Raportti: Huumeiden vastainen sota kurittaa köyhiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Huumeiden vastainen sota kurittaa köyhiä

Huumeiden totaalikielto ei ole toiminut, ja se on pahentanut köyhien viljelijöiden asemaa, sanoo brittijärjestö Health Poverty Action.

(Kuva: eesti / Flickr.com / cc 2.0)

Huumeiden totaalikielto ei ole toiminut, ja se on myös heikentänyt maailman köyhimpien ihmisten asemaa. Siksi kehitysyhteistyöjärjestöjen pitäisi herätä vastustamaan globaalia huumepolitiikkaa, sanoo brittiläinen Health Poverty Action -järjestö tuoreessa raportissaan (pdf).

Raportissa ruoditaan huumeiden täyskieltoon nojautuvan politiikan kielteisiä vaikutuksia. Sen jälkeen, kun YK:n huumesopimukset solmittiin ja maailma alkoi soveltaa huumepolitiikassa täyskieltoa puoli vuosisataa sitten, huumeiden käyttö ei ole vähentynyt, se muistuttaa. Sen sijaan kielto on vaikuttanut samalla tavoin kuin ilmastonmuutos, epäreilut kauppapolitiikat ja veronkierto: se vaikeuttaa taistelua köyhyyttä ja eriarvoisuutta vastaan.

Monet pienviljelijät kasvattavat ja myyvät huumeita kehitysmaissa ainoana tulonlähteenään. Huumeiden täyskieltoon nojaava politiikka rankaisee heitä, raportissa sanotaan. Viljelijöitä estetään pääsemästä mailleen ja myymästä satojaan. Kun huumesatoja tuhotaan, myös muu ympäristö kärsii. Harvalla pienviljelijällä on mahdollisuuksia siirtyä viljelemään muita lajeja.

Health Poverty Actionin arvion mukaan nykyinen huumepolitiikka maksaa maailmalle vuosittain lähes 90 miljardia euroa – vain hieman vähemmän kuin globaali kehitysapu, joka on noin 115 miljardia euroa. Jos kehitysyhteistyöjärjestöt haluavat puuttua köyhyyden juurisyihin pelkkien oireiden sijasta, myös huumepolitiikasta on puhuttava, järjestö perää.

YK:n yleiskokouksen on määrä keskustella huumepolitiikasta ensi vuonna.

Lisää uusi kommentti