Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Lapsiköyhyyttä vähennettäisiin tehokkaasti sosiaaliturvalla – Maailman lapsista vain kolmannes sosiaaliturvan piirissä

Afrikassa vain 16 prosenttia lapsista on sosiaaliturvan piirissä. Silti sosiaaliturva ei ole pelkästään rikkaiden etuoikeus, vaan myös monet kehitysmaat ovat parantaneet sosiaaliturvaansa, muistutetaan ILO:n ja Unicefin raportissa.
Etiopialaislapsia niityllä
Etenkin Afrikassa vain harva lapsi on sosiaaliturvan piirissä. Kuva Etiopiasta. (Kuva: Christiaan Triebert / CC BY-NC 2.0)

Yli 60 prosenttia maailman lapsista ei ole lainkaan sosiaaliturvan piirissä. Samaan aikaan osa valtioista on leikkaamassa sosiaaliturvaa taloudellisen epävarmuuden vuoksi, varoittaa YK:n lastenrahaston Unicefin sekä Kansainvälisen työjärjestön (ILO) tuore raportti.

139 maata kattavan raportin mukaan sosiaaliturvalla, etenkin käteissiirroilla, on tärkeä rooli köyhyyden vähentämisessä. Noin viidennes maailman lapsista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Silti maat käyttävät vain noin 1,1 prosenttia vauraudestaan alle 15-vuotiaisiin.

”Investointikuilu on valtava. --- Esimerkiksi Afrikassa 40 prosenttia väestöstä on lapsia, mutta vain 0,6 prosenttia investoidaan lasten sosiaaliturvaan”, sanoo ILOn sosiaaliturvaosaston johtaja Isabel Ortiz tiedotteessa.

Raportin mukaan Afrikan lapsista vain 16 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. Amerikassa osuus on 66 ja Euroopassa sekä Keski-Aasiassa 87 prosenttia. Muualla Aasiassa osuus on 28.

Raportissa huomautetaan, ettei sosiaaliturva ole vain rikkaiden etuoikeus. Monet kehittyvät maat ovat jo saavuttaneet tai lähes saavuttaneet universaalin sosiaaliturvan. Näitä maita ovat Argentiina, Brasilia, Chile ja Etelä-Afrikka sekä Mongolia, jossa säästötoimet tosin uhkaavat edistystä.

”Viime aikoina kansainväliset rahoituslaitokset ovat neuvoneet hallituksia puuttumaan universaaleihin etuuksiin. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten lyhytaikaiset säästötoimet voivat vaikuttaa lapsiin pitkäaikaisesti”, sanoo Ortiz.

YK:n viestinä on hänen mukaansa tarkastella asioita pitkällä tähtäimellä. Jotta sosiaaliturva toimisi tehokkaasti, se on raportin mukaan myös yhdistettävä muihin palveluihin, kuten terveys- ja koulutuspalveluihin.

Lasten oikeudet köyhyyslapset

Lue myös

Poika kantaa raskasta puupölkkyä

Selvitys: Talouskasvusta huolimatta lapsityövoiman riski on monissa tuottajamaissa yhä suuri

Hulppean talouskasvun maissakin lapsityövoima on yhä sitkeä ongelma. Hyödyt eivät ole vielä valuneet kaikkein köyhimmille, toteaa konsulttiyhtiö Verisk Maplecroft selvityksessään.
Nainen pesee astiaa kumartuneena

Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa

Boko Haram käyttää tyttöjä muun muassa seksikumppaneina sekä panttivankeina, joiden avulla se kiristää viranomaisia vapauttamaan omia jäseniään vankilasta. Vangittujen tyttöjen synnyttämistä poikalapsista kasvatetaan uusia taistelijoita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.