Uutiset Ilmastopolitiikka

Raportti: Vain kolme maata edistää Pariisin sopimuksen tavoitteita EU-neuvotteluissa

EU:ssa neuvotellaan parhaillaan ilmastotoimiin liittyvästä lainsäädännöstä. Järjestöverkosto Carbon Market Watch antaa kritiikkiä melkein kaikille jäsenmaille turhien porsaanreikien etsimisestä.
(Kuva: eltpics / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

EU:n jäsenmaista vain Ruotsi, Saksa ja Ranska toimivat edes joten kuten Pariisin ilmastosopimuksen edistämiseksi, kun EU neuvottelee ilmastotoimiin liittyvästä lainsäädännöstä, sanoo kansainvälinen järjestöverkosto Carbon Market Watch tuoreessa selvityksessään.

Verkoston mukaan monet muut maat, myös Suomi, yrittävät lisätä lainsäädäntöön erilaisia porsaanreikiä.

EU:ssa neuvotellaan parhaillaan taakanjakolainsäädännöstä, joka kattaa noin 60 prosenttia EU:n kasvihuonekaasupäästöistä. Se asettaa sitovat kansalliset päästötavoitteet vuosille 2021–2030 esimerkiksi liikenteen, rakentamisen, maatalouden ja jätteen osalta. 

Carbon Market Watch tarkasteli neuvotteluita käyvien jäsenmaiden kantoja muun muassa siitä näkökulmasta, mitä vuotta ne ehdottavat vertailukohdaksi, kun päästövähennystavoitteita asetetaan, pyrkivätkö ne hyödyntämään maankäyttöön liittyviä porsaanreikiä ja ovatko niiden tavoitteet ylipäätään linjassa Pariisin sopimuksen kanssa.

Raportti kehuu eniten Ruotsia, joka aikoo vähentää päästöjä enemmän kuin komission ehdottamat 40 prosenttia. Saksa ja Ranska saavat arvosanan kohtuullinen. Puola, Italia, Espanja ja Tšekki taas pyrkivät heikentämään komission ehdotusta toimen näin Euroopan toimia vastaan Pariisin sopimuksen noudattamiseksi.

Kritiikkiä saavat myös Itävalta ja Suomi, jotka raportin mukaan pyrkivät hyödyntämään liikaa metsiä kasvihuonekaasupäästöjen kompensoijana. Suomi on raportissa sijalla 11 ja se saa luokituksen "huono".

EU-komissio julkisti viime kesänä ehdotuksensa kansallisiksi päästövähennystavoitteiksi. Siinä Suomen tavoitteeksi tuli 39 prosenttia, mitä on pidetty kovana.

Ilmastopolitiikka politiikkaEUilmastonmuutos

Lue myös

Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Ilmastonmuutoksesta varoittava mainosteksti metrotunnelin seinällä

Madridin ilmastokokous alkaa – YK:n pääsihteeri vaatii kunnianhimoa ja muistuttaa toivosta

Madridin ilmastokokouksessa on määrä päättää muun muassa päästövähennyksiin liittyvistä markkinamekanismeista. YK:n pääsihteerin Antóno Guterresin mukaan maailmalla on yhä toivoa pysyä 1,5 asteen lämpenemisessä, mutta se vaatii lisää toimia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Tehtaan piipusta nousevaa savua

Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?

Yrityksille ja kuluttajille on tarjolla yhä enemmän mahdollisuuksia kompensoida hiilidioksidipäästönsä esimerkiksi metsityshankkeiden avulla. Riskinä on vaihteleva laatu, jota ei juuri valvota.
Puhdas käsi ojentuu likaista kohti

Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä

Suomen Pakolaisapu käynnisti viime maaliskuussa empatialiikkeen, jonka tavoitteena on muuttaa erityisesti maahanmuuttokeskustelun negatiivista sävyä. Vastaanotto on ollut positiivinen. ”Moni tapaamistani ihmisistä on ajatellut, ettei omasta empaattisuudestaan voi päättää, mutta liike on saanut heidät ajattelemaan toisin”, sanoo empatialähettiläs Rand Mohamad Deeb.
Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Lapsia istuu lattialla piirustus- ja kirjoitusvälineiden kera

Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina

Konflikteissa vammautuneiden tai tapettujen lasten määrä on kolminkertaistunut vuoden 2010 jälkeen. Yksi vaarallisimmista maista on Syyriassa, jossa puolet lapset ei ole kokenut elinaikanaan muuta kuin sotaa.

Tuoreimmat