Raportti: Keskimääräinen syntyvyys on melkein puolittunut 50 vuodessa – Yllättävän moni nainen ei silti voi päättää omasta lisääntymisestään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Keskimääräinen syntyvyys on melkein puolittunut 50 vuodessa – Yllättävän moni nainen ei silti voi päättää omasta lisääntymisestään

Yhä useampi nainen käyttää ehkäisyä, mutta läheskään kaikki naiset eivät saa päättää siitä yksin. YK:n väestörahaston keräämien tietojen mukaan joissakin maissa alle joka kymmenes nainen voi päättää itse omaan seksuaaliterveyteensä liittyvistä asioista.

Vauva äitinsä olkapäällä

Äidit rekisteröivät vauvojaan terveysasemalla Karun kylässä Nigeriassa kesäkuussa 2018. Kuva: Dominic Chavez / The Global Financing Facility / CC BY-NC-ND 2.0.

Ehkäisyn käyttö on lisääntynyt, keskimääräinen lapsiluku pienentynyt ja äitiyskuolleisuus laskenut viimeisten 50 vuoden aikana dramaattisesti. Yli 200 miljoonaa naista ei kuitenkaan vieläkään pysty ehkäisemään raskautta, vaikka haluaisi, selviää YK:n väestörahaston Unfpan tuoreesta väestöraportista.

Vuosittain julkaistavaa raporttia varten selvitettiin ensimmäistä kertaa tarkemmin, mitkä mahdollisuudet naisilla on tehdä päätöksiä kolmessa tärkeässä asiassa, jotka vaikuttavat lisääntymisterveyteen: seksuaalisesta kanssakäymisestä kumppanin kanssa, ehkäisyvälineiden käytöstä ja pääsystä terveydenhuoltoon.

Tietoa oli saatavilla 51 maasta ja niistä kävi ilmi, että vain 57 prosenttia naimisissa tai parisuhteessa olevista naisista pystyy tekemään omia päätöksiä kaikilla kolmella alueella.

Yli neljä naista kymmenestä kokee, että he eivät voi tehdä muuta kuin suostua kumppaninsa seksuaalisiin vaatimuksiin. Luvut ovat huolestuttavia, toteaa Unfpan Geneven johtaja Monica Ferro YK:n uutiskeskuksen sivuilla.

”Ei pidä unohtaa, että jokainen näistä numeroista on ihminen”, hän muistuttaa.

Filippiineillä ja Ukrainassa naisten päätäntävalta on paras, 81 prosenttia. Pahin tilanne on Malissa, Nigerissä ja Senegalissa, joissa vain 7 prosenttia pystyy tekemään itsenäisen päätöksen kaikilla kolmella alueella.

Unfpan väestöraportti käsittelee etenkin seksuaali- ja lisääntymisterveyden tilaa globaalisti. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Unfpa perustettiin, jotta lisääntymisterveyspalveluiden puutteisiin sekä väestönkasvuun voitaisiin puuttua. Samalla tulee kuluneeksi 25 vuotta Kairon konferenssissa, jossa maailman maat päättivät sitoutua siihen, että kaikilla olisi lisääntymisterveyspalvelut.

Raportin mukaan keskimääräinen lapsiluku naista kohti on 50 vuodessa pudonnut 4,8:sta 2,5:een.  Moderneja ehkäisyvälineitä käyttävien osuus on noussut 24 prosentista 58 prosenttiin. Äitiyskuolleisuus putosi vuosina 1994–2019 yli 40 prosenttia.

”Meillä on yhä pitkä matka edessämme ennen kuin kaikilla naisilla ja tytöillä on valtaa ja keinot hallita omia vartaloitaan ja tehdä tietoon pohjautuvia päätöksiä seksuaali- ja lisääntymisterveydestään”, toteaa Unfpan pääjohtaja Natalia Kanem tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia