Uutiset

Raportti: Kehitys edistynyt, mutta "epätasa-arvosta on tullut aikaamme määrittävä ongelma"

Maailma on edistynyt esimerkiksi köyhyyden poistamisessa, mutta monet ihmiset ovat jääneet kyydistä, osoittaa UNDP:n uusi inhimillisen kehityksen raportti.
Naiset tekevät suuren osan maailman maataloustöistä mutta omistavat vain pienen osan maasta. Kuvassa kenialaisnainen. (Kuva: Cecilia Schubert / CC BY-NC 2.0)

Maailma on edistynyt viime vuosikymmeninä merkittävästi esimerkiksi köyhyyden poistamisessa, mutta ongelmana on, että monet ihmisryhmät ovat jääneet kehityksen kyydistä, käy ilmi YK:n kehitysohjelman UNDP:n tuoreesta raportista.

"Epätasa-arvosta on tullut aikaamme määrittävä ongelma. Kahdeksan miljardööriä omistaa yhtä paljon kuin köyhin puolikas ihmiskunnasta. Sillä ei ole vain taloudellisia, vaan myös sosiaalisia ja poliittisia seuraamuksia", sanoi UNDP:n inhimillisen kehityksen raportin toimiston johtaja Selim Jahan eilen julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Vuosittain ilmestyvässä raportissa luokitellaan 188 maata matalan, keskitason, korkean ja erittäin korkean inhimillisen kehityksen luokkiin. Kehitystä arvioidaan väestön tulotason, terveyden sekä koulutuksen perusteella. Paras maa on tänä vuonna Norja; Suomi on sijalla 23.

Raportin mukaan vuosina 1990–2015 matalan inhimillisen kehityksen tasolta on noussut ylemmäs yli kaksi miljardia ihmistä, mikä johtuu muun muassa äärimmäisen köyhyyden vähenemisestä. Silti kolmannes maailman ihmisistä elää yhä matalan inhimillisen kehityksen maissa, joita on tämänvuotisessa raportissa 41.

Vähiten kehittynyt maa on Keski-Afrikan tasavalta, jossa elinajanodote on 51,5 vuotta ja keskimääräinen koulutustaso 4,2 vuotta. Sitä edellä ovat Niger, Tšad, Burkina Faso ja Burundi. Tavallisesti kehitystilastojen pohjalla oleva Somalia ei ole mukana arviossa.

Keskiarvo piilottaa vaihtelun

Jahanin mukaan kaikissa yhteiskunnissa on ryhmiä, jotka ovat jääneet kehityksessä jälkeen. Heitä ovat esimerkiksi naiset, alkuperäiskansat, etniset vähemmistöt, pakolaiset, siirtolaiset sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Esimerkiksi alkuperäiskansoja on maailman väestöstä viisi prosenttia mutta köyhistä 15 prosenttia, raportissa kerrotaan.

UNDP:n tilastot perustuvat laajaan tietomäärään, mutta usein ongelmana on, ettei syrjittyjen vähemmistöjen tilanteesta löydy riittävän tarkkaa dataa. Jahanin mukaan tarvittaisiinkin erittelevämpää dataa, sillä tällä hetkellä vaihtelu peittyy keskiarvojen alle. Lisäksi on pohdittava inhimillisen kehityksen arviointikriteereitä ylipäätään.

"Olemme olleet liian kauan keskiarvojen panttivankina. Se pitää lopettaa. On myös tärkeää tarkastella inhimillisen kehityksen laatua. Kyllä, lapsia menee kouluun, mutta tärkeä kysymys on, mitä he siellä oppivat", hän sanoi.

kehitysköyhyys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa