Uutiset Ihmiskauppa

Raportti: Pankit voisivat tehdä enemmän modernin orjakaupan kitkemiseksi

Ihmiskauppa ja orjuus ovat ”traaginen markkinahäiriö”, sanoo YK-yliopiston analyytikko James Cockayne. Asiantuntijaryhmän mukaan rahoituslaitosten pitäisi tunnistaa paremmin ihmissalakuljetusrinkeihin liittyvät kassavirrat.
T-paita, jossa lukee stop human trafficking
Orjuuden nykyaikaiset muodot kukoistavat yhä kaikkialla maailmassa. (Kuva: Thomas Wanhoff / CC BY-SA 2.0)

(IPS) -- Pankit ja muut rahoituslaitokset voisivat omaksua käytäntöjä, jotka vähentäisivät orjatyötä tekevien miesten, naisten ja lasten lukumäärää, todetaan tuoreessa raportissa, jonka on julkaissut asiantuntijaryhmä Financial Sector Commission on Modern Slavery and Human Trafficking.

”Orjuus ja ihmiskauppa ovat isoa bisnestä, jonka arvioidaan repivän nuorten ja vanhojen selkänahasta ja murskatuista unelmista 135 miljardia euroa vuosittain”, Hollannin ulkoministeri Stef Blok sanoo. Blok osallistui raportin kirjoittamiseen.

Nykyajan orjat tekevät monenlaista työtä kerjäämisestä kullankaivuuseen, mutta pahimmat alat ovat kotiapu, tavaroiden valmistus ja rakentaminen. Orjuudeksi lasketaan myös velkavankeus, jossa työläinen joutuu tekemään työtä ilmaiseksi maksaakseen velkaa, joka hänet on viekkaudella houkuteltu ottamaan. Neljäsosa orjista on lapsia.

Salakuljetusrinkien johtajien tiedetään myös kaapanneen uhriensa taloudellisen identiteetin rahanpesutarkoituksiin. Entinen orja voi vapauduttuaan havaita luottotietojensa menneen.

Moraaliset pääomamarkkinat

Raportin kirjoittajiin lukeutuva YK-yliopiston analyytikko James Cockayne kutsuu ihmiskauppaa ja orjuutta traagiseksi markkinahäiriöksi.

”Nykyorjuus on haitaksi meille kaikille, sillä siinä kohdellaan ihmisiä kertakäyttöisinä objekteina eikä täysivaltaisina taloudellisina ja sosiaalisina toimijoina”, Cockayne sanoo.

”Menetämme kollektiivisesti valtavan potentiaalin, joka nyt on vangittuna orjatyön kahleisiin.”

Raportin mukaan rahoituslaitokset voisivat auttaa esimerkiksi paremmin tunnistamalla kassavirrat, jotka linkittyvät ihmissalakuljetusrinkeihin, sillä rikollisten rahat kulkevat pankkien. Pankkien yhteistyötä talousrikostutkijoiden kanssa voisi parantaa.

”Rahoitusalalla on mittava potentiaali auttaa nykyaikaisen orjuuden ja ihmiskaupan lopettamisessa sekä kansainvälisen rahoitusjärjestelmän eettisyyden ylläpitämisessä. Se voi luoda moraalisia pääomamarkkinoita ja siten olla väkevä voima hyvän puolella tukemassa rikollisen liiketoiminnan uhreja”, Stef Blok uskoo.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetihmiskauppakansalaisoikeudettalousrahoitus Suomen IPS

Lue myös

Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
T-paita, jossa lukee stop human trafficking

Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset

Kanadan ihmiskaupan uhreista lähes puolet on alkuperäiskansojen naisia, vaikka heidän osuutensa koko väestöstä on vain neljä prosenttia. Yhteisöissä on usein liikaa poliiseja ja liian vähän turvaa, sanoo alkuperäiskansojen naisten yhdistyksen edustaja Elana Finestone.
Neljä ihmistä paneelissa puhumassa

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää

Eilen Helsingissä järjestetyssä seminaarissa pohdittiin, miksi niin moni ihmiskaupan uhri on juuri Nigeriasta ja mitä ilmiölle voisi tehdä. Nykyään nuoria varoitellaan riskeistä, mutta tärkeää olisi myös luoda heille muita vaihtoehtoja, muistutti uhriksi itsekin joutunut Itohan Okundaye.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.