Raportti: Kehitysmaat kehittyvät rikkaita nopeammin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kehitysmaat kehittyvät rikkaita nopeammin

Suomi on vasta julkaistun inhimillisen kehityksen indeksin sijalla 21 – Pohjoismaista viimeisenä.

YK:n kehitysohjelma UNDP vaatii kehitysmaille parempaa edustusta globaaleissa instituutioissa. Järjestön tuoreen inhimillisen kehityksen raportin mukaan ensimmäistä kertaa vuosisatoihin kehitysmaat johtavat nyt talouskasvua ja muita yhteiskunnallisia muutoksia.

Esimerkiksi kehitysmaiden osuus maailman tavarakaupasta on noussut 25 prosentista 47 prosenttiin vuosina 1980–2010. Kiinan ja Intian taloudellinen tuotanto henkeä kohti taas on tuplaantunut alle 20 vuodessa, mikä on kaksi kertaa nopeammin kuin teollisen vallankumouksen aikana Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, raportti huomauttaa.

Sen mukaan muutoksen pitäisi näkyä myös globaalissa hallinnossa. Esimerkiksi Kiinan osuus Maailmanpankista on vain 3,3 prosenttia, vaikka se on maailman toiseksi suurin talous.

Kehitysmaiden hyvinvointi kasvaa

Inhimillisen kehityksen indeksissä pannaan järjestykseen 186 maata sen mukaan, millainen tulo- ja koulutustaso sekä elinajanodote niissä on. Niiden perusteella maa saa indeksiarvon 0–1. Indeksiä johtavat tänä vuonna Norja, Australia ja Yhdysvallat ja hännillä ovat Mosambik, Kongon demokraattinen tasavalta ja Niger.

Suomi on indeksin sijalla 21, Pohjoismaista viimeisenä.

Raportin mukaan maailma on mennyt parempaan suuntaan, sillä indeksiarvo ei ole laskenut missään maassa vuoden 2000 jälkeen. Eniten se on kasvanut 14 maassa, jotka ovat kaikki kehitysmaita: esimerkiksi Afganistan, Etiopia, Burma, Mosambik ja Kongon demokraattinen tasavalta.

Esimerkiksi 176. sijalla olevassa Afganistanissa indeksi on noussut vuosittain 3,9 prosentilla 2000-luvulla, Suomessa taas vain 0,45 prosentilla vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia