Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Lapsiköyhyyttä vähennettäisiin tehokkaasti sosiaaliturvalla – Maailman lapsista vain kolmannes sosiaaliturvan piirissä

Afrikassa vain 16 prosenttia lapsista on sosiaaliturvan piirissä. Silti sosiaaliturva ei ole pelkästään rikkaiden etuoikeus, vaan myös monet kehitysmaat ovat parantaneet sosiaaliturvaansa, muistutetaan ILO:n ja Unicefin raportissa.
Etiopialaislapsia niityllä
Etenkin Afrikassa vain harva lapsi on sosiaaliturvan piirissä. Kuva Etiopiasta. (Kuva: Christiaan Triebert / CC BY-NC 2.0)

Yli 60 prosenttia maailman lapsista ei ole lainkaan sosiaaliturvan piirissä. Samaan aikaan osa valtioista on leikkaamassa sosiaaliturvaa taloudellisen epävarmuuden vuoksi, varoittaa YK:n lastenrahaston Unicefin sekä Kansainvälisen työjärjestön (ILO) tuore raportti.

139 maata kattavan raportin mukaan sosiaaliturvalla, etenkin käteissiirroilla, on tärkeä rooli köyhyyden vähentämisessä. Noin viidennes maailman lapsista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Silti maat käyttävät vain noin 1,1 prosenttia vauraudestaan alle 15-vuotiaisiin.

”Investointikuilu on valtava. --- Esimerkiksi Afrikassa 40 prosenttia väestöstä on lapsia, mutta vain 0,6 prosenttia investoidaan lasten sosiaaliturvaan”, sanoo ILOn sosiaaliturvaosaston johtaja Isabel Ortiz tiedotteessa.

Raportin mukaan Afrikan lapsista vain 16 prosenttia on sosiaaliturvan piirissä. Amerikassa osuus on 66 ja Euroopassa sekä Keski-Aasiassa 87 prosenttia. Muualla Aasiassa osuus on 28.

Raportissa huomautetaan, ettei sosiaaliturva ole vain rikkaiden etuoikeus. Monet kehittyvät maat ovat jo saavuttaneet tai lähes saavuttaneet universaalin sosiaaliturvan. Näitä maita ovat Argentiina, Brasilia, Chile ja Etelä-Afrikka sekä Mongolia, jossa säästötoimet tosin uhkaavat edistystä.

”Viime aikoina kansainväliset rahoituslaitokset ovat neuvoneet hallituksia puuttumaan universaaleihin etuuksiin. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten lyhytaikaiset säästötoimet voivat vaikuttaa lapsiin pitkäaikaisesti”, sanoo Ortiz.

YK:n viestinä on hänen mukaansa tarkastella asioita pitkällä tähtäimellä. Jotta sosiaaliturva toimisi tehokkaasti, se on raportin mukaan myös yhdistettävä muihin palveluihin, kuten terveys- ja koulutuspalveluihin.

Lasten oikeudet köyhyyslapset

Lue myös

Vankilan käytävä ja sellien kaltereita

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.
Neljä lasta juttelee

Nuoriso aktivoituu Nepalissa – Oppilaskunta-aktiivit puhdistavat vettä, murtavat kuukautistabuja ja fanittavat Greta Thunbergia

Nepalin hierarkkisessa kulttuurissa lasten ja nuorten ääni ei usein pääse kuuluviin. Paikallisen ECCA-järjestön tukemat oppilaskunta-aktiivit ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet esimerkiksi vähentämään tyttöjen koulupoissaoloja. Avaintekijä on se, että nuoret saavat toimia itse, sanoo Suomessa vieraillut hankekoordinaattori Ashmita Rai.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.