Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Lapsiköyhyyttä vähennettäisiin tehokkaasti sosiaaliturvalla – Maailman lapsista vain kolmannes sosiaaliturvan piirissä

Afrikassa vain 16 prosenttia lapsista on sosiaaliturvan piirissä. Silti sosiaaliturva ei ole pelkästään rikkaiden etuoikeus, vaan myös monet kehitysmaat ovat parantaneet sosiaaliturvaansa, muistutetaan ILO:n ja Unicefin raportissa.
Etiopialaislapsia niityllä
Etenkin Afrikassa vain harva lapsi on sosiaaliturvan piirissä. Kuva Etiopiasta. (Kuva: Christiaan Triebert / CC BY-NC 2.0)

Yli 60 prosenttia maailman lapsista ei ole lainkaan sosiaaliturvan piirissä. Samaan aikaan osa valtioista on leikkaamassa sosiaaliturvaa taloudellisen epävarmuuden vuoksi, varoittaa YK:n lastenrahaston Unicefin sekä Kansainvälisen työjärjestön (ILO) tuore raportti.

139 maata kattavan raportin mukaan sosiaaliturvalla, etenkin käteissiirroilla, on tärkeä rooli köyhyyden vähentämisessä. Noin viidennes maailman lapsista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Silti maat käyttävät vain noin 1,1 prosenttia vauraudestaan alle 15-vuotiaisiin.

”Investointikuilu on valtava. --- Esimerkiksi Afrikassa 40 prosenttia väestöstä on lapsia, mutta vain 0,6 prosenttia investoidaan lasten sosiaaliturvaan”, sanoo ILOn sosiaaliturvaosaston johtaja Isabel Ortiz tiedotteessa.

Raportin mukaan Afrikan lapsista vain 16 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. Amerikassa osuus on 66 ja Euroopassa sekä Keski-Aasiassa 87 prosenttia. Muualla Aasiassa osuus on 28.

Raportissa huomautetaan, ettei sosiaaliturva ole vain rikkaiden etuoikeus. Monet kehittyvät maat ovat jo saavuttaneet tai lähes saavuttaneet universaalin sosiaaliturvan. Näitä maita ovat Argentiina, Brasilia, Chile ja Etelä-Afrikka sekä Mongolia, jossa säästötoimet tosin uhkaavat edistystä.

”Viime aikoina kansainväliset rahoituslaitokset ovat neuvoneet hallituksia puuttumaan universaaleihin etuuksiin. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten lyhytaikaiset säästötoimet voivat vaikuttaa lapsiin pitkäaikaisesti”, sanoo Ortiz.

YK:n viestinä on hänen mukaansa tarkastella asioita pitkällä tähtäimellä. Jotta sosiaaliturva toimisi tehokkaasti, se on raportin mukaan myös yhdistettävä muihin palveluihin, kuten terveys- ja koulutuspalveluihin.

Lasten oikeudet köyhyyslapset

Lue myös

Koululaisia pulpetissa

Kun väkivalta ja kuolema ovat arkea

Sodat ovat viime vuosina siirtyneet yhä enemmän kaupunkiympäristöön, ja niiden uhreina ovat yhä useammin lapset. ”Mitä pidempiä konfliktit ovat, sitä epäinhimillisemmiksi sotaa käyvien osapuolten käytös muuttuu”, kirjoittaa Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Susanna Tan, joka pelkäsi lapsena itse ydinsotaa.
Mielenosoittaja muumikyltin kanssa

Että kehtaatte, aikuiset ihmiset

Nuoret marssivat kaduilla ja vaativat aikuisilta vahvoja ilmastotekoja. Aikuisten vastaukset ovat tyrmistyttäviä, kirjoittaa Suomen Unicefin tiedottaja Minna Suihkonen.
Raunioituneen kaupungin rakennuksia

Selvitys: Sotien seurauksena kuolee lapsia paljon enemmän kuin taistelijoita

Sotien epäsuorat syyt ovat tappaneet viime vuosina yli puoli miljoonaa lasta, kertoo Pelastakaa Lapset ry. Myös lapsiin kohdistuvat muut rikkomukset ovat yleistyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.