Uutiset

Raportti: Tuloerojen kasvu koko maailman ongelma

Tulokuilu ei ole vain kehitysmaiden päänvaiva, varoittaa Maailman talousfoorumi tuoreessa raportissaan.
(Kuva: J J / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Tuloerojen kasvu uhkaa vakavasti yhteiskuntien vakautta kaikkialla, Sveitsissä toimivan Maailman talousfoorumin (WEF) tuore raportti varoittaa.

Muut suurimmat vakautta uhkaavat asiat ovat WEF:n mukaan jännitteiden kasvu Lähi-idässä ja sitkeä rakenteellinen työttömyys.

"Tuloerojen kasvu vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiin. Se horjuttaa maailman turvallisuutta. Vuonna 2014 on välttämätöntä löytää luovia ratkaisuja yltyvän eriarvoisuuden syihin ja seurauksiin", WEF vetoaa.

Sen mukaan tulokuilu ei ole pelkästään kehitysmaiden ongelma. Esimerkiksi Yhdysvalloissa viime vuosikymmenen aikana luotu valtava vauraus on hyödyttänyt yhä pienempää joukkoa.

Tutkijoiden mukaan tuloerot myös periytyvät, mikä vie pohjan ajatukselta, että kaikilla on tasaveroiset mahdollisuudet päästä elämässä eteenpäin. Kasvavan toivottomuuden pelätään lisäävän levottomuuksia.

Kehitysapujärjestö Oxfamin Britannian osaston tutkija Ricardo Fuentes muistuttaa, että 1980-luvulle asti teollisuusmaissa pyrittiin lisäämään kansalaisten tasa-arvoa ja hyvinvointia. Viime aikoina eräät Latinalaisen Amerikan valtiot ovat aloittaneet sosiaaliohjelmia, jotka jakavat talouskasvun hedelmiä tasaisemmin.

köyhyystalous Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.