Raportti: Lapsiköyhyyttä vähennettäisiin tehokkaasti sosiaaliturvalla – Maailman lapsista vain kolmannes sosiaaliturvan piirissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Lapsiköyhyyttä vähennettäisiin tehokkaasti sosiaaliturvalla – Maailman lapsista vain kolmannes sosiaaliturvan piirissä

Afrikassa vain 16 prosenttia lapsista on sosiaaliturvan piirissä. Silti sosiaaliturva ei ole pelkästään rikkaiden etuoikeus, vaan myös monet kehitysmaat ovat parantaneet sosiaaliturvaansa, muistutetaan ILO:n ja Unicefin raportissa.

Etiopialaislapsia niityllä

Etenkin Afrikassa vain harva lapsi on sosiaaliturvan piirissä. Kuva Etiopiasta. Kuva: Christiaan Triebert / CC BY-NC 2.0.

Yli 60 prosenttia maailman lapsista ei ole lainkaan sosiaaliturvan piirissä. Samaan aikaan osa valtioista on leikkaamassa sosiaaliturvaa taloudellisen epävarmuuden vuoksi, varoittaa YK:n lastenrahaston Unicefin sekä Kansainvälisen työjärjestön (ILO) tuore raportti.

139 maata kattavan raportin mukaan sosiaaliturvalla, etenkin käteissiirroilla, on tärkeä rooli köyhyyden vähentämisessä. Noin viidennes maailman lapsista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Silti maat käyttävät vain noin 1,1 prosenttia vauraudestaan alle 15-vuotiaisiin.

”Investointikuilu on valtava. --- Esimerkiksi Afrikassa 40 prosenttia väestöstä on lapsia, mutta vain 0,6 prosenttia investoidaan lasten sosiaaliturvaan”, sanoo ILOn sosiaaliturvaosaston johtaja Isabel Ortiz tiedotteessa.

Raportin mukaan Afrikan lapsista vain 16 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. Amerikassa osuus on 66 ja Euroopassa sekä Keski-Aasiassa 87 prosenttia. Muualla Aasiassa osuus on 28.

Raportissa huomautetaan, ettei sosiaaliturva ole vain rikkaiden etuoikeus. Monet kehittyvät maat ovat jo saavuttaneet tai lähes saavuttaneet universaalin sosiaaliturvan. Näitä maita ovat Argentiina, Brasilia, Chile ja Etelä-Afrikka sekä Mongolia, jossa säästötoimet tosin uhkaavat edistystä.

”Viime aikoina kansainväliset rahoituslaitokset ovat neuvoneet hallituksia puuttumaan universaaleihin etuuksiin. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten lyhytaikaiset säästötoimet voivat vaikuttaa lapsiin pitkäaikaisesti”, sanoo Ortiz.

YK:n viestinä on hänen mukaansa tarkastella asioita pitkällä tähtäimellä. Jotta sosiaaliturva toimisi tehokkaasti, se on raportin mukaan myös yhdistettävä muihin palveluihin, kuten terveys- ja koulutuspalveluihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia