Uutiset

Raportti: Kehitys edistynyt, mutta "epätasa-arvosta on tullut aikaamme määrittävä ongelma"

Maailma on edistynyt esimerkiksi köyhyyden poistamisessa, mutta monet ihmiset ovat jääneet kyydistä, osoittaa UNDP:n uusi inhimillisen kehityksen raportti.
Naiset tekevät suuren osan maailman maataloustöistä mutta omistavat vain pienen osan maasta. Kuvassa kenialaisnainen. (Kuva: Cecilia Schubert / CC BY-NC 2.0)

Maailma on edistynyt viime vuosikymmeninä merkittävästi esimerkiksi köyhyyden poistamisessa, mutta ongelmana on, että monet ihmisryhmät ovat jääneet kehityksen kyydistä, käy ilmi YK:n kehitysohjelman UNDP:n tuoreesta raportista.

"Epätasa-arvosta on tullut aikaamme määrittävä ongelma. Kahdeksan miljardööriä omistaa yhtä paljon kuin köyhin puolikas ihmiskunnasta. Sillä ei ole vain taloudellisia, vaan myös sosiaalisia ja poliittisia seuraamuksia", sanoi UNDP:n inhimillisen kehityksen raportin toimiston johtaja Selim Jahan eilen julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Vuosittain ilmestyvässä raportissa luokitellaan 188 maata matalan, keskitason, korkean ja erittäin korkean inhimillisen kehityksen luokkiin. Kehitystä arvioidaan väestön tulotason, terveyden sekä koulutuksen perusteella. Paras maa on tänä vuonna Norja; Suomi on sijalla 23.

Raportin mukaan vuosina 1990–2015 matalan inhimillisen kehityksen tasolta on noussut ylemmäs yli kaksi miljardia ihmistä, mikä johtuu muun muassa äärimmäisen köyhyyden vähenemisestä. Silti kolmannes maailman ihmisistä elää yhä matalan inhimillisen kehityksen maissa, joita on tämänvuotisessa raportissa 41.

Vähiten kehittynyt maa on Keski-Afrikan tasavalta, jossa elinajanodote on 51,5 vuotta ja keskimääräinen koulutustaso 4,2 vuotta. Sitä edellä ovat Niger, Tšad, Burkina Faso ja Burundi. Tavallisesti kehitystilastojen pohjalla oleva Somalia ei ole mukana arviossa.

Keskiarvo piilottaa vaihtelun

Jahanin mukaan kaikissa yhteiskunnissa on ryhmiä, jotka ovat jääneet kehityksessä jälkeen. Heitä ovat esimerkiksi naiset, alkuperäiskansat, etniset vähemmistöt, pakolaiset, siirtolaiset sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Esimerkiksi alkuperäiskansoja on maailman väestöstä viisi prosenttia mutta köyhistä 15 prosenttia, raportissa kerrotaan.

UNDP:n tilastot perustuvat laajaan tietomäärään, mutta usein ongelmana on, ettei syrjittyjen vähemmistöjen tilanteesta löydy riittävän tarkkaa dataa. Jahanin mukaan tarvittaisiinkin erittelevämpää dataa, sillä tällä hetkellä vaihtelu peittyy keskiarvojen alle. Lisäksi on pohdittava inhimillisen kehityksen arviointikriteereitä ylipäätään.

"Olemme olleet liian kauan keskiarvojen panttivankina. Se pitää lopettaa. On myös tärkeää tarkastella inhimillisen kehityksen laatua. Kyllä, lapsia menee kouluun, mutta tärkeä kysymys on, mitä he siellä oppivat", hän sanoi.

kehitysköyhyys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset