Uutiset

Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”

YK:n kehitysohjelman raportin mukaan eriarvoisuuden vuoksi jopa yksittäisten kotitalouksien luokittelu yksiselitteisesti köyhäksi tai rikkaaksi on yksinkertaistamista.
Miehet vetävät kärryjä kadulla Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa
Moniulotteinen köyhyys on viime vuosina vähentynyt etenkin Etelä-Aasiassa. Kuva Bangladeshin pääkaupungista Dhakasta. (Kuva: blese / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Maailmassa on noin 1,3 miljardia niin sanottua moniulotteisesti köyhää ihmistä, selviää YK:n kehitysohjelman (UNDP) ja Oxofrdin yliopiston eilen julkaisemasta tutkimuksesta.

Vuodesta 2010 asti julkaistun moniulotteisen köyhyysindeksin ideana on tarkastella köyhyyttä laajemmin kuin vain taloudellisessa mielessä ja selvittää, miten köyhyys ilmenee terveyden, koulutuksen ja elintason kannalta.

Raportissa muistutetaan, että köyhyyden kokemus vaihtelee paljon niin alueiden välillä kuin sisälläkin ja perinteistä käsitystä köyhyydestä voikin pitää vanhentuneena

”Meidän täytyy ymmärtää ihmisten kokemien puutteiden ja köyhyyden monimuotoisuus. Ovatko he aliravittuja? Pääsevätkö he kouluun? Vain tällöin köyhyyden vähentämiseen tähtäävät poliittiset toimet voivat olla tehokkaita ja toimivia”, sanoo UNDP:n inhimillisen kehityksen toimiston johtaja Pedro Conceição tiedotteessa.

Äärimmäisen köyhiä eli alle 1,9 dollarilla päivässä eläviä on maailmassa noin 736 miljoonaa. Moniulotteisesti köyhiä on siis melkein tuplasti enemmän.

Tutkimuksen mukaan moniulotteisesti köyhiksi luokitelluista yli kaksi kolmasosaa elää keskituloisissa maissa.

Maiden sisäiset erot ovat suuria. Esimerkiksi Ugandassa 55 prosenttia väestöstä kokee moniulotteista köyhyyttä, mikä on lähellä Saharan eteläpuolisen Afrikan keskiarvoa. Pääkaupunki Kampalassa luku on kuitenkin 6 prosenttia ja Karamojan alueella 96 prosenttia.

Epätasa-arvoa on jopa yksittäisten kotitalouksien sisällä. Siksi jopa yksittäisten kotitalouksien määrittely rikkaaksi tai köyhäksi on raportin mukaan yksinkertaistamista. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa lähes neljäsosa alle 5-vuotiaista lapsista elää kotitalouksissa, joissa lapsista ainakin yksi on normaaliravittu ja yksi aliravittu.

Lapset myös kärsivät köyhyydestä enemmän kuin aikuiset. Noin kolmannes lapsista on moniulotteisesti köyhiä, aikuisista vain joka kuudes.

Hyvä uutinen on, että kaikkein köyhimpien tilanne vaikuttaisi olevan paranemassa. Kymmenessä tarkastellussa maassa 270 miljoonaa ihmistä on noussut pois moniulotteisesta köyhyydestä edelliseen tutkimukseen verrattuna. Edistys on keskittynyt Etelä-Aasiaan.

Indeksi kattaa 101 maata ja 1 119 aluetta, joilla asuu noin 76 prosenttia maailman väestöstä. Se perustuu kotitaloustason kartoituksiin. Data on vuosilta 2007–2018.

eriarvoisuusköyhyys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.