Uutiset Ympäristö

Raportti: Haitallisista tuista luopuminen loisi kymmeniä miljoonia ympäristöystävällisiä työpaikkoja

Valtiot käyttävät vuosittain noin 500 miljardia dollaria luonnon monimuotoisuuden kannalta haitallisiin tukiin. Koronakriisi on osoittanut, että nopeatkin taloudelliset muutokset ovat mahdollisia, ja niihin pitäisi nyt ryhtyä, sanoo ympäristöjärjestö WWF.
Roskia rannalla, taustalla kaupungin rakennuksia.
WWF peräänkuuluttaa luopumista tuista, jotka tuhoavat luonnon monimuotoisuutta. (Kuva: Indi Samarajiva / CC BY 2.0)

Maailmassa voitaisiin luoda jopa 39 miljoonaa uutta työpaikkaa, jos hallitukset ohjaisivat yhden vuoden aikana käytetyt haitalliset tuet kannusteisiin, jotka luovat ”luontomyönteisiä” työpaikkoja, laskee ympäristöjärjestö WWF tuoreessa raportissaan (pdf).

Raportin mukaan valtiot käyttävät vuosittain noin 500 miljardia dollaria (428 miljardia euroa) luonnon monimuotoisuuden kannalta haitallisiin tukiin, jotka liittyvät esimerkiksi ylikalastukseen, metsien kestämättömään käyttöön, maatalouden laajentamiseen ja infrastruktuuriin.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n mukaan (pdf) summa on noin viisi tai kuusi kertaa enemmän kuin biodiversiteetin suojeluun käytetty summa.

Jos rahat osoitettaisiin vihreisiin kannusteisiin, voisi syntyä työpaikkoja maatalouden, kalastuksen, metsätalouden ja infrastruktuurin alalle. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi vaihtoehtoisten viljelymenetelmien hyödyntämistä, luonnon omia keinoja painottavan infrastruktuurin rakentamista sekä ruokaketjua, joka minimoi ruokajätteen, WWF:n raportissa kerrotaan.

Laskelman mukaan esimerkiksi Euroopassa ja Keski-Aasiassa työpaikkoja voisi syntyä 2,7 miljoonaa. Eniten työpaikkoja syntyisi Itä-Aasiassa ja Tyynellämerellä, 12,5 miljoonaa.

”Tämän rahan ohjaaminen uudelleen ei vain kohentaisi luonnon tilaa vaan auttaisi siirtymään kohti luontomyönteistä taloutta ja uudistamaan nykyisen kestämättömän tuotanto- ja kulutusmallimme”, sanoo järjestön pääjohtaja Marco Lambertini tiedotteessa.

Koronakriisi osoittaa, että nopeatkin taloudelliset muutokset ovat mahdollisuuksia, hän muistuttaa.

Raportti julkaistiin samaan aikaan, kun kansainvälinen yhteisö neuvottelee uudesta biodiversiteetin suojeluun tähtäävästä kansainvälisestä sopimuksesta. Korona on viivästyttänyt neuvotteluita, ja lokakuulle Kiinaan suunniteltu sopimuksen hyväksyntä joudutaan todennäköisesti lykkäämään ensi vuodelle.

Ympäristö työtalousympäristöbiodiversiteetti

Lue myös

Viljelijä riisipellolla.

Vahinkovakuutukset ja tarkemmat sääennusteet auttavat Kaakkois-Aasian viljelijöitä varautumaan ilmastoriskeihin

Neljässä Kaakkois-Aasian maassa on käynnissä hanke, jossa autetaan viljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen esimerkiksi aiempaa tarkempien sääennusteiden avulla. Kaikkeen ei voi sopeutua, ja siksi viljelijöille tarjotaan myös vakuutuksia.
Avocadoja kasassa lautasella.

Avokado, vanilja ja puuvilla uhattuina – Monien tärkeiden kasvien luonnonvaraiset sukulaiset ovat vaarassa kadota, paljastaa tutkimus

Monien tärkeiden satokasvien luonnonvaraiset sukulaiset ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Riskinä on, ettei niiden avulla voida enää kehittää esimerkiksi ilmastonmuutosta paremmin sietäviä versioita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti