Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”

Noin 426 miljoonaa lasta elää konfliktialueilla, kertoo Pelastakaa Lapset. Etenkin humanitaarisen avun perille pääsyn estäminen lisääntyi.

Kaksi tyttöä ja useita käsiä kohottamassa kyniä yhteen.

Satoja miljoonia lapsia asuu konfliktialueilla. Kuvassa pakolaiskoululaisia Turkissa. Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid / CC BY-NC-ND 2.0.

Yli 93 000 lasta on kuollut tai vammautunut konfliktissa vuosina 2010–2019 selviää Pelastakaa Lapset -järjestön tänään, lasten oikeuksien päivänä, ilmestyneestä raportista (pdf).

Raportissa käsitellään kuutta vakavaa lapsiin kohdistuvaa rikkomusta, joita tapahtuu konfliktien yhteydessä. Niitä ovat tappamisen ja vammojen aiheuttamisen lisäksi lasten värvääminen aseellisiin joukkoihin, seksuaalinen väkivalta, sieppaaminen, kouluihin tai sairaaloihin kohdistuvat hyökkäykset sekä humanitaarisen avun perille pääsyn estäminen.

Viimeisen vuosikymmenen aikana rikkomuksia on tapahtunut yli 200 000, joista runsaat 26 000 viime vuonna. Määrä on enemmän kuin koskaan sitten seurannan aloittamisen, ja todellinen määrä on todennäköisesti suurempi, järjestö sanoo.

Viime vuonna esimerkiksi humanitaarisen avun perille pääsyn estäminen kuusinkertaistui edellisvuodesta. Lähes 8 000 lasta värvättiin aseellisten ryhmien riveihin. Yli 10 000 lasta kuoli tai vammautui, mikä on tosin vähemmän kuin edellisvuonna.

”Rikkomusten tekijät ympäri maailman osoittavat räikeää piittaamattomuutta niin kansainvälistä oikeutta kuin kansallisia säännöksiäkin kohtaan. Lapsia ammutaan ja pommitetaan. Sen lisäksi, että heiltä evätään kaikki turvalliseen lapsuuteen kuuluvat asiat, he myös usein menettävät tulevaisuutensa. Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja tiedotteessa.

Raportin mukaan viime vuonna yhteensä noin 426 miljoonaa lasta asui konfliktialueilla, mikä on hieman enemmän kuin edellisvuonna. Vaarallisimpia konfliktimaita ovat muun muassa Syyria, Somalia, Afganistan ja Jemen.

Pelastakaa Lapset vaatii maita rajoittamaan etenkin sellaisten aseiden myyntiä ja käyttöä, jotka ovat tuhoisia lasten kannalta. Irlanti on laatimassa poliittista julistusta räjähtävien taisteluvälineiden käytön rajoittamisesta asuinalueilla, ja maiden pitäisi tukea sitä, se sanoo. Räjähtäviä taisteluvälineitä ovat esimerkiksi kranaatit, raketit ja tykistö.

Humanitaarinen oikeus kieltää jo valmiiksi hyökkäykset siviilikohteisiin, mutta julistuksen on tarkoitus edistää sen toimeenpanoa.

Pelastakaa Lasten raportin mukaan esimerkiksi viime vuonna kolmannes lapsiuhreista vammautui tai kuoli räjähtävien aseiden käytön seurauksena. Luvut olivat erityisen suuria Afganistanissa, Irakissa ja Syyriassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia