Raportti: Haitallisista tuista luopuminen loisi kymmeniä miljoonia ympäristöystävällisiä työpaikkoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Haitallisista tuista luopuminen loisi kymmeniä miljoonia ympäristöystävällisiä työpaikkoja

Valtiot käyttävät vuosittain noin 500 miljardia dollaria luonnon monimuotoisuuden kannalta haitallisiin tukiin. Koronakriisi on osoittanut, että nopeatkin taloudelliset muutokset ovat mahdollisia, ja niihin pitäisi nyt ryhtyä, sanoo ympäristöjärjestö WWF.

Roskia rannalla, taustalla kaupungin rakennuksia.

WWF peräänkuuluttaa luopumista tuista, jotka tuhoavat luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Indi Samarajiva / CC BY 2.0.

Maailmassa voitaisiin luoda jopa 39 miljoonaa uutta työpaikkaa, jos hallitukset ohjaisivat yhden vuoden aikana käytetyt haitalliset tuet kannusteisiin, jotka luovat ”luontomyönteisiä” työpaikkoja, laskee ympäristöjärjestö WWF tuoreessa raportissaan (pdf).

Raportin mukaan valtiot käyttävät vuosittain noin 500 miljardia dollaria (428 miljardia euroa) luonnon monimuotoisuuden kannalta haitallisiin tukiin, jotka liittyvät esimerkiksi ylikalastukseen, metsien kestämättömään käyttöön, maatalouden laajentamiseen ja infrastruktuuriin.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n mukaan (pdf) summa on noin viisi tai kuusi kertaa enemmän kuin biodiversiteetin suojeluun käytetty summa.

Jos rahat osoitettaisiin vihreisiin kannusteisiin, voisi syntyä työpaikkoja maatalouden, kalastuksen, metsätalouden ja infrastruktuurin alalle. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi vaihtoehtoisten viljelymenetelmien hyödyntämistä, luonnon omia keinoja painottavan infrastruktuurin rakentamista sekä ruokaketjua, joka minimoi ruokajätteen, WWF:n raportissa kerrotaan.

Laskelman mukaan esimerkiksi Euroopassa ja Keski-Aasiassa työpaikkoja voisi syntyä 2,7 miljoonaa. Eniten työpaikkoja syntyisi Itä-Aasiassa ja Tyynellämerellä, 12,5 miljoonaa.

”Tämän rahan ohjaaminen uudelleen ei vain kohentaisi luonnon tilaa vaan auttaisi siirtymään kohti luontomyönteistä taloutta ja uudistamaan nykyisen kestämättömän tuotanto- ja kulutusmallimme”, sanoo järjestön pääjohtaja Marco Lambertini tiedotteessa.

Koronakriisi osoittaa, että nopeatkin taloudelliset muutokset ovat mahdollisuuksia, hän muistuttaa.

Raportti julkaistiin samaan aikaan, kun kansainvälinen yhteisö neuvottelee uudesta biodiversiteetin suojeluun tähtäävästä kansainvälisestä sopimuksesta. Korona on viivästyttänyt neuvotteluita, ja lokakuulle Kiinaan suunniteltu sopimuksen hyväksyntä joudutaan todennäköisesti lykkäämään ensi vuodelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia