Uutiset Työ kehitysmaissa

Raportti: Maailman työvoimasta suurin osa on epävirallista

Afrikassa melkein 85 prosenttia työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla, usein ilman oikeuksia ja kunnollisia työoloja. Köyhyys on ilmiön syy ja seuraus.
Työntekijä Indonesiassa
Epävirallisen sektorin työntekijät ovat usein köyhiä. Kuvan työntekijä on Indonesiassa. (Kuva: Ferry Latief / ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin kaksi miljardia ihmistä eli yli 61 prosenttia työvoimasta ansaitsee elantonsa epävirallisella sektorilla, kertoo Kansainvälinen työjärjestö ILO tuoreessa tilastokatsauksessaan.

Katsauksen mukaan yli 90 prosenttia epävirallisen sektorin työvoimasta työskentelee kehitysmaissa.

Epävirallisella taloudella tarkoitetaan virallisen talouden ulkopuolella tapahtuvaa taloutta. Työntekijöille se tarkoittaa usein sitä, ettei heillä ole työsopimusta tai  muita perusoikeuksia ja työolot ovat huonot. Usein he työskentelevät esimerkiksi katukauppiaina tai kotiapulaisina.

Selvityksen mukaan Afrikassa lähes 86 prosenttia työvoimasta on epävirallista, Aasiassa ja Tyynellä merellä 68 ja arabimaissa 69 prosenttia. Euroopassa osuus on vain 25 prosenttia.

Epävirallista työtä tekevät etenkin kouluttamattomat, miehet ja maaseudulla asuvat.

Tutkimuksen tekijät muistuttavat, että vaikka kaikki epävirallisen talouden työntekijät eivät ole köyhiä, köyhyys on sekä sen syy että seuraus. 

”Raportti osoittaa, että köyhistä suurempi osa on epävirallisessa työssä ja köyhyysaste on korkeampi epävirallisen sektorin työntekijöiden keskuudessa”, sanoo tutkija Vicky Leung.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa luvataan kunnolliset työolosuhteet kaikille vuoteen 2030 mennessä. Pelkästään väestönkasvun tahdissa pysymiseksi tarvitaan noin 600 miljoonaa uutta työpaikkaa siihen mennessä.

Työ kehitysmaissa kehitystyötalous

Lue myös

Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Tuoreimmat

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet