Raportti: Fossiilisia polttoaineita tuotetaan tuplasti enemmän kuin ilmastotavoitteiden perusteella pitäisi – YK:n pääsihteeri vaatii kaikilta mailta hiilineutraaliutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Fossiilisia polttoaineita tuotetaan tuplasti enemmän kuin ilmastotavoitteiden perusteella pitäisi – YK:n pääsihteeri vaatii kaikilta mailta hiilineutraaliutta

”Biljoonat dollarit, joita tarvitaan koronasta toipumiseen, ovat rahaa, jotka lainaamme tulevilta sukupolvilta. Emme voi käyttää niitä resursseja lukittautuaksemme politiikkaan, joka asettaa heidän taakakseen velkakuorman rikkoutuneella planeetalla”, sanoi YK:n pääsihteeri António Guterres eilen.

Mies lähikuvassa.

YK:n pääsihteeri António Guterres vaatii maailman maita tekemään nopeasti lupauksia hiilineutraaliuteen siirtymisestä. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva, UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailman maiden pitäisi vähentää fossiilisten polttoaineiden tuotantoa kuusi prosenttia vuodessa vuosina 2020–2030, mikäli katastrofaalinen ilmaston lämpeneminen halutaan välttää, sanoo YK:n ympäristöohjelma (UNEP).

UNEPin ja sen kumppanien eilen ilmestyneen raportin mukaan koronaviruspandemia on johtanut lyhytaikaisesti hiilen, öljyn ja kaasun tuotannon vähenemiseen, mutta yleiskuva on, että fossiilisten polttoaineiden tuotanto on edelleen kasvamassa.

Lähivuosina maailman maat aikovat lisätä fossiilisten polttoaineiden tuotantoa noin kaksi prosenttia vuodessa. Kasvu tarkoittaa, että vuoteen 2030 mennessä tuotanto on tuplasti enemmän kuin Pariisin ilmastosopimuksen mukaan pitäisi, mikäli ilmaston lämpeneminen halutaan pitää alle 1,5 asteessa.

Koronapandemian jälkeinen talouselvytys antaisi mahdollisuuden investoida kestävämpään energiantuotantoon, mutta raportin mukaan esimerkiksi G20-maat ovat luvanneet koronaelvytyspaketeissaan yli 230 miljardia dollaria (191 miljardia euroa) fossiilisia polttoaineita tuottaville ja kuluttaville sektoreille. Uusiutuvaan energiaan on myönnetty kolmannes vähemmän.

Raportissa suositellaan koronaelvytyspakettien suuntaamista esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, fossiilisten polttoaineiden tukemisen vähentämistä, tuotannon rajoittamista sekä fossiilisten polttoaineiden tuotannosta riippuvaisten yhteisöjen tukemista, jotta nämä voisivat muuttaa talouttaan toiseen suuntaan.

Eilen ilmestyi myös Maailman ilmatieteen järjestön raportti, jonka mukaan kuluva vuosi on nousemassa maailman kolmen kuumimman joukkoon.

YK:n pääsihteeri António Guterres kommentoi raportteja eilen pitämässään Planeetan tila -puheessa ja kritisoi kovin sanoin riittämättömiä ilmastotoimia sekä ympäristön jatkuvaa tuhoamista.

”Ihmiskunta käy sotaa luontoa vastaan. Se on itsetuhoista. Luonto iskee aina takaisin, ja se tekee jo niin kasvavalla voimalla ja raivolla”, hän sanoi New Yorkissa Columbian yliopistolla pitämässään puheessa.

Guterres vaati, että maailman maat siirtyvät hiilineutraaliuteen seuraavien 30 vuoden aikana. Hän vaati myös, että haavoittuvimpien maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen tuetaan ja että rikkaat maat täyttäisivät viimeinkin lupauksensa maksaa kehitysmaille vuosittain noin 100 miljardia dollaria ilmastorahoitusta.

”Biljoonat dollarit, joita tarvitaan koronasta toipumiseen, ovat rahaa, jotka lainaamme tulevilta sukupolvilta. Jokainen penni. Emme voi käyttää niitä resursseja lukittautuaksemme politiikkaan, joka asettaa heidän taakakseen velkakuorman rikkoutuneella planeetalla”, hän muistutti.

Guterres piti hyvinä viime viikkojen uutisia, joissa isot saastuttajat, kuten EU ja Kiina, ovat julkistaneet suunnitelmia hiilineutraaliudesta.

”Kaikkien maiden, kaupunkien, rahoituslaitosten ja yritysten pitäisi hyväksyä suunnitelmat nollapäästöihin siirtymisestä vuoteen 2050 mennessä, ja rohkaisen suurimpia päästöjen tuottajia näyttämään tietä”, hän sanoi.

Hiilineutraaliuden saavuttaminen tarkoittaisi, että päästöjä leikataan 45 prosenttia vuoden 2010 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Lisää uusi kommentti