Uutiset Terveys

Raportti: Liian kalliit terveyspalvelut ajavat miljoonat köyhyyteen

Monet terveyspalvelut ovat yhä useampien saatavilla, mutta silti moni putoaa köyhyyteen liian korkeiden maksujen takia.
Nainen, vauva ja hoitaja terveysklinikalla
Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita. Astan Traoren verenpaine mitattiin Malin Bamakossa vuonna 2013. (Kuva: Dominic Chavez / World Bank Photo Collection)

Lähes sata miljoonaa ihmistä vuodessa putoaa vuosittain äärimmäiseen köyhyyteen sen vuoksi, ettei heillä ole varaa perusterveydenhuoltoon. Ongelman ratkaisevat universaalit terveyspalvelut, sanovat Maailmanpankki ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tuoreessa raportissaan.

Raportissa lasketaan, että ainakin puolet maailman väestöstä ei saa kaikkia perusterveyspalveluita. Noin 800 miljoonaa käyttää vähintään kymmenesosan kotitalouden budjetista terveyteen, ja osalle kulut ovat niin korkeat, että he putoavat äärimmäisen köyhyysrajan, eli 1,9 dollarin päivätulojen, alapuolelle.

Raportin mukaan hyvä uutinen kuitenkin on, että 2000-luvulla tiettyjä terveyspalveluita saavien määrä on kasvanut. Esimerkiksi rokotusten, perhesuunnittelupalveluiden, hiv-lääkityksen ja hyönteismyrkyllä käsiteltyjen malariaverkkojen saanti on parantunut. Harvempi ihminen putoaa köyhyyteen kuin vuosisadan vaihteessa.

Toisaalta etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa palveluissa on vakavia puutteita. Lisäksi jopa vauraammilla alueilla, kuten Itä-Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa, kasvava osa ihmisistä käyttää vähintään kymmenen prosenttia budjetistaan terveyspalveluihin.

Terveyspalveluiden kustannuksia on viime aikoina käsitelty muuallakin. Brittiläinen Chatham House -ajatushautomo kertoi taannoin, että monissa Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa maksukyvyttömiä asiakkaita pidetään kiinniotettuina sairaaloissa.

Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita, jotka eivät aja ihmisiä konkurssiin. Se on myös yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista.

”On täysin sietämätöntä, että puolella maailmasta ei yhä ole perusterveyspalveluita. Se on myös tarpeetonta. Ratkaisu on olemassa: universaalit terveyspalvelut, jotka taataan kaikille silloin ja siellä, kun niitä tarvitaan”, sanoo WHO:n johtaja Tedor Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Terveys köyhyystalousterveys

Lue myös

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.