Uutiset Lasten oikeudet

Raportti: Erot vastasyntyneiden kuolleisuudessa jopa 50-kertaisia – ”petämme maailman köyhimmät vauvat”

Joka vuosi 2,6 miljoonaa lasta kuolee ensimmäisenä elinkuukautenaan. Unicefin mukaan suurin osa kuolemista olisi estettävissä.
Nainen imettää vastasyntynyttä sairaalasängyllä
Unicef on huolissaan vastasyntyneiden kuolleisuudesta. Intialainen Sadhana synnytti terveen lapsen Karaulin sairaalassa. (Kuva: Poulomi Basu / CIFF / CC BY-NC 2.0)

Köyhimmissä maissa syntyvien vauvojen mahdollisuudet selvitä hengissä ensimmäisestä elinkuukaudestaan ovat jopa 50 kertaa pienemmät kuin rikkaissa maissa, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan matalan tulotason maissa vastasyntyneiden kuolleisuus on keskimäärin 27 tuhannesta, korkean tulotason maissa määrä on kolme. Ääripäissä erot ovat vieläkin suuremmat.

”Vaikka olemme yli puolittaneet alle 5-vuotiaiden kuolemat viimeisen neljännesvuosisadan aikana, emme ole edistyneet samalla tavalla alle kuukauden ikäisten lasten kuolemien vähentämisessä. Ottaen huomioon, että suurin osa näistä kuolemista on estettävissä, petämme maailman köyhimmät vauvat”, sanoo Unicefin pääjohtaja Henrietta H. Fore tiedotteessa.

Vähiten vastasyntyneitä kuolee Japanissa, Islannissa ja Singaporessa, noin yksi tuhannesta. Eniten lapsia kuolee Pakistanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Afganistanissa, joissa luku on 40 tai enemmän. Suomi on vastasyntyneille neljänneksi paras maa; kuolleisuus on noin 1,2 tuhannesta.

Yhteensä 2,6 miljoonaa lasta kuolee ensimmäisen elinkuukautensa aikana joka vuosi. Yli 80 prosenttia kuolemista johtuu ennenaikaisesta syntymästä, synnytyskomplikaatioista tai infektioista, kuten keuhkokuumeesta ja verenmyrkytyksestä, raportissa kerrotaan.

Unicef aloittaa helmikuussa kampanjan vastasyntyneiden pelastamiseksi. Sen mukaan tarvitaan muun muassa terveyshenkilökunnan koulutusta ja rekrytointia, parempia terveyskeskuksia ja kunnollisia lääkkeitä ja välineitä.

Muun muassa pula koulutetuista terveystyöntekijöistä vaikeuttaa tilanteen parantamista. Esimerkiksi Norjassa on 218 lääkäriä, hoitajaa ja kätilöä 10 000:ta ihmistä kohti, Somaliassa vain yksi, raportissa kerrotaan.

Lasten oikeudet lapsetterveyslapsikuolleisuus Suomen UNICEF

Kommentit

Lähettänyt Kaija (ei varmistettu) 21.2.2018 - 16:50

Olisi hyvä, että enemmän huomioitaisiin UNFPA:n toimintaa. UNFPA tekee arvokasta työtä mm. seksuaalivalistuksen, ehkäisyn ja äitikuolleisuuden asialla. Pitkällä tähtäimellä tämän järjestön tekemä työ tulee ihan oikeasti vaikuttamaan enemmänkuin UNICEF:n siihen miten paljon vauvoja kuolee... UNICEF toki auttaa lapsia tällä hetkellä, mutta ongelman ratkaisun avaimet ovat UNFPA:lla!

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.