Raportti: Seksuaaliterveyspalveluista pulaa kriisitilanteissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Seksuaaliterveyspalveluista pulaa kriisitilanteissa

Naiset eivät lakkaa synnyttämästä konfliktien ja katastrofienkaan aikana, muistuttaa Unfpa.

Naisten ja nuorten tarpeet jätetään liian usein huomiotta katastrofi- ja konfliktitilanteissa. Tyttöjen ja naisten henkiinjäänti riippuu usein seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluista, mutta silti niistä on katastrofitilanteissa pulaa, sanoo YK:n väestörahasto Unfpa tuoreessa raportissaan.

"Perinteinen humanitaarinen apu keskittyy liian usein tarjoamaan ruokaa ja suojaa, joka on tietenkin välttämätöntä. Mutta se ei riitä", sanoo YK:n väestörahaston aluejohtaja Heimo Laakkonen ulkoministeriön tiedotteessa.

Raportin mukaan maailman 100 miljoonasta humanitaarista apua tarvitsevasta noin 26 miljoonaa on hedelmällisessä iässä olevia naisia ja tyttöjä. Kolme viidestä äitiyskuolemasta tapahtuu  maissa, jotka ovat konfliktien tai katastrofien takia hauraita. Katastrofitilanteissa myös seksuaalinen väkivalta, ei-toivotut raskaudet ja seksitaudit ovat tavallista yleisempiä.

Järjestön johtaja Babatunde Osotimehin muistuttaa, että raskaana oleville sekä raiskatuille seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat yhtä tärkeitä kuin vesi, ruoka ja suoja.

"Raskauden ehkäisy ja suoja seksuaaliselta väkivallalta ovat perusihmisoikeuksia. Oikeudet eivät vain häviä eivätkä naiset lakkaa synnyttämästä konfliktien ja katastrofien aikana."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia