Raportti: Palkkaerojen kurominen voi kestää yli sata vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Palkkaerojen kurominen voi kestää yli sata vuotta

Maailman talousfoorumin mukaan erot miesten ja naisten taloudellisissa mahdollisuuksissa kapenevat etanan vauhtia.

Maailmalta kestää nykyvauhdilla vielä 118 vuotta ennen kuin naisten ja miesten taloudellisten mahdollisuuksien välinen ero, kuten palkkaerot, on kurottu umpeen, sanoo Maailman talousfoorumi (WEF).

Foorumin tuoreen raportin mukaan naiset tienaavat tällä hetkellä saman verran kuin miehet kymmenen vuotta sitten. Vuodesta 2006 alkaen noin 250 miljoonaa naista lisää on päässyt työmarkkinoille, mutta silti miesten ja naisten välisten taloudellisten mahdollisuuksien kuilu on kaventunut vain kolme prosenttia, raportissa kerrotaan.

WEF:n 145 maan tasa-arvotilannetta kartoittava raportti tarkastelee naisten ja miesten välisiä terveydellisiä, koulutuksellisia, taloudellisia ja poliittisia epätasa-arvoisuuksia eri kategorioiden, kuten elinajanodotteen, yliopisto-opintojen, palkkaerojen sekä parlamenttiedustuksen avulla.

Sen  mukaan koulutus- ja terveystilastoissa ollaan jo lähellä tasa-arvoa. 40 maata on sulkenut terveyden tasa-arvokuilun kokonaan. Koulutustilastoissa huolena kuitenkin on, että vaikka 97 maassa jo enemmän naisia kuin miehiä menee yliopistoon, koulutetusta työvoimasta heitä on enemmistö vain 68 maassa.

Huonoimmalla tolalla on naisten poliittinen osallistuminen. Vain kaksi maata maailmassa on saavuttanut tasa-arvon parlamenttipaikoissa, raportissa kerrotaan.

Raportissa on mukana 145 maata. Sen mukaan tasa-arvoisin maa on Islanti, sen jälkeen Norja, Suomi ja Ruotsi. Suomi on pudonnut vuodessa yhden sijan mutta on silti kärjessä koulutus- ja terveystilastoissa. Euroopan ulkopuolisista maista raportin kymmenen kärjessä ovat Ruanda, Filippiinit ja Uusi-Seelanti. Viimeisillä sijoilla ovat Jemen, Pakistan, Syyria, Tšad ja Iran.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia