Uutiset Työ kehitysmaissa

Raportti: Maailman työvoimasta suurin osa on epävirallista

Afrikassa melkein 85 prosenttia työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla, usein ilman oikeuksia ja kunnollisia työoloja. Köyhyys on ilmiön syy ja seuraus.
Työntekijä Indonesiassa
Epävirallisen sektorin työntekijät ovat usein köyhiä. Kuvan työntekijä on Indonesiassa. (Kuva: Ferry Latief / ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin kaksi miljardia ihmistä eli yli 61 prosenttia työvoimasta ansaitsee elantonsa epävirallisella sektorilla, kertoo Kansainvälinen työjärjestö ILO tuoreessa tilastokatsauksessaan.

Katsauksen mukaan yli 90 prosenttia epävirallisen sektorin työvoimasta työskentelee kehitysmaissa.

Epävirallisella taloudella tarkoitetaan virallisen talouden ulkopuolella tapahtuvaa taloutta. Työntekijöille se tarkoittaa usein sitä, ettei heillä ole työsopimusta tai  muita perusoikeuksia ja työolot ovat huonot. Usein he työskentelevät esimerkiksi katukauppiaina tai kotiapulaisina.

Selvityksen mukaan Afrikassa lähes 86 prosenttia työvoimasta on epävirallista, Aasiassa ja Tyynellä merellä 68 ja arabimaissa 69 prosenttia. Euroopassa osuus on vain 25 prosenttia.

Epävirallista työtä tekevät etenkin kouluttamattomat, miehet ja maaseudulla asuvat.

Tutkimuksen tekijät muistuttavat, että vaikka kaikki epävirallisen talouden työntekijät eivät ole köyhiä, köyhyys on sekä sen syy että seuraus. 

”Raportti osoittaa, että köyhistä suurempi osa on epävirallisessa työssä ja köyhyysaste on korkeampi epävirallisen sektorin työntekijöiden keskuudessa”, sanoo tutkija Vicky Leung.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa luvataan kunnolliset työolosuhteet kaikille vuoteen 2030 mennessä. Pelkästään väestönkasvun tahdissa pysymiseksi tarvitaan noin 600 miljoonaa uutta työpaikkaa siihen mennessä.

Työ kehitysmaissa kehitystyötalous

Lue myös

Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.