Raportti: Pankit voisivat tehdä enemmän modernin orjakaupan kitkemiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Pankit voisivat tehdä enemmän modernin orjakaupan kitkemiseksi

Ihmiskauppa ja orjuus ovat ”traaginen markkinahäiriö”, sanoo YK-yliopiston analyytikko James Cockayne. Asiantuntijaryhmän mukaan rahoituslaitosten pitäisi tunnistaa paremmin ihmissalakuljetusrinkeihin liittyvät kassavirrat.

T-paita, jossa lukee stop human trafficking

Orjuuden nykyaikaiset muodot kukoistavat yhä kaikkialla maailmassa. Kuva: Thomas Wanhoff / CC BY-SA 2.0.

(IPS) -- Pankit ja muut rahoituslaitokset voisivat omaksua käytäntöjä, jotka vähentäisivät orjatyötä tekevien miesten, naisten ja lasten lukumäärää, todetaan tuoreessa raportissa, jonka on julkaissut asiantuntijaryhmä Financial Sector Commission on Modern Slavery and Human Trafficking.

”Orjuus ja ihmiskauppa ovat isoa bisnestä, jonka arvioidaan repivän nuorten ja vanhojen selkänahasta ja murskatuista unelmista 135 miljardia euroa vuosittain”, Hollannin ulkoministeri Stef Blok sanoo. Blok osallistui raportin kirjoittamiseen.

Nykyajan orjat tekevät monenlaista työtä kerjäämisestä kullankaivuuseen, mutta pahimmat alat ovat kotiapu, tavaroiden valmistus ja rakentaminen. Orjuudeksi lasketaan myös velkavankeus, jossa työläinen joutuu tekemään työtä ilmaiseksi maksaakseen velkaa, joka hänet on viekkaudella houkuteltu ottamaan. Neljäsosa orjista on lapsia.

Salakuljetusrinkien johtajien tiedetään myös kaapanneen uhriensa taloudellisen identiteetin rahanpesutarkoituksiin. Entinen orja voi vapauduttuaan havaita luottotietojensa menneen.

Moraaliset pääomamarkkinat

Raportin kirjoittajiin lukeutuva YK-yliopiston analyytikko James Cockayne kutsuu ihmiskauppaa ja orjuutta traagiseksi markkinahäiriöksi.

”Nykyorjuus on haitaksi meille kaikille, sillä siinä kohdellaan ihmisiä kertakäyttöisinä objekteina eikä täysivaltaisina taloudellisina ja sosiaalisina toimijoina”, Cockayne sanoo.

”Menetämme kollektiivisesti valtavan potentiaalin, joka nyt on vangittuna orjatyön kahleisiin.”

Raportin mukaan rahoituslaitokset voisivat auttaa esimerkiksi paremmin tunnistamalla kassavirrat, jotka linkittyvät ihmissalakuljetusrinkeihin, sillä rikollisten rahat kulkevat pankkien. Pankkien yhteistyötä talousrikostutkijoiden kanssa voisi parantaa.

”Rahoitusalalla on mittava potentiaali auttaa nykyaikaisen orjuuden ja ihmiskaupan lopettamisessa sekä kansainvälisen rahoitusjärjestelmän eettisyyden ylläpitämisessä. Se voi luoda moraalisia pääomamarkkinoita ja siten olla väkevä voima hyvän puolella tukemassa rikollisen liiketoiminnan uhreja”, Stef Blok uskoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia