Uutiset Työ kehitysmaissa

Raportti: Maailman työvoimasta suurin osa on epävirallista

Afrikassa melkein 85 prosenttia työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla, usein ilman oikeuksia ja kunnollisia työoloja. Köyhyys on ilmiön syy ja seuraus.
Työntekijä Indonesiassa
Epävirallisen sektorin työntekijät ovat usein köyhiä. Kuvan työntekijä on Indonesiassa. (Kuva: Ferry Latief / ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin kaksi miljardia ihmistä eli yli 61 prosenttia työvoimasta ansaitsee elantonsa epävirallisella sektorilla, kertoo Kansainvälinen työjärjestö ILO tuoreessa tilastokatsauksessaan.

Katsauksen mukaan yli 90 prosenttia epävirallisen sektorin työvoimasta työskentelee kehitysmaissa.

Epävirallisella taloudella tarkoitetaan virallisen talouden ulkopuolella tapahtuvaa taloutta. Työntekijöille se tarkoittaa usein sitä, ettei heillä ole työsopimusta tai  muita perusoikeuksia ja työolot ovat huonot. Usein he työskentelevät esimerkiksi katukauppiaina tai kotiapulaisina.

Selvityksen mukaan Afrikassa lähes 86 prosenttia työvoimasta on epävirallista, Aasiassa ja Tyynellä merellä 68 ja arabimaissa 69 prosenttia. Euroopassa osuus on vain 25 prosenttia.

Epävirallista työtä tekevät etenkin kouluttamattomat, miehet ja maaseudulla asuvat.

Tutkimuksen tekijät muistuttavat, että vaikka kaikki epävirallisen talouden työntekijät eivät ole köyhiä, köyhyys on sekä sen syy että seuraus. 

”Raportti osoittaa, että köyhistä suurempi osa on epävirallisessa työssä ja köyhyysaste on korkeampi epävirallisen sektorin työntekijöiden keskuudessa”, sanoo tutkija Vicky Leung.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa luvataan kunnolliset työolosuhteet kaikille vuoteen 2030 mennessä. Pelkästään väestönkasvun tahdissa pysymiseksi tarvitaan noin 600 miljoonaa uutta työpaikkaa siihen mennessä.

Työ kehitysmaissa kehitystyötalous

Lue myös

Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa