Uutiset Ympäristöpolitiikka

Raportti: Uusiutuvan energian hinta voi laskea alle fossiilisten polttoaineiden 10 vuodessa

Energia-alan asiantuntijoiden haastatteluihin perustuvan raportin mukaan siirtymä pelkän uusiutuvan energian käyttöön vuosisadan puoliväliin mennessä on sekä mahdollista että realistista.
(Kuva: Daniel Parks / CC BY-NC 2.0)

Enemmistö energia-alan maineikkaimmista asiantuntijoista uskoo, että kokonaan uusiutuvaan energiaan siirtyminen vuosisadan puoliväliin mennessä on sekä mahdollista että realistista, summaa tuore raportti.

YK:n ympäristöohjelman Unepin luotsaaman uusiutuvan energian verkosto REN21 haastatteli raporttia varten 114:ää energia-alan asiantuntijaa ympäri maailman. Heistä yli 70 prosenttia uskoi, että siirtymä sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan voidaan toteuttaa.

Lähes yhtä moni myös uskoi, että seuraavien kymmenen vuoden kuluessa uusiutuvan energian hinta putoaa fossiilisten polttoaineiden alapuolelle. Monet kansainväliset yritykset valitsevat jo nyt yhä useammin uusiutuvan energian ratkaisut, raportissa kerrotaan.

"Kun REN21 perustettiin vuonna 2004, uusiutuvan energian tulevaisuus näytti hyvin erilaiselta kuin nyt. -- Tuolloin vaatimuksia sataprosenttisesti uusiutuvasta energiasta ei otettu vakavasti, nyt maailman johtavat energia-asiantuntijat ovat mukana rationaalisissa keskusteluissa sen mahdollisuudesta ja aikataulusta", toteaa REN21:n puheenjohtaja Arthouros Zervos tiedotteessa.

Uusiutuvan energian lisäämisessä on asiantuntijoiden mukaan myös haasteita. Etenkin Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa he olivat skeptisiä omien maidensa energiasiirtymän suhteen, syynä perinteisen energiateollisuuden intressit. Myös politiikan epävarmuustekijät sekä vakaan investointiympäristön puute estää kehitystä, raportissa kerrotaan.

Tällä hetkellä noin 20 prosenttia maailman energiankulutuksesta tulee uusiutuvista lähteistä. Euroopan energiavirasto kertoi tällä viikolla, että EU:n uusiutuvan energian osuus on noussut 16,7 prosenttiin vuonna 2015. Esimerkiksi Suomessa osuus on jo yli 30 prosenttia.

Ympäristöpolitiikka politiikkaympäristöuusiutuva energia

Lue myös

Nainen porttien edessä

Jätteestä energiaa – Kiertotalous pyörittää argentiinalaisen hökkelikylän soppakeittiötä

En Haccoren soppakeittiössä kaikki ruoka tuotetaan paikan päällä ja kaikki jäte käytetään uudelleen. Tarkoituksena on luoda vaihtoehto järjestelmälle, jossa ruoka ja polttoaine tuotetaan maaseudulla ja kulutetaan kaupungeissa ja jätteet kipataan takaisin maaseudulle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset