Uutiset Hiv/aids

Raportti: Hiv-epidemia uhkaa paisua uudelleen

Osa edistyneistä maista on sortunut liikaan itsetyytyväisyyteen ja hyvä kehitys uhkaa kääntyä päinvastaiseksi, varoittaa Unaids.
(Kuva: Jon Rawlinson / cc 2.0)

Hiv-epidemia uhkaa levitä uudelleen, elleivät epidemiasta eniten kärsivät maat tee enemmän uusien tartuntojen vähentämiseksi ja hoitoon pääsyn parantamiseksi, varoittavat YK:n aidsohjelma Unaids ja Lancet Commission, joka on Unaidsin ja lääketieteellisen Lancet-lehden yhteinen asiantuntijakomitea.

Unaidsin ja Lancet Commissionin tuoreen raportin mukaan hivin ehkäisyssä on periaatteessa edetty hyvin. Vuosina 2001–2013 uusien tartuntojen määrä putosi 38 prosenttia, ja vuosina 2005–2013 aids-kuolemat vähenivät yli kolmanneksen.

Uudet hiv-tartunnat eivät ole kuitenkaan vähentyneet riittävän nopeasti. Monissa epidemiasta eniten kärsivissä maissa väestö myös kasvaa kovaa tahtia, mikä tarkoittaa, että niissä on yhä enemmän hoitoa tarvitsevia hiv-positiivisia.

"Meidän on kohdattava vaikeat totuudet. Jos nykyinen uusien hiv-tartuntojen tahti jatkuu, pelkästään nykyisten toimien ylläpitäminen ei riitä aids-kuolemien kasvun välttämiseksi viiden vuoden sisällä monissa maissa", sanoo professori Peter Piot, raportin pääkirjoittaja.

Raportin mukaan joissakin maissa hyvä kehitys on jo kääntynyt päinvastaiseksi maiden oltua liian tyytyväisiä saavutuksiinsa. Epidemian on osoitettu elpyneen esimerkiksi miesten välisen seksin harrastajien keskuudessa Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Indonesiassa taas hivin esiintyvyys on kasvanut lähes 50 prosenttia vuosina 2003–2013 ja Ugandassa uudet tartunnat ovat lähes kaksinkertaistuneet vuosina 1999–2011.

YK:n tavoitteena on, että vuonna 2030 aids ei ole enää kansanterveydellinen uhka. Seuraavien viiden vuoden aikana on raportin mukaan toimittava nopeasti, jotta tavoitteeseen päästään.

Nykyisentasoisen hoidon ja ehkäisytoimenpiteiden ylläpitäminen maksaisi eniten kärsivissä maissa kuitenkin jopa kaksi prosenttia maiden bruttokansantuotteesta ja ainakin kolmanneksen hallitusten terveyskuluista eniten kärsivissä Afrikan maissa. Maiden omaa rahoitusta tarvitaan lisää, mutta myös kansainvälistä rahoitusta tarvitaan, raportissa muistutetaan.

Hiv/aids hiv/aids

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan