Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Miljoonia lapsia syrjitään

Pelastakaa Lapset aloittaa kampanjan, jossa vaaditaan muun muassa kaikille lapsille peruspalveluita.
(Kuva: Frances Ellen / CC BY-ND 2.0)

Tahallinen syrjintä tai laiminlyönti on suurin uhka maailman köyhimpien lasten hyvinvoinnille, ja tilanne on vain pahenemassa, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö tuoreessa raportissaan (pdf).

Raportin mukaan äärimmäisen köyhyyden väheneminen ei ole tuonut riittävän pysyviä muutoksia lasten hyvinvointiin, vaan lapsia syrjitään niin asuinpaikan, sukupuolen, etnisen taustan kuin vammankin perusteella. Myös pakolaisuus, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluminen tai kaduilla eläminen johtavat herkästi lasten syrjintään.

Syrjintä johtaa siihen, etteivät lapset saa esimerkiksi tarvitsemiaan koulutus- ja terveyspalveluita. Pahimmillaan syrjinnän seuraus on kuolema.

"Ei ole sattumaa, että syrjintä estää kaikkein haavoittuvimpia lapsia saamasta tärkeimpiä palveluja. Nämä lapset jätetään systemaattisesti syrjään joko tarkoituksella tai laiminlyöntien takia", sanoo Suomen Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Raportin mukaan noin 400:aa miljoonaa lasta syrjitään etnisen ryhmänsä tai uskontonsa vuoksi, ja 1,2 miljardia lasta elää kehityksestä syrjään jääneillä alueilla.

Ongelmana on myös se, että osa maista jättää tarkoituksella keräämättä lapsia koskevia tietoja, Markkula-Kivisilta sanoo.

Raportti on osa järjestön uutta Yhtäkään lasta ei jätetä -kampanjaa, jossa vaaditaan, että kaikille lapsille taataan oikeudenmukaiset peruspalvelut, kaikkia lapsia kohdellaan tasavertaisesti ja päätöksenteossa otetaan vastuullisesti lasten oikeudet huomioon. Kampanjan on määrä kestää kolme vuotta.

"Yleisten asenteiden, päättäjien asenteiden ja lakien on muututtava. Lisäksi syrjittyjen ryhmien on päästävä osalliseksi päätöstentekoon, joka vaikuttaa heidän elämäänsä", Markkula-Kivisilta sanoo.

Lasten oikeudet kehitysköyhyyslapset Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Ihmisiä talon raunioilla

Unicef: Lapsiuhrien määrä on kasvanut rajusti Malin konfliktissa – Tänä vuonna jo yli 150 lasta kuollut

Mali on epävakaa etnisten ryhmien välisten kahakoiden sekä islamistikapinallisten taisteluiden vuoksi. Nyt väkivalta on levinnyt maan pohjoisosista keskiosiin, ja siitä kärsivät etenkin lapset, varoittaa YK.
Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset