Raportti: Ylikulutus ja maankäytön muutokset johtaneet selkärankaisten määrän romahtamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Ylikulutus ja maankäytön muutokset johtaneet selkärankaisten määrän romahtamiseen

WWF:n tuoreen Living Planet -raportin mukaan eläinten määrän väheneminen on kriittisellä tasolla, mutta se on vielä mahdollista pysäyttää.

Meritähti taskulaskimen päällä

Ihmisen toiminnan vaikutukset näkyvät jo suurimmassa osassa maapalloa. Kuvassa meritähti Indonesian rannikolta. Kuva: Jürgen Freund / WWF.

Selkärankaisten eläinten määrä on vähentynyt 60 prosenttia vuosina 1970–2014, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n tänään julkaisema Living Planet -raportti.

Nopeimmin eläinten määrä on vähentynyt tropiikissa. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Amerikan eläinten määrä on vähentynyt 89 prosenttia.

Suurimpia syitä ovat luonnonvarojen ylikulutus ja maankäytön muutokset, jotka selittävät kaksi kolmasosaa eläinten määrän vähenemisestä. Viimeisten 50 vuoden aikana ihmisen ekologinen jalanjälki on kasvanut noin 190 prosenttia, raportissa kerrotaan.

”Tilanne on kriittinen. Käynnissä on ennennäkemätön sukupuuttoaalto, joka on ensimmäistä kertaa historiassa ihmisen aiheuttama”, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder tiedotteessa.

Maankäytössä suurin vaikutus on maan raivaamisella maatalouden tarpeisiin. Lisäksi lajeihin vaikuttavat vieraslajit ja taudit, elinympäristöjen saastuminen ja ilmastonmuutos. Tulevaisuudessa ilmaston lämpeneminen vaikuttaa vielä enemmän, mikäli maapallon lämpeneminen päästetään kahteen asteeseen, raportissa kerrotaan.

”Päättäjien on sitouduttava pikaisesti päästöjen vähentämiseen ja hiilinielujen lisäämiseen metsissä. Hiilinielujen lisääminen auttaa myös metsien monimuotoisuuden turvaamisessa”, Rohweder sanoo.

Raportin mukaan eläinten määrän väheneminen on vielä mahdollista pysäyttää esimerkiksi perustamalla suojelualueita sekä puuttumalla ylikalastukseen ja salametsästykseen. Se vaatii myös kunnianhimoisempia toimia, jotta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtäävä CBD-sopimus saadaan toteutettua. Sopimuksen tavoitteena on, että vuonna 2050 luonnonvaroja käytetään kestävästi ja luonnon monimuotoisuutta suojellaan.

Raporttin muistuttaa luonnon arvosta myös ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille sekä yhteiskunnalle. Esimerkiksi pölyttäjät tuottavat vuosittain 235–577 miljardin dollarin (206–507 miljardin euron) arvosta satoa vuosittain, se muistuttaa.

Joka toinen vuosi julkaistava Living Planet -raportti seuraa nisäkkäiden, kalojen, lintujen ja matelijoiden määrän kehittymistä. Tänä vuonna se kattaa 4 005 selkärankaislajin 16 704 populaatiota. Toissa vuoden raportti kertoi, että selkärankaisten määrä on pudonnut 58 prosenttia vuosina 1970–2012.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia