Uutiset

Raportti: orjuus on yhä arkipäivää – ”tämän pitää loppua”

Maailman työjärjestön tuoreen raportin mukaan viime vuonna yli 40 miljoonaa ihmistä oli modernin orjuuden uhri. Suurin osa heistä oli naisia.
Lukko kaiteessa
Orjuudessa elää yhä yli 40 miljoonaa ihmistä. (Kuva: Tarang hirani / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailmassa oli viime vuonna yli 40 miljoonaa modernissa orjuudessa elävää ihmistä, lasketaan kansainvälisen työjärjestö ILO:n tuoreessa raportissa.

Yhteistyössä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n sekä ihmisoikeusjärjestö Walk Free Foundationin kootun tutkimuksen mukaan viimeisten viiden vuoden aikana orjaksi on joutunut yhteensä 89 miljoonaa ihmistä vaihteleviksi ajoiksi.

”Tämä kertoo syvästä syrjinnästä ja epätasa-arvosta maailmassamme, ja se yhdistyy järkyttävään riiston sietämiseen. Tämän pitää loppua. Meillä on kaikilla rooli tämän muuttamisessa – yrityksillä, hallituksilla, kansalaisyhteiskunnalla, kaikilla”, sanoo Walk Free Foundationin johtaja Andrew Forrest tiedotteessa.

Moderniin orjuuteen lasketaan sekä pakkotyö että pakkoavioliitot. Noin 25 miljoonaa orjista on pakkotyössä, 15 miljoonaa taas pakkoavioliitoissa, raportissa kerrotaan.

Uhreista suurin osa on naisia. Esimerkiksi seksikaupan uhreista heitä on 99 prosenttia, pakkoavioliittojen uhreista 84 prosenttia.

Raportti julkaistiin YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Samaan aikaan julkistettiin myös tilastot lapsityövoiman määrästä. Tutkimuksen mukaan 152 miljoonaa 5–17-vuotiasta tekee työtä, useimmat maataloudessa. Noin 58 prosenttia on poikia.

ihmisoikeudettyö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.