Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.

Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Chicagossa marssittiin Amazonin ympäristötuhoa vastaan syyskuussa 2019. Kuva: Charles Edward Miller / CC BY-SA 2.0.

Brasilian Amazonin metsäkatoa ajavat laajalti rikollisverkostot, jotka käyttävät väkivaltaa ja häirintää metsien puolustajia vastaan. Hallitus ei suojele sen paremmin puolustajia kuin itse sademetsääkään, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tänään ilmestyneessä raportissaan.

Amazonin tänä vuonna kiihtyneet metsäpalot ovat aiheuttaneet kansainvälisen kriisin, sillä kyseessä on yksi maapallon merkittävimmistä hiilinieluista. Tänä vuonna metsätuhoon liittyviä metsäpaloja on ollut eniten sitten vuoden 2010.

Palojen syynä pidetään muun muassa sitä, että maanviljelijät ja karjankasvattajat raivaavat maata sytyttämällä paloja. Maan ympäristöministeri Ricardo Salles on pitänyt metsätuhon syynä ”köyhyyttä”. Äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro taas syytti alun perin kansalaisjärjestöjä.

HRW:n mukaan rikollisverkostoilla on tärkeä rooli metsäkadossa, sillä niillä on laajat logistiset mahdollisuudet kaataa metsää, prosessoida ja myydä puuta laittomasti. Hakkuista taas seuraa metsäpaloja.

Alkuperäiskansayhteisöillä on tärkeä rooli metsäkadon ehkäisemisessä, sillä ne kertovat viranomaisille laittomista hakkuista. Usein ne joutuvat kuitenkin itse hyökkäysten kohteeksi, sillä rikollisverkostot pystyvät lähettämään väkeä myös uhkailemaan ja jopa tappamaan ihmisiä.

”Tilanne on vain pahenemassa Bolsonaron aikana. Hänen hyökkäyksensä maan ympäristötoimijoita vastaan asettaa sademetsän ja siellä elävät ihmiset vaaraan”, sanoo Daniel Wilkinson, HRW:n ympäristö- ja ihmisoikeusjohtaja tiedotteessa.

Ilmiö ei ole uusi, sillä paikallisen järjestön tilastojen mukaan viimeisen vuosikymmenen aikana yli 300 ihmistä on kuollut maa- ja luonnonvarakonflikteissa Amazonilla. Tapaukset päätyvät oikeuteen vain harvoin.

Bolsonaro on kuitenkin heikentänyt ympäristölakien toimeenpanoa ja valtion ympäristövirastoja ja kritisoinut kovin sanoin metsien suojelijoita. Ympäristölakien heikentäminen rohkaisee laittomia hakkuita ja johtaa suurempaan paineeseen paikallisille ottaa aktiivisempi rooli metsien puolustamisessa. Näin he ovat vaarassa joutua kostotoimien kohteeksi, raportissa todetaan.

”Hyökkäysten vaikutukset ulottuvat paljon Amazonin yli. Ellei maa puutu väkivaltaan ja laittomuuteen, joka mahdollistaa laittomat hakkuut, maailman suurimman sademetsän tuho jatkuu esteettä”, Wilkinson sanoo.

Raporttia varten haastateltiin yli 170:tä ihmistä. Joukossa oli muun muassa alkuperäiskansojen jäseniä, muita paikallisia asukkaita sekä viranomaisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia