Uutiset Stora Enso

Raportti: Stora Ensolla Kiinassa vieläkin korjattavaa

Stora Enson hallussa saattaa yhä olla väkisin hankittua maata, käy ilmi tuoreesta raportista.
(Kuva: Marco Bono / cc 2.0)

Metsäyhtiö Stora Enso on muuttanut kyseenalaisia maanhankintatapojaan Kiinassa, mutta yhtiön toimissa riittää yhä korjattavaa. Viljelijöitä ei ole konsultoitu riittävästi ja yhtiön hallussa näyttää olevan yhä väkisin hankittua maata, todetaan tuoreessa raportissa.

Stora Enson maanhankintatapojen ongelmat nousivat esiin vuonna 2009, kun yhtiön puolesta maata vuokranneiden tahojen kerrottiin hankkineen maata viljelijöiltä väkivalloin ja painostamalla Guanxin maakunnassa. Syytteet vahvistuivat muun muassa Rights and Resources Institute- (RRI) ja Landesa-järjestöjen raportissa sekä suomalaisen Mika Koskisen dokumentissa.

Yhtiö lupasi parantaa tapansa, ja helmikuussa 2013 RRI:n ja Landesan tutkijat palasivat Guanxiin selvittämään, miten lupaukset on toteutettu.

Kenttätutkimuksen perusteella kootun raportin mukaan hyvä asia on, että yhtiö on jäädyttänyt kollektiivisesti omistetun maan hankinnan. Vanhat ongelmalliset maanvuokrasopimukset on myös käyty läpi 19-kohtaisen seulontajärjestelmän avulla ja 35 prosenttia sopimuksista on korjattu.

Järjestöt kiittelevät myös sitä, että toisin kuin ensimmäisellä kerralla, Stora Enso suostui yhteistyöhön ja antoi tietoja toimistaan.

Valitusprosessi tuntematon

Nykyiset toimet eivät kuitenkaan riitä, raportissa huomautetaan. Tutkijat vierailivat 12 kylässä, ja niistä kymmenessä ei ollut kuultukaan seulonta- ja tarkastusprosessista eikä yhtiö ollut lähestynyt viljelijöitä, vaikka näiden sopimuksissa oli ongelmia. Yhdessäkään kylässä ei myöskään ollut kuultu yhtiön uutiskirjeestä tai sen perustamasta valituspuhelimesta.

Kaikissa kylissä esiintyi tyytymättömyyttä Stora Enson maanhankintakäytäntöjä kohtaan aina maan pakko-otoista matalaan vuokraan. Ainakin kolmessa kylässä viljelijät eivät olleet saaneet minkäänlaisia korvauksia, raportissa kerrotaan.

Raportissa kehotetaankin Stora Ensoa parantamaan sopimusten seulontaprosessia ja valitusjärjestelmää sekä seuraamaan tarkkaan Kiinan lakeja.

Stora Enson hallussa on tällä hetkellä yhteensä noin 90 000 hehtaaria maata Guanxin maakunnassa. Noin kolmannes maasta on kollektiivista. Maalla kasvatetaan eukalyptuspuita tulevan sellu- ja pahvitehtaan raaka-aineeksi.

talouskauppayhtiöt Kiina

Lue myös

Stora Enson selitykset jättävät Finnwatchin kylmäksi

Järjestön mukaan lapsityötä Pakistanissa voidaan estää lähinnä varmistamalla riittävä palkka vanhemmille.

Stora Ensolle arvostelua Intian tehtaan kastiasenteista

Dalitien solidaarisuusverkoston mukaan Stora Enso Inpacin henkilöstöpolitiikka mahdollistaa kastisyrjinnän jatkumisen.

Selvitys: Stora Enson Intian työläiset alipalkattuja

Osalle Stora Enson intialaisista työntekijöistä maksetaan vain kolmannes elämiseen riittävästä palkasta, selviää Finnwatchin uudesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.