Uutiset Työ kehitysmaissa

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014. (Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Vaikka maailmantalous kasvoi viime vuonna, työttömien määrä pysyy vuonna 2018 todennäköisesti korkealla. Samaan aikaan kunnollista työtä on yhä vaikeampi löytää, ennustaa Kansainvälinen työjärjestö ILO tuoreessa raportissaan.

ILO:n eilen julkaistun raportin mukaan globaali työttömyysprosentti oli viime vuonna 5,6, mikä tarkoittaa yli 192:ta miljoonaa ihmistä. Tänä vuonna se pysyy suunnilleen samana, ja ensi vuonna määrä noussee hieman yli miljoonalla. Syynä sitkeään kasvuun on muun muassa se, että työmarkkinoille tulee jatkuvasi lisää ihmisiä.

”Vaikka globaali työttömyys on tasapainottunut, pula kunnon työstä on yhä laajaa. Globaali talous ei edelleenkään luo riittävästi työpaikkoja. Tarvitaan lisää toimia, jotta voidaan parantaa työn laatua ja varmistaa, että kasvun hyödyt jaetaan oikeudenmukaisesti”, sanoo ILO:n pääjohtaja Guy Ryder tiedotteessa.

ILO:n mukaan niin sanotussa haavoittuvassa työssä on nyt noin 1,4 miljardia ihmistä. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi itsensä työllistäjiä, joiden työolot ja -ehdot ovat muita huonommat. Köyhimmissä maissa 76 prosenttia työntekijöistä on haavoittuvassa työssä ja keskitulotason maissakin lähes puolet.

Raportin mukaan maailmassa oli viime vuonna myös yli 300 miljoonaa työntekijää, jotka ansaitsivat alle 1,9 dollaria (1,55 euroa) päivässä eli alle köyhyysrajan.

Alueista korkein työttömyys on raportin mukaan Pohjois-Afrikassa, jossa työttömyysprosentin ennustetaan olevan tänä vuonna 11,5.

Työ kehitysmaissa köyhyystyö

Lue myös

Työntekijä Indonesiassa

Raportti: Maailman työvoimasta suurin osa on epävirallista

Afrikassa melkein 85 prosenttia työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla, usein ilman oikeuksia ja kunnollisia työoloja. Köyhyys on ilmiön syy ja seuraus.
Hoitaja ja potilas sairaalassa

Afrikan aivovuotoa kammetaan takaisin

Keniassa on arvioitu, että vuosittain valmistuvista 600 lääkäristä jopa 40 prosenttia lähtee maasta. Nyt aivovuotoa yritetään suitsia monin konstein ympäri maailman.
Intialainen matonkutoja

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.