Raportti: Kumppani tai perheenjäsen syypää yli puoleen naisiin kohdistuvista henkirikoksista – Viime vuonna lähisuhdeväkivalta vei yli 45 000 naisen hengen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kumppani tai perheenjäsen syypää yli puoleen naisiin kohdistuvista henkirikoksista – Viime vuonna lähisuhdeväkivalta vei yli 45 000 naisen hengen

Ylivoimaisesti suurin osa henkirikosten uhreista on miehiä, mutta lähi- ja perhesuhdeväkivallan uhri on useimmiten nainen. Tilanteen muuttaminen vaatii lisää tilastotietoa ja väkivallan juurisyihin puuttumista, sanovat YK-järjestöt.

Selästä kuvattu punainen t-paita, jonka selkämyksessä käsi ja teksti 16 days of activism against GBV.

Perjantaina vietetään naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivään. Kuva: UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Jokaisena tuntina viime vuonna kuoli keskimäärin yli viisi naista tai tyttöä oman perheenjäsenensä tai kumppaninsa väkivallan seurauksena, käy ilmi tuoreesta raportista.

Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan etenkin lisää tietoa, sanovat raportin tehneet YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ja YK:n rikosten- ja huumeidentorjuntavirasto UNODC.

Raportin mukaan henkirikoksen uhrina kuoli viime vuonna noin 81 000 naista. Syypää 45 000:n eli 56 prosentin kuolemaan oli perheenjäsen tai oma kumppani. 

Ylivoimaisesti suurin osa, 81 prosenttia, kaikista henkirikosten uhreista on miehiä. Miehistä kuitenkin vain 11 prosenttia kuoli lähisuhdeväkivallan seurauksena.

Tilastot ovat pysyneet viimeisen vuosikymmenen ajan suhteellisen samanlaisina. Vuonna 2020 koronatilanne näkyi piikkinä Pohjois-Amerikan sekä osin myös Euroopan tilastoissa, joskin muutkin tekijät kuin korona ovat voineet vaikuttaa tilastojen heikkenemiseen, järjestöt sanovat. 

Perheenjäsenen tekemän väkivallan seurauksena kuolee suhteellisesti eniten naisia Afrikassa.

”Jotta kaikki sukupuoleen liittyvä tappaminen voidaan lopettaa, on laskettava jokainen uhri, kaikkialla, ja parannettava ymmärrystä naisten murhien riskeistä ja syistä, jotta voimme suunnitella parempaa ja tehokkaampaa ehkäisyä ja rikosoikeudellisia seuraamuksia”, sanoo UNODC:n johtaja Ghada Waly tiedotteessa

Tällä hetkellä noin neljässä tapauksessa kymmenestä ei ole olemassa riittävästi tietoa, jotta henkirikos voitaisiin edes luokitella nimenomaan naisen sukupuolen takia tehdyksi, raportissa kerrotaan.

Tiedon keräämisen lisäksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa voidaan ehkäistä tunnistamalla väkivallasta kärsivät naiset varhaisessa vaiheessa, antamalla väkivaltaa kokeneille tukea ja suojelua ja varmistamalla, että poliisi ja oikeusjärjestelmä vastaavat paremmin heidän tarpeisiinsa. Lisäksi on puututtava esimerkiksi haitallisiin sosiaalisiin normeihin ja sukupuolistereotypioihin, raportissa suositellaan.

Huomenna perjantaina vietetään naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Samalla alkaa YK:n tukema 16-päiväinen kampanja, jossa vastustetaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia