Raportti: Tasa-arvo avain ruokaturvaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Tasa-arvo avain ruokaturvaan

Syrjintä vie Aasian naisilta ruuan sekä mahdollisuuden tuottoisaan viljelyyn.

Aasian ja Tyynenmeren alueen maiden pitäisi puuttua naisten syrjintään, sillä se vaikuttaisi tuntuvasti ruokaturvaan ja nälän vähentämiseen, vaaditaan Aasian kehityspankin ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n tuoreessa raportissa.

Ruokaturvaa sekä Aasiassa että muualla tarkastelevan raportin mukaan tasa-arvo on suurin yksittäinen ruokaturvaan vaikuttava tekijä. Tutkimuksissa on sen mukaan esimerkiksi paljastunut, että suuri nälkäisten määrä ja suuri epätasa-arvo sijoittuvat usein samoihin maihin. FAO:n aiemman tutkimuksen mukaan sukupuolikuilun sulkeminen maataloudessa voisi vähentää nälkäisten määrää jopa 100 miljoonalla maailmanlaajuisesti.

Raportissa muistutetaan, että noin 60 prosenttia maailman nälkäisistä on naisia ja tyttöjä. Taustalla on usein syrjintä: naisten työllistymis- ja koulutusmahdollisuudet ovat miehiä huonommat, mikä vaikuttaa siihen, ettei heillä ole taloudellista riippumattomuutta eikä neuvotteluvoimaa kotona. Se heijastuu myös ruuansaantiin. Paremmin koulutetut naiset taas ruokkivat lapsiaankin paremmin.

Syrjintä vaikuttaa myös siihen, etteivät naiset pysty toteuttamaan rooliaan ruuan tuottajina, raportissa todetaan. Erilaiset lait rajoittavat naisten mahdollisuuksia omistaa maata, ja vaikka niitä ei kaikissa maissa olisikaan, perinteiset normit haittaavat naisviljelijöiden mahdollisuuksia saada maata ja luottoa.

Raportissa suositellaan syrjivien lakien korjaamiseksi lisäksi ohjelmia, jotka lisäävät tasa-arvoa maataloudessa ja työmarkkinoilla sekä koulutus- ja työvoimapolitiikan korjaamista sukupuolen paremmin huomioivaksi. Naisten pitäisi myös saada helpommin luottoa sekä muita maatalouspalveluita, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia