Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Raportti: Netin vapaus heikentynyt

Yli 61 prosenttia netinkäyttäjistä elää maissa, joissa sensuroidaan hallituksen, armeijan tai hallitsijaperheen kritisointia netissä.
(Kuva: Mike Rastiello / CC BY-NC-ND 2.0)

Internetin vapaus on heikentynyt tänä vuonna viidettä vuotta peräkkäin. Netin sisältöjä sensuroidaan, netinkäyttäjiä pidätetään ja salauskeinoja heikennetään yhä enemmän, kertoo ihmisoikeusjärjestö Freedom House tuoreessa raportissaan.

Järjestön mukaan yli 61 prosenttia netinkäyttäjistä elää maissa, joissa hallituksen, armeijan tai hallitsijaperheen kritisointia netissä sensuroidaan. 58 prosenttia elää maissa, joissa ihmisiä joutuu vankilaan, koska he ovat jakaneet netissä poliittisiin, uskonnollisiin tai yhteiskunnallisiin kysymyksiin liittyvää sisältöä.

Raportissa tutkitaan 65:tä maata, joista 32:ssa tilanne on sen mukaan pahentunut kesäkuun 2014 jälkeen. Esimerkiksi sellaisten maiden määrä, joissa viranomaiset vaativat netinkäyttäjiä tai yrityksiä rajoittamaan tai poistamaan yhteiskunnallisiin, poliittisiin tai uskonnollisiin kysymyksiin liittyviä sisältöjä, on noussut 37:stä 42:een. Pidätyksiä on tapahtunut 40 maassa, viime vuonna määrä oli 38. Raportin mukaan juuri viranomaisten kritisointi on yleisin sensuurin tai rangaistuksen syy.

Pahimpia netin rajoittajia ovat raportin mukaan Kiina, Syyria ja Iran. Tilanne on heikentynyt eniten Libyassa, Ranskassa ja Ukrainassa. Suomi ei ole mukana tutkimuksessa.

Verkko- ja viestintäteknologia informaatioteknologiasananvapaus

Lue myös

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.