Uutiset

Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”

YK:n kehitysohjelman raportin mukaan eriarvoisuuden vuoksi jopa yksittäisten kotitalouksien luokittelu yksiselitteisesti köyhäksi tai rikkaaksi on yksinkertaistamista.
Miehet vetävät kärryjä kadulla Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa
Moniulotteinen köyhyys on viime vuosina vähentynyt etenkin Etelä-Aasiassa. Kuva Bangladeshin pääkaupungista Dhakasta. (Kuva: blese / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Maailmassa on noin 1,3 miljardia niin sanottua moniulotteisesti köyhää ihmistä, selviää YK:n kehitysohjelman (UNDP) ja Oxofrdin yliopiston eilen julkaisemasta tutkimuksesta.

Vuodesta 2010 asti julkaistun moniulotteisen köyhyysindeksin ideana on tarkastella köyhyyttä laajemmin kuin vain taloudellisessa mielessä ja selvittää, miten köyhyys ilmenee terveyden, koulutuksen ja elintason kannalta.

Raportissa muistutetaan, että köyhyyden kokemus vaihtelee paljon niin alueiden välillä kuin sisälläkin ja perinteistä käsitystä köyhyydestä voikin pitää vanhentuneena

”Meidän täytyy ymmärtää ihmisten kokemien puutteiden ja köyhyyden monimuotoisuus. Ovatko he aliravittuja? Pääsevätkö he kouluun? Vain tällöin köyhyyden vähentämiseen tähtäävät poliittiset toimet voivat olla tehokkaita ja toimivia”, sanoo UNDP:n inhimillisen kehityksen toimiston johtaja Pedro Conceição tiedotteessa.

Äärimmäisen köyhiä eli alle 1,9 dollarilla päivässä eläviä on maailmassa noin 736 miljoonaa. Moniulotteisesti köyhiä on siis melkein tuplasti enemmän.

Tutkimuksen mukaan moniulotteisesti köyhiksi luokitelluista yli kaksi kolmasosaa elää keskituloisissa maissa.

Maiden sisäiset erot ovat suuria. Esimerkiksi Ugandassa 55 prosenttia väestöstä kokee moniulotteista köyhyyttä, mikä on lähellä Saharan eteläpuolisen Afrikan keskiarvoa. Pääkaupunki Kampalassa luku on kuitenkin 6 prosenttia ja Karamojan alueella 96 prosenttia.

Epätasa-arvoa on jopa yksittäisten kotitalouksien sisällä. Siksi jopa yksittäisten kotitalouksien määrittely rikkaaksi tai köyhäksi on raportin mukaan yksinkertaistamista. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa lähes neljäsosa alle 5-vuotiaista lapsista elää kotitalouksissa, joissa lapsista ainakin yksi on normaaliravittu ja yksi aliravittu.

Lapset myös kärsivät köyhyydestä enemmän kuin aikuiset. Noin kolmannes lapsista on moniulotteisesti köyhiä, aikuisista vain joka kuudes.

Hyvä uutinen on, että kaikkein köyhimpien tilanne vaikuttaisi olevan paranemassa. Kymmenessä tarkastellussa maassa 270 miljoonaa ihmistä on noussut pois moniulotteisesta köyhyydestä edelliseen tutkimukseen verrattuna. Edistys on keskittynyt Etelä-Aasiaan.

Indeksi kattaa 101 maata ja 1 119 aluetta, joilla asuu noin 76 prosenttia maailman väestöstä. Se perustuu kotitaloustason kartoituksiin. Data on vuosilta 2007–2018.

eriarvoisuusköyhyys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Tuoreimmat

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet