Uutiset Israel ja Palestiina

Raportti: Palestiinalaisalueen talous voisi kaksinkertaistua ilman miehitystä

Esimerkiksi Israelin saartamassa Gazassa puolet viljelykelpoisesta maasta on palestiinalaisten ulottumattomissa ja kiellettyjen tuontituotteiden lista pitkä.
Israelin kontrolloima maatalousportti Länsirannalla. Kuva: maailma.net / Teija Laakso / CC BY-NC-SA 2.0)

Israelin miehitys Gazassa ja Länsirannalla on synnyttänyt pysyvän työttömyyden, köyhyyden ja ruokapulan kriisin, sanoo YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD Palestiinalaisalueen taloutta käsittelevässä tuoreessa raportissaan.

Raportin laskelmien mukaan Palestiinan bruttokansantuote voisi ainakin kaksinkertaistua, mikäli miehitystä ei olisi. Nyt esimerkiksi palestiinalaisten maiden, veden ja muiden luonnonvarojen takavarikointi, ihmisten ja tavaroiden liikkumisen rajoittaminen, siirtokuntien laajentuminen sekä alueen pitäminen erossa kansainvälisistä markkinoista heikentävät alueen taloutta.

Israel miehitti Gazan ja Länsirannan vuonna 1967 kuuden päivän sodan seurauksena. Maa vetäytyi Gazasta vuonna 2005, mutta alue on edelleen tiukan saarron alaisena ja Israel kontrolloi niin ihmisten kuin tavarankin liikkumista alueella.

Palestiinalaisalueen taloutta heikentää muun muassa se, ettei palestiinalaisilla ole pääsyä omille alueilleen. Israelin täydellisesti kontrolloimat Länsirannan C-alueet vievät yli 60 prosenttia Länsirannan maasta ja yli kaksi kolmasosaa laidunmaasta. Gazassa puolestaan 85 prosenttia kalavarannoista ja puolet viljelykelpoisesta maasta on palestiinalaisten ulottumattomissa. Myös lääketarpeista ja vedestä on pulaa, ja Gazassa imeväiskuolleisuus on kasvanut, raportissa kerrotaan.

Taloutta heikentää myös se, että infrastruktuuria ja luonnonvaroja tuhotaan tahallaan. Pelkästään vuonna 2015 Palestiinalaisalueella tuhottiin 5 600 puuta, ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Israel on tuhonnut Länsirannalla taloja enemmän kuin koko vuonna 2015, raportissa kerrotaan. Gazassa Israel on viimeisen vuoden aikana laajentanut alueelta kiellettyjen tavaroiden listaa, ja nyt jopa yli sentin paksuinen puu kuuluu kiellettyjen listalle.

Raportin mukaan vuonna 2015 neljännes palestiinalaisista oli työttömiä ja kahdella kolmasosalla ruokaturva oli epävarma. Gazassa työttömiä oli 38 prosenttia ja lähes kolme neljästä oli humanitaarisen avun varassa.

Israel ja Palestiina kehityspolitiikkakonfliktitalous IsraelPalestiina

Lue myös

Mielenosoittajia jonossa Palestiinan lippujen kera

Palestiinalaiskylän rauhanaktivistit uhmaavat miehitystä

Beit Ummarissa on tapahtunut paljon väkivaltaisia yhteenottoja palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Se on kuitenkin myös paikka, joka antaa toivoa konfliktin päättymisestä, kirjoittaa alueen tapahtumia tutkinut Miika Malinen. Paikallinen aktivisti Ali Abu Awwad uskoo, että ainoa tapa rikkoa vihan kierre on puhua toiselle osapuolelle.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset