Uutiset

Raportti: Rikkaat maat haluavat eroon likaisesta energiasta mutta rahoittavat sitä Afrikassa

Etenkin Kiinaa ja Maailmanpankkia syytetään fossiilisten polttoaineiden hankkeiden tukemisesta.
Öljyinfrastruktuuria Angolassa
Angola on yksi eniten fossiilisen energian investointeja saavista Afrikan maista, käy ilmi tuoreesta raportista. Kuva vuodelta 2014. (Kuva: jbdodane / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Rikkaiden maiden kehitysrahoitusyhtiöt pumppaavat vuosittain miljardeja dollareita fossiilisen energian hankkeisiin Afrikassa, selviää Oil Change International -järjestön tuoreesta raportista (pdf).

Selvityksen mukaan vuosina 2014–2016 lähes 60 prosenttia Afrikkaan suuntautuvista energiainvestoinneista meni fossiiliseen energiaan, puhtaan energian projekteihin taas vain 18 prosenttia.

Alle kaksi prosenttia rahoituksesta käytettiin hajautettuihin uusiutuvan energian ratkaisuihin, vaikka niillä voisi olla paljon suurempi rooli sähkön toimittamisessa esimerkiksi koteihin, terveyskeskuksiin, kouluihin ja pienyrityksiin, tutkimuksessa todetaan. Hajautetun energian ratkaisuilla tarkoitetaan esimerkiksi varsinaisen sähköverkon ulkopuolista aurinkovoimaa.

Raportissa tarkastellaan vauraiden maiden kehitystoimijoita, vientiluottoyhtiöitä ja suuria kehityspankkeja. Ne ohjasivat tutkimuksen mukaan Afrikan energiaprojekteihin kahdenvälistä rahoitusta vuosina 2014–2016 noin 20 miljardia dollaria (17 miljardia euroa) vuodessa. Summasta 11,7 miljardia dollaria (10 miljardia euroa) meni fossiilisen energian projekteihin. Suomalaisia toimijoita ei ollut mukana tarkastelussa.

Eniten fossiiliseen energiaan investoivat Kiina, Maailmanpankki ja Saksa. Fossiilisen energian investointeja saivat eniten Egypti ja Angola ja puhtaan energian investointeja Etelä-Afrikka ja Kenia.

Oil Change International on yhdysvaltalainen järjestö, joka pyrkii tuomaan esiin fossiilisten polttoaineiden todelliset kustannukset. Se kritisoi sitä, että monien maiden rahoitusinstituutiot tukevat fossiilisen energian projekteja Afrikassa, vaikka maat itse ovat luopumassa fossiilisista polttoaineista. Suuri osa rahoituksesta tukeekin rahoittajien kaupallisia intressejä, raportissa todetaan.

”Kun päätetään Afrikan energiahankkeista, tärkeimmän kysymyksen pitäisi olla: onko tämä hanke pitkällä aikavälillä ihmisten parhaaksi? Hallitusten pitäisi parantaa sopimusten, rahoitusehtojen ja energiasuunnittelun läpinäkyvyyttä ja käydä merkityksellisempää vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa tähän kysymykseen vastaamiseksi”, sanoo järjestön vanhempi neuvonantaja Thuli Makama tiedotteessa.

The Guardian-lehden mukaan Maailmanpankki on jo kiistänyt Oil Change Internationalin tutkimuksen tiedot ja kritisoinut sen metodeja. Se muistuttaa rahoittaneensa 25 prosenttia kehitysmaiden pienaurinkovoimaloista. Maailmanpankki on myös ilmoittanut luopuvansa öljyn ja kaasun etsinnän ja porauksen tukemisesta lähivuosina.

energiakehitysyhteistyöluotto/investointirahoitus Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”