Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Lapsiköyhyyttä vähennettäisiin tehokkaasti sosiaaliturvalla – Maailman lapsista vain kolmannes sosiaaliturvan piirissä

Afrikassa vain 16 prosenttia lapsista on sosiaaliturvan piirissä. Silti sosiaaliturva ei ole pelkästään rikkaiden etuoikeus, vaan myös monet kehitysmaat ovat parantaneet sosiaaliturvaansa, muistutetaan ILO:n ja Unicefin raportissa.
Etiopialaislapsia niityllä
Etenkin Afrikassa vain harva lapsi on sosiaaliturvan piirissä. Kuva Etiopiasta. (Kuva: Christiaan Triebert / CC BY-NC 2.0)

Yli 60 prosenttia maailman lapsista ei ole lainkaan sosiaaliturvan piirissä. Samaan aikaan osa valtioista on leikkaamassa sosiaaliturvaa taloudellisen epävarmuuden vuoksi, varoittaa YK:n lastenrahaston Unicefin sekä Kansainvälisen työjärjestön (ILO) tuore raportti.

139 maata kattavan raportin mukaan sosiaaliturvalla, etenkin käteissiirroilla, on tärkeä rooli köyhyyden vähentämisessä. Noin viidennes maailman lapsista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Silti maat käyttävät vain noin 1,1 prosenttia vauraudestaan alle 15-vuotiaisiin.

”Investointikuilu on valtava. --- Esimerkiksi Afrikassa 40 prosenttia väestöstä on lapsia, mutta vain 0,6 prosenttia investoidaan lasten sosiaaliturvaan”, sanoo ILOn sosiaaliturvaosaston johtaja Isabel Ortiz tiedotteessa.

Raportin mukaan Afrikan lapsista vain 16 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. Amerikassa osuus on 66 ja Euroopassa sekä Keski-Aasiassa 87 prosenttia. Muualla Aasiassa osuus on 28.

Raportissa huomautetaan, ettei sosiaaliturva ole vain rikkaiden etuoikeus. Monet kehittyvät maat ovat jo saavuttaneet tai lähes saavuttaneet universaalin sosiaaliturvan. Näitä maita ovat Argentiina, Brasilia, Chile ja Etelä-Afrikka sekä Mongolia, jossa säästötoimet tosin uhkaavat edistystä.

”Viime aikoina kansainväliset rahoituslaitokset ovat neuvoneet hallituksia puuttumaan universaaleihin etuuksiin. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten lyhytaikaiset säästötoimet voivat vaikuttaa lapsiin pitkäaikaisesti”, sanoo Ortiz.

YK:n viestinä on hänen mukaansa tarkastella asioita pitkällä tähtäimellä. Jotta sosiaaliturva toimisi tehokkaasti, se on raportin mukaan myös yhdistettävä muihin palveluihin, kuten terveys- ja koulutuspalveluihin.

Lasten oikeudet köyhyyslapset

Lue myös

Raunioituneen kaupungin rakennuksia

Selvitys: Sotien seurauksena kuolee lapsia paljon enemmän kuin taistelijoita

Sotien epäsuorat syyt ovat tappaneet viime vuosina yli puoli miljoonaa lasta, kertoo Pelastakaa Lapset ry. Myös lapsiin kohdistuvat muut rikkomukset ovat yleistyneet.
Lapsia kuvattuna pään alapuolelta ruohosta tehtyjen leikkipyssyjen kanssa

Järjestö: Lapsisotilaiden määrä yli kaksinkertaistunut – Tytöt uhkaavat jäädä näkymättömiin

Vuosina 2012–2017 aseellisiin konflikteihin osallistui lähes 30 000 lasta. Child Soldiers International -järjestön mukaan määrän kasvua selittää osaltaan tiedonkeräyksen paraneminen, mutta todennäköisesti luku on vain jäävuoren huippu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.