Uutiset Ilmastopolitiikka

Raportti: Vain kolme maata edistää Pariisin sopimuksen tavoitteita EU-neuvotteluissa

EU:ssa neuvotellaan parhaillaan ilmastotoimiin liittyvästä lainsäädännöstä. Järjestöverkosto Carbon Market Watch antaa kritiikkiä melkein kaikille jäsenmaille turhien porsaanreikien etsimisestä.
(Kuva: eltpics / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

EU:n jäsenmaista vain Ruotsi, Saksa ja Ranska toimivat edes joten kuten Pariisin ilmastosopimuksen edistämiseksi, kun EU neuvottelee ilmastotoimiin liittyvästä lainsäädännöstä, sanoo kansainvälinen järjestöverkosto Carbon Market Watch tuoreessa selvityksessään.

Verkoston mukaan monet muut maat, myös Suomi, yrittävät lisätä lainsäädäntöön erilaisia porsaanreikiä.

EU:ssa neuvotellaan parhaillaan taakanjakolainsäädännöstä, joka kattaa noin 60 prosenttia EU:n kasvihuonekaasupäästöistä. Se asettaa sitovat kansalliset päästötavoitteet vuosille 2021–2030 esimerkiksi liikenteen, rakentamisen, maatalouden ja jätteen osalta. 

Carbon Market Watch tarkasteli neuvotteluita käyvien jäsenmaiden kantoja muun muassa siitä näkökulmasta, mitä vuotta ne ehdottavat vertailukohdaksi, kun päästövähennystavoitteita asetetaan, pyrkivätkö ne hyödyntämään maankäyttöön liittyviä porsaanreikiä ja ovatko niiden tavoitteet ylipäätään linjassa Pariisin sopimuksen kanssa.

Raportti kehuu eniten Ruotsia, joka aikoo vähentää päästöjä enemmän kuin komission ehdottamat 40 prosenttia. Saksa ja Ranska saavat arvosanan kohtuullinen. Puola, Italia, Espanja ja Tšekki taas pyrkivät heikentämään komission ehdotusta toimen näin Euroopan toimia vastaan Pariisin sopimuksen noudattamiseksi.

Kritiikkiä saavat myös Itävalta ja Suomi, jotka raportin mukaan pyrkivät hyödyntämään liikaa metsiä kasvihuonekaasupäästöjen kompensoijana. Suomi on raportissa sijalla 11 ja se saa luokituksen "huono".

EU-komissio julkisti viime kesänä ehdotuksensa kansallisiksi päästövähennystavoitteiksi. Siinä Suomen tavoitteeksi tuli 39 prosenttia, mitä on pidetty kovana.

Ilmastopolitiikka politiikkaEUilmastonmuutos

Lue myös

Mielenosoittaja muumikyltin kanssa

Että kehtaatte, aikuiset ihmiset

Nuoret marssivat kaduilla ja vaativat aikuisilta vahvoja ilmastotekoja. Aikuisten vastaukset ovat tyrmistyttäviä, kirjoittaa Suomen Unicefin tiedottaja Minna Suihkonen.
Kaksi naista ja lapsi taustallaan turvesuo

Naiset ennallistavat soita Filippiineillä

Metsien kaataminen on kuivattanut turvasoita Filippiinien Leyten saarella. Kokonainen elämänmuoto on vaarantunut, mutta nyt uudessa hankkeessa koulutetaan naisia pelastamaan suot ja samalla torjumaan ilmastonmuutosta.
Mielenosoittajia Ilmastotekoja-kyltin kera

Koululaiset marssivat ilmastotoimien puolesta – ”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan”

Koululaiset ja opiskelijat noin sadassa maassa lakkoilevat tänään perjantaina vaatiakseen päättäjiltä tehokkaampia ilmastotoimia. Esimerkiksi Tampereella järjestetty mielenosoitus keräsi arviolta satoja osallistujia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.