Raportti: orjuus on yhä arkipäivää – ”tämän pitää loppua” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: orjuus on yhä arkipäivää – ”tämän pitää loppua”

Maailman työjärjestön tuoreen raportin mukaan viime vuonna yli 40 miljoonaa ihmistä oli modernin orjuuden uhri. Suurin osa heistä oli naisia.

Lukko kaiteessa

Orjuudessa elää yhä yli 40 miljoonaa ihmistä. Kuva: Tarang hirani / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailmassa oli viime vuonna yli 40 miljoonaa modernissa orjuudessa elävää ihmistä, lasketaan kansainvälisen työjärjestö ILO:n tuoreessa raportissa.

Yhteistyössä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n sekä ihmisoikeusjärjestö Walk Free Foundationin kootun tutkimuksen mukaan viimeisten viiden vuoden aikana orjaksi on joutunut yhteensä 89 miljoonaa ihmistä vaihteleviksi ajoiksi.

”Tämä kertoo syvästä syrjinnästä ja epätasa-arvosta maailmassamme, ja se yhdistyy järkyttävään riiston sietämiseen. Tämän pitää loppua. Meillä on kaikilla rooli tämän muuttamisessa – yrityksillä, hallituksilla, kansalaisyhteiskunnalla, kaikilla”, sanoo Walk Free Foundationin johtaja Andrew Forrest tiedotteessa.

Moderniin orjuuteen lasketaan sekä pakkotyö että pakkoavioliitot. Noin 25 miljoonaa orjista on pakkotyössä, 15 miljoonaa taas pakkoavioliitoissa, raportissa kerrotaan.

Uhreista suurin osa on naisia. Esimerkiksi seksikaupan uhreista heitä on 99 prosenttia, pakkoavioliittojen uhreista 84 prosenttia.

Raportti julkaistiin YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Samaan aikaan julkistettiin myös tilastot lapsityövoiman määrästä. Tutkimuksen mukaan 152 miljoonaa 5–17-vuotiasta tekee työtä, useimmat maataloudessa. Noin 58 prosenttia on poikia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia