiden edustajat tekevät yhteistyötä avoimen ja moniarvoisen yhteiskunnan puolesta. Myös kansalaisten tulee puuttua välittömästi rasistisiin tekoihin tai lainvastaisuuksiin.

Suomen hallituksen vuonna 2008 hyväksymän laajan sisäisen turvallisuusohjelman ja maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen turvallisuuteen tähtäävän periaatepäätöksen tavoitteena on, että Suomi olisi vuonna 2015 Euroopan turvallisin maa. Punainen Risti on kuitenkin sitä mieltä, että nykytoimenpiteillä ei turvallisuuden ohjelman toivomaa lopputulosta saavuteta.

Järjestö ilmoittaakin olevansa valmis työskentelemään muiden kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten kanssa Suomessa asuvien ihmisten turvallisuuden parantamiseksi.

pakolaisetsiirtolaisuus Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset