Raportti: Otsonikerros on paranemassa ennalleen muutaman vuosikymmenen kuluttua – Antaa toivoa myös ilmastonmuutoksen torjuntaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Otsonikerros on paranemassa ennalleen muutaman vuosikymmenen kuluttua – Antaa toivoa myös ilmastonmuutoksen torjuntaan

Maailma sopi runsaat 30 vuotta sitten otsonikerrosta tuhoavien kaasujen käytön rajoittamisesta. Sopimus on nyt yhä ajankohtaisempi, sillä ensi vuonna voimaan tuleva lisäys säätelee myös ilmastoa lämmittävien HFC-yhdisteiden käyttöä. Parhaassa tapauksessa ne voivat estää 0,5 asteen lämpenemisen.

YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim

YK:n ympäristöohjelman johtajan Erik Solheimin mukaan otsonikerrosta suojeleva Montrealin pöytäkirja on yksi maailman menestyksekkäimmistä kansainvälisistä sopimuksista. Kuva: Mark Garten / UN Photo.

Otsonikerroksen paraneminen on jatkunut niin hyvää vauhtia, että nykymenolla se on parantunut ennalleen vuoteen 2060 mennessä.

Näin ennustetaan uudessa tieteellisessä arviossa otsonikerroksen tilasta. Arvio julkistetaan neljän vuoden välein.

Otsonikerros sijaitsee stratosfäärissä, joka alkaa noin 15 kilometrin korkeudesta. Se torjuu auringon vahingollista uv-säteilyä.

Arvion mukaan osissa stratosfääriä otsonikerros on parantunut 1–3 prosenttia vuosikymmenessä vuodesta 2000 alkaen. Vuoden 2014 jälkeen paraneminen on edelleen jatkunut.

Mikäli nykykehitys jatkuu, pohjoisen pallonpuoliskon sekä keskileveysasteiden otsonikerroksen voi odottaa palautuvan täysin 2030-luvulle tultaessa. Eteläisellä pallonpuoliskolla paraneminen tapahtuu 2050-luvulla ja napa-alueilla vuoteen 2060 mennessä.

Hyvän kehityksen syynä on vuonna 1987 hyväksytty Montrealin pöytäkirja. Se on maailman ainoa kansainvälinen ympäristösopimus, jonka ovat ratifioineet kaikki maailman maat. Siinä sovittiin CFC-yhdisteiden ja muiden otsonikerrosta tuhoavien aineiden käytön vähentämisestä. CFC:tä käytettiin esimerkiksi aerosoleissa sekä viilennys- ja jäähdytysjärjestelmissä.

”Montrealin pöytäkirja on syystäkin yksi historian onnistuneimmista monenkeskisistä sopimuksista”, kiittelee YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim tiedotteessa.

Sopimus on nyt jälleen ajankohtainen, sillä jatkossa sen tarkoituksena on torjua myös ilmastonmuutosta.

Pöytäkirjan ensi vuonna voimaan tuleva lisäys säätelee voimakkaasti ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen, HFC-yhdisteiden, käyttöä. HFC-yhdisteitä käytetään esimerkiksi jääkapeissa ja ilmastointilaitteissa, ja niiden käyttöä on tarkoitus leikata yli 80 prosenttia. Parhaassa tapauksessa sopimus voi estää jopa 0,5 asteen ilmaston lämpenemisen.

”Hiilidioksidipäästöt ovat ylivoimaisesti tärkein ilmaston lämpenemistä aiheuttava kasvihuonekaasu. Voimme kuitenkin auttaa torjumaan ilmastonmuutosta myös vähentämällä muiden kaasujen, kuten HFC-kaasujen, käyttöä. Pienelläkin lämpenemisellä on merkitystä”, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia