Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau. (Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Sukupuolten tasa-arvo etenee liian hitaasti, sanoo YK:n tasa-arvojärjestö UN Women. Järjestö julkaisi tällä viikolla raportin, jossa tarkastellaan vuonna 2015 YK:ssa hyväksyttyjä kestävän kehityksen tavoitteita ensimmäistä kertaa sukupuolinäkökulmasta.

17 tavoitetta, muun muassa äärimmäisen köyhyyden poistaminen, on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. UN Womenin mukaan jokaisella alueella naisilla on kuitenkin ennennäkemättömiä haasteita.

“Olemme sitoutuneet koko maailmana kestävän kehityksen tavoitteissa siihen, ettemme jätä ketään jälkeen. Tämä raportti kertoo, että mikäli emme edisty merkittävästi nopeammin tasa-arvon saavuttamisessa, ei globaali yhteisö tule voimaan pitämään lupaustaan”, sanoo UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tiedotteessa.

UN Women on huolissaan muun muassa naisten köyhyydestä, sillä naisista suurempi osa on köyhiä kuin miehistä. Yli puolelta kaupunkien naisista ja tytöistä puuttuu puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto, riittävä elintila tai useampi näistä. Viidesosa alle 50-vuotiaista naisista on kokenut vuoden aikana parisuhdeväkivaltaa.

Monesti ongelmat kietoutuvat yhteen: köyhään kotiin syntyvä tyttö menee varhain naimisiin, keskeyttää koulun, synnyttää nuorena, saa synnytyskomplikaatioita ja kärsii väkivallasta todennäköisemmin kuin vauraammat tytöt, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan tasa-arvo ei voi olla yksittäinen tavoite, vaan tarvitaan kokonaisvaltaista politiikkaa. Sen suosittelee esimerkiksi naisten hoivatyön taakan vähentämistä. Lisäksi tarvitaan parempia tilastoja, sillä tällä hetkellä tasa-arvotiedon puute haittaa tavoitteiden seurantaa.

Kestävän kehityksen tavoitteetNaisten oikeudet genderkestävän kehityksen tavoitteet Suomen UN Women

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.