Raportti: Britannian kehitysavulla tuetaan enemmän konsultteja kuin ihmisoikeuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Britannian kehitysavulla tuetaan enemmän konsultteja kuin ihmisoikeuksia

Global Justice Now kritisoi Ison-Britannian kehitysyhteistyövarojen syytämistä konsulttifirmalle, jonka projektit ovat sen mukaan kyseenalaisia.

Iso-Britannia antaa enemmän kehitysyhteistyövaroja konsulteille kuin ihmisoikeus- ja tasa-arvojärjestöille tai hivin ja aidsin vastaiseen työhön, sanoo brittiläinen kehitysjärjestö Global Justice Now.

Järjestön tänään ilmestyneessä katsauksessa (pdf) kritisoidaan maan kehitysyhteistyövirastoa DfIDiä, joka sen mukaan on ohjannut kehitysyhteistyövaroja konsulttifirma Adam Smith Internationalille (ASI) vuodesta 2011 lähtien ainakin 450 miljoonaa puntaa, eli lähes 570 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 ASIn kautta ohjattiin kehitysyhteistyöhön lähes 114 miljoonaa euroa – lähes kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi hivin ja aidsin kaltaisten tautien vastaisiin ohjelmiin.

Raportti julkaistaan samaan aikaan, kun Britanniassa tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun kehitysyhteistyö erotettiin virallisesti bisnesintresseistä. Järjestön mukaan monet ASIn kehitysmaahankkeet kuitenkin takaavat ennemminkin yritysten kuin paikallisten yhteisöjen edut.

Raportissa kritisoidaan esimerkiksi ASIn toteuttamaa Nigerian energiasektorin yksityistämishanketta sekä kaivoslain uudelleenmuotoilussa "auttamista" Afganistanissa ja Papua-Uudessa-Guineassa. Esimerkiksi Afganistanissa laki jättää huomiotta paikallisten järjestöjen oikeudet, se sanoo.

Iso-Britannia on yksi maailman suurimmista kehitysavun antajista. OECD:n tilastojen mukaan vuonna 2014 se antoi virallista kehitysapua lähes 15 miljardia euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia