Uutiset

Raportti: Rikkaat maat haluavat eroon likaisesta energiasta mutta rahoittavat sitä Afrikassa

Etenkin Kiinaa ja Maailmanpankkia syytetään fossiilisten polttoaineiden hankkeiden tukemisesta.
Öljyinfrastruktuuria Angolassa
Angola on yksi eniten fossiilisen energian investointeja saavista Afrikan maista, käy ilmi tuoreesta raportista. Kuva vuodelta 2014. (Kuva: jbdodane / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Rikkaiden maiden kehitysrahoitusyhtiöt pumppaavat vuosittain miljardeja dollareita fossiilisen energian hankkeisiin Afrikassa, selviää Oil Change International -järjestön tuoreesta raportista (pdf).

Selvityksen mukaan vuosina 2014–2016 lähes 60 prosenttia Afrikkaan suuntautuvista energiainvestoinneista meni fossiiliseen energiaan, puhtaan energian projekteihin taas vain 18 prosenttia.

Alle kaksi prosenttia rahoituksesta käytettiin hajautettuihin uusiutuvan energian ratkaisuihin, vaikka niillä voisi olla paljon suurempi rooli sähkön toimittamisessa esimerkiksi koteihin, terveyskeskuksiin, kouluihin ja pienyrityksiin, tutkimuksessa todetaan. Hajautetun energian ratkaisuilla tarkoitetaan esimerkiksi varsinaisen sähköverkon ulkopuolista aurinkovoimaa.

Raportissa tarkastellaan vauraiden maiden kehitystoimijoita, vientiluottoyhtiöitä ja suuria kehityspankkeja. Ne ohjasivat tutkimuksen mukaan Afrikan energiaprojekteihin kahdenvälistä rahoitusta vuosina 2014–2016 noin 20 miljardia dollaria (17 miljardia euroa) vuodessa. Summasta 11,7 miljardia dollaria (10 miljardia euroa) meni fossiilisen energian projekteihin. Suomalaisia toimijoita ei ollut mukana tarkastelussa.

Eniten fossiiliseen energiaan investoivat Kiina, Maailmanpankki ja Saksa. Fossiilisen energian investointeja saivat eniten Egypti ja Angola ja puhtaan energian investointeja Etelä-Afrikka ja Kenia.

Oil Change International on yhdysvaltalainen järjestö, joka pyrkii tuomaan esiin fossiilisten polttoaineiden todelliset kustannukset. Se kritisoi sitä, että monien maiden rahoitusinstituutiot tukevat fossiilisen energian projekteja Afrikassa, vaikka maat itse ovat luopumassa fossiilisista polttoaineista. Suuri osa rahoituksesta tukeekin rahoittajien kaupallisia intressejä, raportissa todetaan.

”Kun päätetään Afrikan energiahankkeista, tärkeimmän kysymyksen pitäisi olla: onko tämä hanke pitkällä aikavälillä ihmisten parhaaksi? Hallitusten pitäisi parantaa sopimusten, rahoitusehtojen ja energiasuunnittelun läpinäkyvyyttä ja käydä merkityksellisempää vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa tähän kysymykseen vastaamiseksi”, sanoo järjestön vanhempi neuvonantaja Thuli Makama tiedotteessa.

The Guardian-lehden mukaan Maailmanpankki on jo kiistänyt Oil Change Internationalin tutkimuksen tiedot ja kritisoinut sen metodeja. Se muistuttaa rahoittaneensa 25 prosenttia kehitysmaiden pienaurinkovoimaloista. Maailmanpankki on myös ilmoittanut luopuvansa öljyn ja kaasun etsinnän ja porauksen tukemisesta lähivuosina.

energiakehitysyhteistyöluotto/investointirahoitus Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset