Raportti: H&M:n vaatteita tehdään yhä vaarallisissa oloissa Bangladeshissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: H&M:n vaatteita tehdään yhä vaarallisissa oloissa Bangladeshissa

Järjestöjen mukaan monissa tehtaissa on esimerkiksi yhä lukittavia ovia, jotka voivat osoittautua kohtalokkaiksi.

Monet vaatejätti H&M:n tavarantoimittajien tehtaat Bangladeshissa ovat yhä hengenvaarallisia, sillä aiemmin sovittuja palo- ja rakennusturvallisuuskorjauksia ei ole toteutettu määräajassa, kritisoi yritysvastuuta seuraavista kansainvälisistä järjestöistä koostuva ryhmä.

Viime viikolla julkaistun katsauksen (pdf) mukaan H&M:n 32 tärkeimmästä toimittajasta vain yksi on tehnyt tarvittavat korjaukset ajoissa. Muissa on tekemättä yhteensä 992 toimenpidettä, vaikka tähän mennessä kaikki määräajat niiden valmistumiseksi ovat jo menneet ohi, raportissa todetaan.

"Surullinen totuus on, että tuskin mitään H&M:n toimittajatehdasta voi kutsua turvalliseksi", sanoo Scott Nova Worker Rights Consortium -järjestöstä.

H&M on mukana niin sanotussa Bangladeshin sopimuksessa, johon on sitoutunut yli 200 vaatebrändiä, jälleenmyyjää ja maahantuojaa, muun muassa suomalaiset Stockmann ja Reima. Se edellyttää vaatetehtaiden palo- ja rakennusturvallisuuden tarkastamista ja puutteiden korjausta.

H&M, jota pidetään Bangladeshin suurimpana vaateostajana, sai kritiikkiä korjausten puutteesta viimeksi syyskuussa 2015. Viime viikolla ilmestyneen uuden raportin mukaan tilanne on muutamassa kuukaudessa hieman parantunut, mutta silti 13 prosentissa tehtaista on yhä lukittavia ovia, vaikka ne voisi poistaa muutamassa päivässä. 38 prosentissa tehtaista on myös yhä liukuovia ja kokoon taittuvia portteja, jotka voivat osoittautua hengenvaarallisiksi tulipalojen sattuessa. 55 prosenttia tehtaista ei ole asentanut palo-ovia tai sulkenut porraskuiluja. Järjestöt vaativat yritystä nyt parantamaan tapansa.

Bangladesh on yksi maailman suurimmista vaatteidenviejämaista. Palo- ja rakennusturvallisuussopimukseen päädyttiin sen jälkeen, kun turvallisuusmääräyksiä laiminlyönyt Rana Plazan vaatetehdas romahti Dhakassa huhtikuussa 2013 ja yli tuhat ihmistä kuoli. Romahtaneessa tehtaassa valmistettiin vaatteita monelle länsimaiselle vaatebrändille.

H&M sanoi maailma.netille myöhemmin lähettämässään kommentissa, että yritys seuraa tarkkaan korjaustoimien täytäntöönpanoa ja pyrkii nopeuttamaan niitä. Palouloskäynnit ovat sen mukaan yksi vaatimus, joka sen toimittajille asetetaan.

PÄIVITYS 3.2. Lisätty H&M:n kommentti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia