Uutiset

Raportti: Yhä harvempi maa kuuluu ”matalan kehityksen” kastiin – Elinajanodote parantunut, tulot kasvaneet, koulutus pidentynyt

Monien Afrikan ja Aasian maiden elinajanodote on viime vuosikymmeninä kasvanut 11 vuotta, selviää tuoreesta YK-raportista. Eriarvoisuus on kuitenkin suurta: suomalaisen lapsen elinajanodote on 81,5 vuotta, nigeriläisen vain 60,4.
Koululaisia Botswanassa
Koululaisia Botswanassa. Botswana kuuluu UNDP:n inhimillisen kehityksen indeksin suurimpiin nousijoihin. Se on noussut viidessä vuodessa kahdeksan sijaa ja on nyt sijalla 101. (Kuva: USAID Southern Africa / CC BY-NC 2.0)

Maailman maiden kehitystaso on parantunut viime vuosina, summaa YK:n kehitysohjelman UNDP:n tuore Inhimillisen kehityksen raportti.

Raportissa jaetaan maat erittäin korkean, korkean, keskitason ja matalan inhimillisen kehityksen ryhmiin. Matalan inhimillisen kehityksen maita on enää vain 38, kun niitä vielä vuonna 2010 oli 49. Erittäin korkean inhimillisen kehityksen maiden määrä taas on kasvanut.

Vuosittain julkaistava raportti mittaa kansalaisten koulutustasoa, elinajanodotetta sekä tuloja 189 maassa. Viime vuosikymmenien aikana maiden saama pistemäärä on keskimäärin kasvanut, ja erityisen paljon kasvua on ollut vähiten kehittyneissä maissa, raportissa kerrotaan. Tämä tarkoittaa, että ihmisten elinajanodote on parantunut, koulutus pidentynyt ja tulot kasvaneet.

Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa elinajanodote on noussut vuodesta 1990 alkaen 11 vuotta. Koulunkäyntivuosien määrä on noussut keskimäärin 5,8:sta 8,4:ään maailmanlaajuisesti.

Indeksin kärjessä ovat vauraat maat Norja, Sveitsi, Australia, Irlanti ja Saksa. Suomi on sijalla 15 ja pärjää Pohjoismaista huonoimmin. Viisi huonointa maata ovat Niger, Keski-Afrikan tasavalta, Etelä-Sudan, Tšad ja Burundi. Viimeisen viiden vuoden aikana suurimpia nousijoita ovat olleet Irlanti, Turkki, Dominikaaninen tasavalta ja Botswana.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta UNDP on huolissaan muun muassa ympäristöongelmien ja konfliktien vaikutuksesta kehitykseen. Eniten indeksissä ovat laskeneetjuuri konfliktimaat: Syyria, Libya ja Jemen, jotka ovat kaikki pudonneet vähintään 20 sijaa.

Myös epätasa-arvo on yhä suurta sekä maiden sisällä että välillä, UNDP muistuttaa. Esimerkiksi Suomessa syntyvän lapsen elinajanodote on 81,5 vuotta, Nigerissä syntyvän vain 60,4. Suomessa lasten odotettu kouluvuosien määrä on tällä hetkellä noin 17,6 vuotta, Nigerissä 5,4 vuotta.

Raportissa myös muistutetaan, että kehitystä ei pidä mitata vain määrällisesti vaan myös laadullisesti.

”Suuri osa maailman huomiosta on datassa, joka kertoo vain osan ihmisten elämästä. On esimerkiksi yhä selvempää, ettei voi vain laskea, kuinka monta lasta on koulussa vaan on myös tiedettävä, oppivatko he mitään. Laatuun keskittyminen on välttämätöntä kestävän ja pysyvän inhimillisen kehityksen edistämiseksi”, sanoo UNDP:n inhimillisen kehityksen raportista vastaavan toimiston johtaja Selim Jahan tiedotteessa.

kehityskoulutusköyhyysterveys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset