Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Miljoonia lapsia syrjitään

Pelastakaa Lapset aloittaa kampanjan, jossa vaaditaan muun muassa kaikille lapsille peruspalveluita.
(Kuva: Frances Ellen / CC BY-ND 2.0)

Tahallinen syrjintä tai laiminlyönti on suurin uhka maailman köyhimpien lasten hyvinvoinnille, ja tilanne on vain pahenemassa, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö tuoreessa raportissaan (pdf).

Raportin mukaan äärimmäisen köyhyyden väheneminen ei ole tuonut riittävän pysyviä muutoksia lasten hyvinvointiin, vaan lapsia syrjitään niin asuinpaikan, sukupuolen, etnisen taustan kuin vammankin perusteella. Myös pakolaisuus, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluminen tai kaduilla eläminen johtavat herkästi lasten syrjintään.

Syrjintä johtaa siihen, etteivät lapset saa esimerkiksi tarvitsemiaan koulutus- ja terveyspalveluita. Pahimmillaan syrjinnän seuraus on kuolema.

"Ei ole sattumaa, että syrjintä estää kaikkein haavoittuvimpia lapsia saamasta tärkeimpiä palveluja. Nämä lapset jätetään systemaattisesti syrjään joko tarkoituksella tai laiminlyöntien takia", sanoo Suomen Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Raportin mukaan noin 400:aa miljoonaa lasta syrjitään etnisen ryhmänsä tai uskontonsa vuoksi, ja 1,2 miljardia lasta elää kehityksestä syrjään jääneillä alueilla.

Ongelmana on myös se, että osa maista jättää tarkoituksella keräämättä lapsia koskevia tietoja, Markkula-Kivisilta sanoo.

Raportti on osa järjestön uutta Yhtäkään lasta ei jätetä -kampanjaa, jossa vaaditaan, että kaikille lapsille taataan oikeudenmukaiset peruspalvelut, kaikkia lapsia kohdellaan tasavertaisesti ja päätöksenteossa otetaan vastuullisesti lasten oikeudet huomioon. Kampanjan on määrä kestää kolme vuotta.

"Yleisten asenteiden, päättäjien asenteiden ja lakien on muututtava. Lisäksi syrjittyjen ryhmien on päästävä osalliseksi päätöstentekoon, joka vaikuttaa heidän elämäänsä", Markkula-Kivisilta sanoo.

Lasten oikeudet kehitysköyhyyslapset Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Vankilan käytävä ja sellien kaltereita

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.