Uutiset Ilmastopolitiikka

Raportti: Fossiilisia polttoaineita tuotetaan tuplasti enemmän kuin ilmastotavoitteiden perusteella pitäisi – YK:n pääsihteeri vaatii kaikilta mailta hiilineutraaliutta

”Biljoonat dollarit, joita tarvitaan koronasta toipumiseen, ovat rahaa, jotka lainaamme tulevilta sukupolvilta. Emme voi käyttää niitä resursseja lukittautuaksemme politiikkaan, joka asettaa heidän taakakseen velkakuorman rikkoutuneella planeetalla”, sanoi YK:n pääsihteeri António Guterres eilen.
Mies lähikuvassa.
YK:n pääsihteeri António Guterres vaatii maailman maita tekemään nopeasti lupauksia hiilineutraaliuteen siirtymisestä. (Kuva: Violaine Martin / UN Geneva, UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailman maiden pitäisi vähentää fossiilisten polttoaineiden tuotantoa kuusi prosenttia vuodessa vuosina 2020–2030, mikäli katastrofaalinen ilmaston lämpeneminen halutaan välttää, sanoo YK:n ympäristöohjelma (UNEP).

UNEPin ja sen kumppanien eilen ilmestyneen raportin mukaan koronaviruspandemia on johtanut lyhytaikaisesti hiilen, öljyn ja kaasun tuotannon vähenemiseen, mutta yleiskuva on, että fossiilisten polttoaineiden tuotanto on edelleen kasvamassa.

Lähivuosina maailman maat aikovat lisätä fossiilisten polttoaineiden tuotantoa noin kaksi prosenttia vuodessa. Kasvu tarkoittaa, että vuoteen 2030 mennessä tuotanto on tuplasti enemmän kuin Pariisin ilmastosopimuksen mukaan pitäisi, mikäli ilmaston lämpeneminen halutaan pitää alle 1,5 asteessa.

Koronapandemian jälkeinen talouselvytys antaisi mahdollisuuden investoida kestävämpään energiantuotantoon, mutta raportin mukaan esimerkiksi G20-maat ovat luvanneet koronaelvytyspaketeissaan yli 230 miljardia dollaria (191 miljardia euroa) fossiilisia polttoaineita tuottaville ja kuluttaville sektoreille. Uusiutuvaan energiaan on myönnetty kolmannes vähemmän.

Raportissa suositellaan koronaelvytyspakettien suuntaamista esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, fossiilisten polttoaineiden tukemisen vähentämistä, tuotannon rajoittamista sekä fossiilisten polttoaineiden tuotannosta riippuvaisten yhteisöjen tukemista, jotta nämä voisivat muuttaa talouttaan toiseen suuntaan.

Eilen ilmestyi myös Maailman ilmatieteen järjestön raportti, jonka mukaan kuluva vuosi on nousemassa maailman kolmen kuumimman joukkoon.

YK:n pääsihteeri António Guterres kommentoi raportteja eilen pitämässään Planeetan tila -puheessa ja kritisoi kovin sanoin riittämättömiä ilmastotoimia sekä ympäristön jatkuvaa tuhoamista.

”Ihmiskunta käy sotaa luontoa vastaan. Se on itsetuhoista. Luonto iskee aina takaisin, ja se tekee jo niin kasvavalla voimalla ja raivolla”, hän sanoi New Yorkissa Columbian yliopistolla pitämässään puheessa.

Guterres vaati, että maailman maat siirtyvät hiilineutraaliuteen seuraavien 30 vuoden aikana. Hän vaati myös, että haavoittuvimpien maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen tuetaan ja että rikkaat maat täyttäisivät viimeinkin lupauksensa maksaa kehitysmaille vuosittain noin 100 miljardia dollaria ilmastorahoitusta.

”Biljoonat dollarit, joita tarvitaan koronasta toipumiseen, ovat rahaa, jotka lainaamme tulevilta sukupolvilta. Jokainen penni. Emme voi käyttää niitä resursseja lukittautuaksemme politiikkaan, joka asettaa heidän taakakseen velkakuorman rikkoutuneella planeetalla”, hän muistutti.

Guterres piti hyvinä viime viikkojen uutisia, joissa isot saastuttajat, kuten EU ja Kiina, ovat julkistaneet suunnitelmia hiilineutraaliudesta.

”Kaikkien maiden, kaupunkien, rahoituslaitosten ja yritysten pitäisi hyväksyä suunnitelmat nollapäästöihin siirtymisestä vuoteen 2050 mennessä, ja rohkaisen suurimpia päästöjen tuottajia näyttämään tietä”, hän sanoi.

Hiilineutraaliuden saavuttaminen tarkoittaisi, että päästöjä leikataan 45 prosenttia vuoden 2010 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

IlmastopolitiikkaKoronaviruspandemia politiikkaympäristöilmastonmuutos

Lue myös

Jäävuoria vedessä

YK: Hallitukset eivät ole lähelläkään tarvittavia päästövähennyssitoumuksia – Vasta kaksi suurimmista saastuttajista on vahvistanut sitoumuksiaan

YK:n uuden raportin mukaan nykyisillä päästövähennyssitoumuksilla päästöt vähenevät alle prosentin vuoteen 2030 mennessä, kun tavoite on 45 prosenttia. Kyseessä on kuitenkin vasta tilannekatsaus – lisää sitoumuksia odotetaan vielä ennen loppuvuoden ilmastokokousta.
Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä