Raportti: Jäykät sukupuoliroolit pahentavat kouluväkivaltaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Jäykät sukupuoliroolit pahentavat kouluväkivaltaa

Viidessä Aasian maassa tehdyn tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä oppilaasta on kokenut väkivaltaa koulussa.

Stereotyyppiset käsitykset sukupuolirooleista ovat yksi syy kouluväkivaltaan Aasian maissa, käy ilmi lastenjärjestö Planin tuoreesta raportista.

Kambodžassa, Vietnamissa, Indonesiassa, Nepalissa ja Pakistanissa tehdyn tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä lapsesta on kokenut kouluväkivaltaa. Pahin tilanne on Indonesiassa, jossa osuus on 84 prosenttia.

Raportin mukaan jäykät sukupuolikäsitykset normalisoituvat oppilaiden mielessä jo varhain. Vietnamissa 49 prosentilla ja Pakistanissa vain kahdella prosentilla lapsista oli raporttia varten tehdyn kyselytutkimuksen mukaan erittäin tasa-arvoiseksi määritelty sukupuolikäsitys. Monessa maassa lapsille opetetaan jo varhain eri sukupuolten roolit. Esimerkiksi Kambodžassa perinteisiä normeja toistellaan ääneen, raportissa kerrotaan.

Normien seurauksena lapset hyväksyvät herkästi sukupuoliperustaisen väkivallan, eivätkä myöskään usein kerro siitä eteenpäin.

Erityisen kaavamaiset sukupuolikäsitykset on raportin mukaan pojilla. Myös kodin esimerkki vaikuttaa: Pakistanissa ja Vietnamissa lapset, jotka olivat nähneet isän pahoinpitelevän äitiä, näkivät sukupuoliroolitkin epätasa-arvoisempina. Kaikissa viidessä maassa väkivaltaa nähneet lapset käyttivät itsekin herkemmin väkivaltaa.

Raportin mukaan yleisintä on henkinen, sitten fyysinen ja kolmantena seksuaalinen väkivalta. Tekijöinä ovat sekä ikätoverit että opettajat.

Raporttia varten haastateltiin vuosina 2013–2014 yli 9 000:ta 12–17-vuotiasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia