Raportti: Kalankulutus kasvaa, vaikka saaliit alkavat pienentyä – ”Liian paljon aluksia jahtaa liian pientä määrää kalaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kalankulutus kasvaa, vaikka saaliit alkavat pienentyä – ”Liian paljon aluksia jahtaa liian pientä määrää kalaa”

Kalankulutus on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Vuonna 2016 ihmiset kuluttivat henkeä kohti keskimäärin 20,4 kiloa kalaa. 1960-luvulla kulutus oli alle kymmenen kiloa, selviää YK:n raportista.

Kasa kalaa veden äärellä

Maailma syö yhä enemmän kalaa, mutta kalansaaliiden kasvu on alkanut jo taittua. Kuva: James Verster / CC BY 2.0.

Noin kolmannes maailman tärkeimmistä kalakannoista on edelleen ylikalastuksen kohteena, varoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO tuoreessa raportissaan maailman kalastuksen tilasta.

Raportissa ennustetaan, että kalantuotanto kasvaa yhä seuraavien vuosikymmenien ajan, vaikka kalansaaliiden määrä on viime vuosina tasaantunut eikä ala kasva enää yhtä räjähdysmäisesti kuin aiemmin. Silti vuoteen 2030 mennessä kalastetun ja viljellyn kalan määrä nousee vielä 18 prosenttia nykyisestä, raportissa lasketaan.

Kasvu kuitenkin vaatii kalastuksen parempaa hallintaa, hävikin vähentämistä sekä laittomaan kalastukseen, saastumiseen ja ilmastonmuutokseen puuttumista, se sanoo.

Raportin mukaan maailma on viimeisten vuosikymmenien ajan kuluttanut yhä enemmän kalaa. Vielä 1960-luvulla ihmiset kuluttivat alle kymmenen kiloa henkeä kohti vuodessa. 1980- ja 1990-luvuilla kalankasvatus kasvoi nopeasti, ja vuonna 2016 ihmiset kuluttivat jo keskimäärin 20,4 kiloa kalaa per henki. Viime vuosina kalansaaliiden määrä on alkanut tasoittua, mutta etenkin kasvatetun kalan määrä kuitenkin kasvaa yhä.

Saasteet, ilmastonmuutos ja muun muassa ylikalastus ovat kuitenkin suuri ongelma. Noin kolmannesta tärkeimmistä kaupallisista kalalajeista kalastetaan nopeammin kuin kannat ehtivät uusiutua. Vielä 40 vuotta sitten kestämättömästi kalastettiin vain kymmentä prosenttia kalasta, raportissa kerrotaan.

Ylikalastukseen on pyritty puuttumaan monenlaisin keinoin, eivätkä synkät luvut FAO:n mukaan tarkoitakaan, etteikö mitään edistystä olisi tapahtunut. Ylikalastus kehitysmaissa kuitenkin peittoaa kehittyneissä maissa saavutetun edistyksen.

”Liian paljon aluksia jahtaa liian pientä määrää kalaa”, järjestö toteaa.

Maailman kalansaalis viljelty ja muu kala mukaan luettuna oli viime vuonna noin 171 miljonaa tonnia. Ala työllisti lähes 60 miljoonaa ihmistä ja tuotti 17 prosenttia ihmisten kuluttamasta eläinproteiinista. Suurin kalantuottaja oli Kiina, suurin kuluttaja EU.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia