Uutiset

Raportti: Yhä harvempi maa kuuluu ”matalan kehityksen” kastiin – Elinajanodote parantunut, tulot kasvaneet, koulutus pidentynyt

Monien Afrikan ja Aasian maiden elinajanodote on viime vuosikymmeninä kasvanut 11 vuotta, selviää tuoreesta YK-raportista. Eriarvoisuus on kuitenkin suurta: suomalaisen lapsen elinajanodote on 81,5 vuotta, nigeriläisen vain 60,4.
Koululaisia Botswanassa
Koululaisia Botswanassa. Botswana kuuluu UNDP:n inhimillisen kehityksen indeksin suurimpiin nousijoihin. Se on noussut viidessä vuodessa kahdeksan sijaa ja on nyt sijalla 101. (Kuva: USAID Southern Africa / CC BY-NC 2.0)

Maailman maiden kehitystaso on parantunut viime vuosina, summaa YK:n kehitysohjelman UNDP:n tuore Inhimillisen kehityksen raportti.

Raportissa jaetaan maat erittäin korkean, korkean, keskitason ja matalan inhimillisen kehityksen ryhmiin. Matalan inhimillisen kehityksen maita on enää vain 38, kun niitä vielä vuonna 2010 oli 49. Erittäin korkean inhimillisen kehityksen maiden määrä taas on kasvanut.

Vuosittain julkaistava raportti mittaa kansalaisten koulutustasoa, elinajanodotetta sekä tuloja 189 maassa. Viime vuosikymmenien aikana maiden saama pistemäärä on keskimäärin kasvanut, ja erityisen paljon kasvua on ollut vähiten kehittyneissä maissa, raportissa kerrotaan. Tämä tarkoittaa, että ihmisten elinajanodote on parantunut, koulutus pidentynyt ja tulot kasvaneet.

Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa elinajanodote on noussut vuodesta 1990 alkaen 11 vuotta. Koulunkäyntivuosien määrä on noussut keskimäärin 5,8:sta 8,4:ään maailmanlaajuisesti.

Indeksin kärjessä ovat vauraat maat Norja, Sveitsi, Australia, Irlanti ja Saksa. Suomi on sijalla 15 ja pärjää Pohjoismaista huonoimmin. Viisi huonointa maata ovat Niger, Keski-Afrikan tasavalta, Etelä-Sudan, Tšad ja Burundi. Viimeisen viiden vuoden aikana suurimpia nousijoita ovat olleet Irlanti, Turkki, Dominikaaninen tasavalta ja Botswana.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta UNDP on huolissaan muun muassa ympäristöongelmien ja konfliktien vaikutuksesta kehitykseen. Eniten indeksissä ovat laskeneetjuuri konfliktimaat: Syyria, Libya ja Jemen, jotka ovat kaikki pudonneet vähintään 20 sijaa.

Myös epätasa-arvo on yhä suurta sekä maiden sisällä että välillä, UNDP muistuttaa. Esimerkiksi Suomessa syntyvän lapsen elinajanodote on 81,5 vuotta, Nigerissä syntyvän vain 60,4. Suomessa lasten odotettu kouluvuosien määrä on tällä hetkellä noin 17,6 vuotta, Nigerissä 5,4 vuotta.

Raportissa myös muistutetaan, että kehitystä ei pidä mitata vain määrällisesti vaan myös laadullisesti.

”Suuri osa maailman huomiosta on datassa, joka kertoo vain osan ihmisten elämästä. On esimerkiksi yhä selvempää, ettei voi vain laskea, kuinka monta lasta on koulussa vaan on myös tiedettävä, oppivatko he mitään. Laatuun keskittyminen on välttämätöntä kestävän ja pysyvän inhimillisen kehityksen edistämiseksi”, sanoo UNDP:n inhimillisen kehityksen raportista vastaavan toimiston johtaja Selim Jahan tiedotteessa.

kehityskoulutusköyhyysterveys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa