Uutiset

Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”

YK:n kehitysohjelman raportin mukaan eriarvoisuuden vuoksi jopa yksittäisten kotitalouksien luokittelu yksiselitteisesti köyhäksi tai rikkaaksi on yksinkertaistamista.
Miehet vetävät kärryjä kadulla Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa
Moniulotteinen köyhyys on viime vuosina vähentynyt etenkin Etelä-Aasiassa. Kuva Bangladeshin pääkaupungista Dhakasta. (Kuva: blese / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Maailmassa on noin 1,3 miljardia niin sanottua moniulotteisesti köyhää ihmistä, selviää YK:n kehitysohjelman (UNDP) ja Oxfordin yliopiston eilen julkaisemasta tutkimuksesta.

Vuodesta 2010 asti julkaistun moniulotteisen köyhyysindeksin ideana on tarkastella köyhyyttä laajemmin kuin vain taloudellisessa mielessä ja selvittää, miten köyhyys ilmenee terveyden, koulutuksen ja elintason kannalta.

Raportissa muistutetaan, että köyhyyden kokemus vaihtelee paljon niin alueiden välillä kuin sisälläkin ja perinteistä käsitystä köyhyydestä voikin pitää vanhentuneena

”Meidän täytyy ymmärtää ihmisten kokemien puutteiden ja köyhyyden monimuotoisuus. Ovatko he aliravittuja? Pääsevätkö he kouluun? Vain tällöin köyhyyden vähentämiseen tähtäävät poliittiset toimet voivat olla tehokkaita ja toimivia”, sanoo UNDP:n inhimillisen kehityksen toimiston johtaja Pedro Conceição tiedotteessa.

Äärimmäisen köyhiä eli alle 1,9 dollarilla päivässä eläviä on maailmassa noin 736 miljoonaa. Moniulotteisesti köyhiä on siis melkein tuplasti enemmän.

Tutkimuksen mukaan moniulotteisesti köyhiksi luokitelluista yli kaksi kolmasosaa elää keskituloisissa maissa.

Maiden sisäiset erot ovat suuria. Esimerkiksi Ugandassa 55 prosenttia väestöstä kokee moniulotteista köyhyyttä, mikä on lähellä Saharan eteläpuolisen Afrikan keskiarvoa. Pääkaupunki Kampalassa luku on kuitenkin 6 prosenttia ja Karamojan alueella 96 prosenttia.

Epätasa-arvoa on jopa yksittäisten kotitalouksien sisällä. Siksi jopa yksittäisten kotitalouksien määrittely rikkaaksi tai köyhäksi on raportin mukaan yksinkertaistamista. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa lähes neljäsosa alle 5-vuotiaista lapsista elää kotitalouksissa, joissa lapsista ainakin yksi on normaaliravittu ja yksi aliravittu.

Lapset myös kärsivät köyhyydestä enemmän kuin aikuiset. Noin kolmannes lapsista on moniulotteisesti köyhiä, aikuisista vain joka kuudes.

Hyvä uutinen on, että kaikkein köyhimpien tilanne vaikuttaisi olevan paranemassa. Kymmenessä tarkastellussa maassa 270 miljoonaa ihmistä on noussut pois moniulotteisesta köyhyydestä edelliseen tutkimukseen verrattuna. Edistys on keskittynyt Etelä-Aasiaan.

Indeksi kattaa 101 maata ja 1 119 aluetta, joilla asuu noin 76 prosenttia maailman väestöstä. Se perustuu kotitaloustason kartoituksiin. Data on vuosilta 2007–2018.

eriarvoisuusköyhyys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas